Maratonista Natalia Zbârnea trăiește alergând și visează la fel. E prima persoană din Moldova care a participat la U.S. Department of State Global Sports Mentoring Program. A atins puncte de glorie în cariera sa sportivă și inspirată de experiențele de peste hotare, a înființat la Chișinău o Comunitate a Femeilor Active. Are o plăcere deosebită să încurajeze doamnele să practice sportul în aer liber. Cum reușește să stabilească acel echilibru între sport și job, dar și ce îndemn are pentru toată lumea activă - citiți în interviul ce urmează.

În interviul ce urmează Natalia ne vorbește mai detaliat despre cariera sa sportivă,  despre realizările și proiectele sale și modul cum îmbină utilul cu plăcutul.

Natalia, ești o persoană cu energie în suflet. De când ai început să practici sportul?

Sportul mereu a făcut parte din viața mea: volley, football, baschet, baseball, atletica uşoară. Alergatul s-a conturat mai concret în viața mea la 13 ani, atunci când antrenorul a pășit pragul clasei noastre și ne-a propus tuturor copiilor, să ne antrenăm la stadionul Dinamo. Avantajul cel mai mare a fost ceea că mergeam o dată pe săptămână gratis la bazin. Bazinul m-a motivat cel mai mult să vin la antrenamentele de alergat.

Ce te-a făcut să alegi atletismul ca un stil de viață?

Nu eu am ales atletismul, așa s-a primit că atletismul m-a ales pe mine. Eram un copil activ și plin de energie, trebuia undeva să-mi folosesc energie, atletismul era ocupația cea mai potrivit. E sportul care necesită cele mai mici cheltuieli – principalul să ai o pereche de adidași.

Sportul este mai mult decât un hobby? Cum îl îmbini cu job-ul pe care îl ai?

În prezent sportul îmi este aerul pe care respir în fiecare zi! Cu siguranță – deja mai mult decât un hobby. E modul meu de viață: mereu în acțiune, plină de energie și sănătate, un suflet calm și rațional, pe alocuri obosită, dar în continuă creștere și perseverență. La moment muncesc la Magenta Consulting, însă programul îmi permite să fac câte 2 antrenamente pe zi. Pot zice că job-ul meu (în mare, la calculator) și sportul (continuă mișcare) lucrează într-un unison, reprezintă echilibrul perfect de care am nevoie.

natalia zbirnea 2

Care este rutina ta zilnică și ce principii urmezi?

Rutina zilnică s-ar rezuma într-un singur cuvânt – antrenament, fără zile de odihnă și fără sărbători. Dacă sunt în Chișinău, atunci ziua mea începe și se termină cu plimbarea câinelui. Apoi, desigur, antrenamentele, și restul timpului undeva 6 ore este dedicat job-ului. Aceeași schemă este valabilă și pentru weekend. Dacă sunt plecată la competiții sau deplasări atunci orarul meu este diferit.

Ce reprezintă Global Sports Mentorig și cum te-ai implicat în program?

Programul Global Sport Mentoring GSMP, reprezintă un bagaj plin de experiență, locuri noi, prieteni adevărați și susținere. Acest program mi-a oferit încredere în forțele proprii și m-a ajutat să înțeleg mai bine cât de mult putem ajuta și schimba societatea noastră anume prin sport. Sportul unește și este cheia spre fericire. M-a anunțat o prietenă că este disponibil și în Moldova, pe site-ul Ambasadei Americane la noi – Alumni Program, și am aplicat. Concurența a fost destul de mare și n-am știut că totuși până la sfârșit voi fi acceptată, dar norocul mi-a surâs.

Programul american la care ai participat te-a inspirat să înființezi Comunitatea Femeilor Active la Chișinău. A fost dificil să faci acest lucru în țara noastră?

Proiectul pentru Comunitatea Femeilor Active a fost elaborat în SUA, unde, după o prezentare a proiectului meu, am fost apreciată cu o diplomă care îmi oferă dreptul să încurajez și să ajut femeile din RM să devină fericite, împlinite, puternice și sănătoase prin intermediul sportului. Diploma a fost oferită de către Departamentul de Stat al SUA.

natalia zbirnea1

Dorința mea interioară a fost atât de mare să înființez această Comunitate, că n-am întâlnit nicio dificultate, doar susținere și mulțumiri. Grație rețelelor sociale, dar și a canalelor media, este destul de ușor să mobilizezi oamenii.

