Organ extrem de important în sistemul reproducător, uterul este locul în care se va implanta și dezvolta apoi embrionul fertilizat, este casa în care acesta va crește. Câteodată însă, formele acestui organ muscular pot influența negativ dezvoltarea embrionului sau apariția sarcinii ori pot crea disconfort în timpul actului sexual.

Uterul are forma de pară, cu pereți musculoși, bine dezvoltați, și este situat în zona pelviană. Măsurarea dimensiunilor uterului face parte dintr-un control ginecolog amănunțit, ajutând la identificarea posibilelor probleme ginecologice, cum ar fi existența unui fibrom. Dimensiunile uterului, considerate normale, sunt 7,5-8 cm lungime, 5-6 cm în lățime și 2,5-4 cm în profunzime – se spune despre uter că este de mărimea pumnului unei femei.

Existența unei anomalii a uterului nu ar trebui să împiedice apariția și formarea unei sarcini. Dar atunci când malformația există, este firesc să fie făcută o monitorizare mai atentă a sarcinii.

Cel mai des întâlnite anomalii ale uterului sunt:

Uter dublu sau didelf – este un uter cu două cavități, care pot avea propriul vagin și col uterin. Prezența unui astfel de uter determină scurgeri importante în timpul menstruației, dureri intense și, în unele cazuri, poate duce la infertilitate, avort, naștere prematură, poziție anormală a fătului. Femeia cu uter dublu poate duce o viață sexuală normală.

Uter unicorn – o malformație rar întâlnită în care uterul are doar jumătate din dimensiunea normală a unui uter și are un singur tub falopian. În acest caz, șansele de a duce o sarcină la bun sfârșit sunt de 50-60%.

Uter bicorn – este cunoscut și sub numele de uterul cu formă de inimă și reprezintă două utere dezvoltate pe jumătate. Poate fi diagnosticat prin metode imagistice sau prin laparoscopie, poate determina un anumit grad de infertilitate sau, în cazul unei sarcini, șansele ca aceasta să fie dusă la capăt cu bine, sunt de aproximativ 60%.

Uter arcuat – este una dintre cele mai inofensive tipuri de anomalii. Este, de fapt, un uter normal, dar în partea superioară prezintă o ridicătură, însă fără ca aceasta să împiedice femeia să conceapă sau să ducă o sarcină la bun sfârșit.

Uter septat – sau altfel spus, uterul este împărți, separat, de un perete fibros numit septum, iar diagnosticul poate fi parțial sau total, dar acesta din urmă în cazuri foarte rare. Este o cauză de avort spontan, dar afecțiunea se poate corecta înainte de momentul conceperii unui copil.

Uter retrovers – dacă în mod obișnuit, uterul are o poziție spre înainte, uterul retrovers are o înclinație spre posterior, în interiorul bazinului. Nu este considerat o anomalie în adevăratul sens, deoarece afectează mai mult poziția acestuia, nu structura internă.

Diagnosticul de uter retrovers nu împiedică apariția și dezvoltarea ulterioară a fătului, dar poate determina dureri în timpul actului sexual. Schimbarea poziției sexuale poate reduce disconfortul creat.

Sursa: Clickpentrufemei.ro

Vezi și: De ce ai dureri în timpul actului sexual?