Fenomenul corupției nu e străin pentru moldoveni. Luarea și darea de mită, abuzul de putere, coruperea pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu sunt termeni care, de-a lungul timpului, au fost atribuiți și demnitarilor, și funcționarilor, și medicilor.

Mâna corupției nu a ocolit Azilul de invalizi și pensionari din Chișinău, unde trăiesc peste 150 de oameni: bătrâni sau persoane cu nevoi speciale abandonați, fără rude sau fără acoperiș deasupra capului. Mărturiile unor rezidenți ai azilului, dar și voci oficiale, confirmă acest lucru. Spusele lor sunt confirmate de un raport al Curții de Conturi din toamna anului 2017, care arată spre ilegalități comise pe timpul administrației lui Gheorghe Gherștega, omul care a condus azilul din 2009 până iarna trecută.

Neconformitățile de la Azilul Republican de Invalizi și Pensionari, cunoscut pe larg ca azilul de bătrâni din strada Valea Rediului, au început să iasă la suprafață în toamna lui 2017. Atunci, Curtea de Conturi a efectuat un audit amplu, care a scos în vileag salarii neconforme, spații locative pustii, dar cu reparație euro, bunuri igienice care din debara nu au ajuns niciodată la beneficiari și altele.

La scurt timp după audit, directorul de atunci al azilului, Gheorghe Gherștega, a plecat din funcție.

AGORA a decis să afle întreaga istorie, dar și să suprapună rapoartele oficiale cu vocile oamenilor simpli din azil.

****

Unul dintre puținii oameni care s-au decis să discute cu AGORA despre ilegalitățile de la Azil a fost Dumitru Zaharia. De Gheorghe Gherștega îl leagă și un proces de judecată. Managerul i-ar fi sustras ilegal scaunul personal cu rotile și refuza să i-l întoarcă.

„El până acum numai striga, dobitoci, animale, una două – Bălțiul (n.r. – Internatul Psihoneurologic de la Bălți), faci gălăgie – Bălțiul. Pe câți i-au dus de aici, oameni sănătoși, oameni normali”, spune Zaharia.

Cuvintele lui sunt confirmate de încă doi rezidenți, Victor și Angela: El de trei ani în azil, iar ea – de 14.

„La noi se încalcă regulile omenești. Adică cuiva i se permite prea mult, iar cuiva nu i se permite nimic”, ne spune Angela cu amărăciune. „Multor oameni le vorbea urât, chiar și pe angajați îi insulta, nemaivorbind de noi. Fura? Ei, asta e dovedit deja”, confirmă și Victor.

Plângerile rezidenților sunt completate de cifrele Curții de Conturi. O echipă de audit a depistat salarii și prime achitate fără acte sau ilegal, odăi reparate în care nu trăiește nimeni și teren al instituții evaluat la doar 13.000 de lei.

„Au fost constatate mari lipsuri și mari surplusuri. Adică instituția dispune de produse alimentare, de frigidere, de ustensile de bucătărie, dar nu dispune de acte de proveniență a lor. A fost stabilită și prejudicierea salariilor în timp ce oamenii nu erau la muncă. Nu am găsit listele de plata salariilor pe două sau trei luni de zile. Nu le-am găsit fizic că oamenii au primit salarii. Ulterior, când am solicitat informație de la bancă, și banca a spus că nu dispune de aceste liste. Adică chiar așa o situație noi nu am avut”, ne povestește șefa direcției generale a Curții de Conturi, Sofia Ciuvalschi.

Curtea de Conturi a confirmat că beneficiarii primeau doar a zecea parte din bunurile igienice care li se cuveneau.  

„O dată la 3-4 luni un „rulon” de hârtie de veceu, câte un săpunel și câte o pastă de dinți și mai mult nică”, confirmă Dumitru Zaharia.

La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale aflăm că cele întâmplate nu sunt o noutate pentru ei. Gherștega a fost supus unei anchete interne acum trei ani, însă și-a contestat demisia. Schimbările puterii în Guvern nu l-au afectat deloc până la auditul din toamna lui 2017.

„Au urmat niște sancțiuni pentru fostul director. Astăzi domnul Gherștega nu se mai regăsește în funcția de director la azilul republican. A primit sancțiune de mustrare aspră, după care imediat a urmat cererea lui de demisie”, ne comunică secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.