Facea make-up, apoi la solicitarea clienților a făcut cursul de Stilist universal, ca cel mai mult să se regăsească ăn coloristică. La patru ani distanță Mariana Bîrcă a înțeles de ce îi place atât de mult coloristica - îi amintește de studenție și îi valorifică toate cunoștințele de la facultatea de Chimie. Acum recunoaște - fiecare vopsire este un experiment, iar de pieptene, că are zeci, nu se satură niciodată!

De la machiaj la hair-colorist e doar un pas… nu – 3!

„Acum patru ani am pus pentru prima dată mâna pe pensulă, eram foarte nesigură și pot spune chiar că nu-mi plăcea. Făceam deja cursuri de colorist, iar având experiența de machiaj din 2011, decizia cumva a venit fără să vreau. Am făcut la cerere curs de coafuri, apoi de frizer, ca să prind din mers practic și solicitarea de colorist. Cel mai mult îmi place să colorez părul, e ceea în ce m-am regăsit și sunt extraordinar de mulțumită de ceea ce fac – probabil pentru că îmi pun în practică toate cunoștințele acumulate la facultatea de chimie. Dacă vreau pur și simplu să încerc pe cineva o nouă tendință pot să realizez o culoare și fără să iau bani – doar pentru a-mi satisface pofta de experiment. Sunt foarte curioasă să explorez tehnici noi la M-Beauty Studio.

Coloristul nu promite nimic – el încearcă!

„Niciodată nu vopsesc pe nimeni la exact și niciodată nu promit omului o culoare. Pe foaie albă pot face pe oricine în orice culoare vrea, însă pe culoarea părului clientei niciodată nu știi ce vei obține, mai ales dacă părul are deja aplicată vopsea. Acesta nu este machiaj, care poate fi șters sau spălat dacă nu-i place clientei. Aici vorbim despre pigment, despre moleculele care intră în stratul cuticular al firului de păr și foarte greu vor ieși. Mai cu seamă după ultimele traininguri la care am participat, mai bine faci o șuviță de test, explicăm clientului costul, și dacă îi place, lucrăm.”

E adevărat – firul se distruge la vopsire, dar EXISTĂ soluție de protecție!

„Nu ne ascundem după deget, la fiecare vopsire, decolorare, firul se distruge. Există protecție, produs aplicat adițional, însă nici el nu va proteja părul 100%. Îmi place în coloristică faptul că fiecare zi, fiecare experiență este un nou test, un alt experiment: ce nuanță vom obține, aplicând o culoare pe culoarea de păr pe care o avem. Coloristica nu este despre tatuaj – pe care îl porți pe sprâncene de exemplu doi ani. Coloristica este despre o nouă nuanță, o nouă imagine în fiecare lună! Nu am granițe la imaginație, doar dorința clientului. Eu pot promite un singur lucru: timp de un an clienta va purta în păr 12 haine și nu doar o haină timp de doi ani!”

Clientele vin cu poze de pe Instagram, trecute prin câteva filtre, și vor așa culoare

„Sunt foarte deschisă și merg mereu la seminare de calificare. Am reușit să încerc cam tot ce am văzut nou sau mi-a dat prin cap. Însă e greu de lucrat după poze de pe net. Orice poză din Instagram sau internet mă strădui să o fac, însă mereu discut cu clientul și îi explic specificul. Putem obține o culoare dorită când avem o bază naturală, însă aceste lucrări costă foarte mult – la noi însă se pune accent pe prețul cât mai acesibil. Îmi place să merg la perfecționări la meșteri internaționali deoarece ei nu lucrează cu mărci comerciale concrete și nu le promovează pe niciuna în mod deosebit.”

Fă ceea ce poți face cel mai bine, acolo unde ți-e locul

„E foarte complicat să combini lucrul și familia, copiii, dar se poate. Ai ce face în Moldova dacă vrei să păstrezi familia și să rămâi aproape de copii. Nu trebuie să ne străduim să fim soții ideale dacă nu suntem apreciate pentru asta. Dacă nu reușim, nu trebuie să ne fie rușine ca cineva să ne ajute. Acord mai puțin timp copiilor, însă mă strădui să fie calitativ – asta e deviza mea! La plimbare mergem în parc, la joacă – la tobogane – fără gadgeturi și televizoare.”

Are zeci de pieptene de toate tipurile

„Băiatului meu îi place foarte mult mașina de tuns. Fata mea este pasionată de pieptene, iar eu de la fiecare seminar vin cu un pieptene. Cel mai scump a costat câțiva zeci de euro și descâlcește foarte bine părul. Am zeci de pieptene acasă și mereu parcă îmi mai trebuie unul. Nu știu dacă vreunul dintre copii va dori să-mi calce pe urme, m-aș bucura mult. Să facă însă în viață ce poate el mai bine, nu-l voi trimite neapărat după o profesie prestigioasă.”

Copiii în viață trebuie să facă ceea ce vor face bine 

„Dacă mama e frizer nu neapărat copilul nu se va teme de foarfecă. Însă cel mai important este că ei pe mama nu o vor asculta, nu vor sta pe loc să faci exact frizura pe care o dorești. Pentru copii contează rapiditate și exactitate – asta apreciez și la un frizer, în raport cu copiii.”

Foto: M-Beauty Studio