Cât de mulți adversari ai și cum reușești să-i învingi în competițiile la care participi?

Adversari mereu vor fi mulți, însă la competiții îmi pun scopul să primesc plăcere de la ceea ce fac și să-mi bat rezultatul precedent. Nu mă orientez după adversari, ei nu sunt ținta mea principală… Pentru mine nu există cuvântul adversar, dacă cineva m-a învins și a alergat mai bine, atunci s-a demonstrat cât de mult a muncit pentru a câștiga. Eu apreciez și stimez din tot sufletul participanții care aleargă mai bine – ei pentru mine sunt un exemplu de urmat, ei mă ajută să depun mai mult efort la antrenamentele mele și să pot să ajung la nivelul lor.

Cu siguranță ai o mulțime de premii. Ce reprezintă ele pentru tine? Ce competiții te-au marcat cel mai mult?

Premiul reprezintă răsplată pentru durerea (mușchi, spate, picioare), suferința (căldură, frig, foame), lacrimile (greu, imposibil de realizat, descurajare) și oboseala de la antrenamente. Este o plăcere enormă când sunt răsplătită pentru munca mea. Probabil Competiția EcoRun 2017, a fost cea care m-a marcat cel mai mult. În primul rând fiindcă s-a desfășurat în Moldova – câștigul de acasă nu se compară cu cel de peste hotare. În al doilea rând mi-am îmbunătățit rezultatul la maraton, chiar dacă traseul a fost greu.

Povestește-ne despre experiența de la EcoRun.

EcoRun a fost fenomenal. Sincer, n-am așteptat că voi lua premiul mare – locul întâi, deoarece au fost participanți puternici și destul de experimentați (Tiraspol, Ucraina, România). Traseul a fost destul de greu, dar consider că alergatul în sânul naturii mereu îți dă puteri și nostalgie. Startul a fost dat la 6 dimineața, odată cu răsăritul soarelui. Acest peisaj magnific îmi tăia respirația de fericire, culoare, dispoziție bună și energie. Mai e ceva – culoarea mea preferată – răsăritul și apusul soarelui, deci încă un mare plus care poate că m-a ajutat să câștig în acea zi.

natalia zbirnea

Cine sunt mentorii/idolii tăi în viață?

Eu nu am idoli în viață. Sunt o amatoare a maratonului și, bineînțeles, avea și eu o favorită din domeniu -Paula Radcliffe – alergătoarea britanică care are recordul lumii la maraton. Nimeni încă nu i-a bătut recordul ei – 2:15:25. Eu am avut posibilitatea să o întâlnesc la New York și să schimb câteva cuvinte cu ea. Am avut o dezamăgire totală față de personalitatea ei. De atunci s-a terminat cu idolii.

Ce alte proiecte vrei să le pui în aplicare în viitor?

Principalul proiect din viața mea sunt EU. Îmi doresc nespus de mult să ajung Maestru în sport la categoria maraton. Voi munci din toate puterile pentru asta.

Moldova sau America? Unde te simți mai bine?

Desigur Moldova. Aceasta este patria și casa mea. Eu mă simt mult mai bine pe meleagurile natale, pe meleagurile copilăriei mele.

natalia zbirnea 3

Ce îndemn ai pentru oameni, în special, pentru persoanele din Moldova?

În Moldova trăiesc foarte multe persoane frumoase la chip și suflet… Scumpii mei, vă îndemn să fiți activi, sportivi, energici, fiindcă aceasta salvează sufletul de momente negative și stres. Sportul ne dă aripi și ne ajută mai ușor să ne descurcăm cu greutățile vieții. Sportul mereu a fost și va rămâne sănătate, echilibru lăuntric, perseverență, raționament și fericire!

Autor: Mariana Mereacre, stagiară

Distribuie articolul: