De la „Bulgărele de zăpadă” – desertul copilăriei și până la „Raffaello” de astăzi, cofetarul pe care vi-l prezentăm astăzi a pornit totul de la ambiția de a avea deserturi unice la gust și aspect la orice sărbătoare. Adelea Eșanu, director de producere al companiei „7 Spice” ne-a vorbit într-un interviu despre decorul cu pasta de zahăr versus frișcă, despre ce visează să gătească patiserii și unde ajungem cu torturile de nuntă peste 10 ani.

Deserturile copilăriei rămân preferatele

„Împreună cu bunica mea găteam „bulgăre de zăpadă” – era preferatul meu în copilărie. Acesta este un fel de bezea, umplută cu dulceață din zmeură sau din căpșuni. Pe atunci aveam impresia că nici un gust nu poate fi comparat cu acela! Crocant la exterior, moale în interior, un „Raffaello” adevărat al timpurilor date… (râde)

Adelea Eșanu, director de producere la compania 7 Spice

Primul desert profesional, pe care l-am gătit a fost după o rețetă veche, venită din Franța, a fost eclair-ul. Era un eclair cu o cremă adevărată – fiartă, executată după toate cerințele. După ce l-am prepărat, mă uitam la el cu un sentiment care este dificil de descris. Sentimentul de implicare în bucătăria mondială: eleganță combinată cu abordarea clasică. Mândria mă copleșea”, își amintește Adelea Eșanu.

Pastă de zahăr vs frișcă naturală

„Totul depinde de cerințele clientului. Ceea ce noi facem se învârte în jurul clientului, și nu invers. El este cel care alege decorul tortului său, dar și conținutul. Dacă un client cere să decorăm cu pastă de zahăr, noi îi vom îndeplini dorința. Dacă dorește un tort clasic, acoperit cu frișcă naturală – așa vom face. Noi, cofetarii, suntem de multe ori ca niște magicieni”, mai spune zâmbind eroina noastră.

La modă e minimalismul

„Dacă vorbim despre tendințele produselor de cofetărie, personalizate și anume pentru piața Republicii Moldova în anul 2019, atunci, desigur, o să vorbim despre minimalism. O cantitate minimă de decorațiuni, fructe proaspete, fructe de pădure și umpluturi interesante sau poate chiar și neobișnuite la gust, sunt ceea ce va fi la mare căutare. Comportamentul consumatorilor se schimbă și noi nu putem ignora acest lucru. Totodată se observă că clientul analizează mai atent ceea ce consumă și este o tendință care nouă ne place. Se acordă prioritate mai mult conținutului unui tort, adică să fie unul de calitate, decât la design-ul acestuia”, mai spune patisera pentru EA.md.

Prăjituri cu vinuri, spumante și uleiuri esențiale moldovenești

„Avem atât de multe fructe proaspete, fructe de pădure și diferite plante în Moldova, încât trebuie să creăm deserturi fără întrerupere. Vinurile noastre tradiționale și spumantele pot fi folosite la prepararea prăjiturilor, diverselor creme, sosurilor dulci etc. Dar uleiurile esențiale? Trandafir, levanțică – aici este deja imaginația fiecărui cofetar ar trebuie să „alerge”. Îmi doresc foarte mult să putem avea timpul și cerința și pentru astfel de deserturi – atunci și visele noatre, ale patiserilor, vor deveni realitate”, recunoaște Adelea Eșanu, director de producere la compania 7 Spice.

Tortul de nuntă peste 10 ani

„Dacă vorbim despre piața noastră, atunci, în 10 ani, cred că vom ajunge la un design absolut simplificat și la umpluturi foarte neobișnuite (în materie de gusturi) pentru torturile realizate la comandă. Acestea vor fi deserturi ușoare, porționate, cu decor elegant, proaspăt și simplu. În marile țări ale lumii, elementele bucătăriei moleculare din cofetărie sunt deja practicate de mult timp. Tehnologia dată va ajunge și la noi, doar că mai este nevoie de timp”, crede patisera.

Distribuie articolul: