E o mare taină îmblânzirea pietrelor și a metalelor prețioase, iar experiența de ani i-a demonstrat lui Dumitru Gisca o certitudine importantă: vocația de giuvaergiu a fost cea mai bună alegere din câte a putut face, iar dovadă e fericirea pe care o seamănă. Întors de la Moscova, unde a studiat și a fost designer de bijuterii, Dumitru și-a lansat de câțiva ani o marcă proprie în Republica Moldova. Creațiile „Gi D'or” sunt mai mult decât bijuterii; sunt plăsmuiri ale sufletului său și visuri materializare ale clienților. Despre toate aceastea, maestrul a acceptat să ne vorbească într-un interviu.

aDumitru, mărturisiți-le cititoarelor noastre cum s-a întâmplat să vă îndrăgostiți de arta modelării cu metale prețioase. Cum ați înțeles că această vocație vă aparține?

M-am născut mai degrabă cu această dragoste, ascunsă în safeu, care, pe parcurs, era descoperită prin pașii care au fost făcuți (arte plastice, modelări…).

Apoi, metalele prețioase mi-au devenit un material de lucru, au cerut iscusință, pe care de ani în șir o antrenez. Rămânem un tot întreg, care ajunge să dea roade frumoase, ce bucură fiecare deținător!

4

pagePovestiți-ne despre școala de giuvaergie pe care ați urmat-o la Moscova și despre cât a valorat, pentru dumneavoastră, această experiență academică.

Arta nu poate fi preluată doar printr-o lecție bine ascultată sau diplomă corect obținută, arta este un factor care se poate naște în sufletul nostru, poate fi doar trăită de către artist.

Consider că școala nu am încheiat-o, ea continuă și de fiecare dată mă bucur să învăț tot mai mult. Sunt mândru de parcursul în care am avut onoarea să cunosc talente, oameni de valoare și buni dascăli. Nu mi-ar ajunge nici câteva ore academice să descriu în detalii calea la care țin atât de mult. Probabil cândva voi scrie o carte la această temă…

Fiecare artist are în portofoliul său de creație o serie de lucrări de care se face absolut mândru. La ce bijuterii din albumul dumneavoastră vă tresare inima, ori de câte ori vă gândiți?

994456_611901245595141_3036849274393186960_nSunt patriot! Cunoscându-ți neamul, de fiecare dată îți dai bine seama de natura ce trăiește în noi! Fiecare lucrare e creată cu dragoste și multă sârguință, cu suflet și emoții!

Până în prezent, fiecare lucrare continuă să trăiască în sufletul meu. Unele pot fi văzute în colecții proprii, la persoanele care dețin aceste confecții, printre care și persoane cu statut înalt. Plec cu gândul la mărturiile unor intermediari, chiar și ale unor persoane nobile; nu ar fi modest din partea mea să le dau numele.

Altele rămân să trăiască cu o aprinsă licărire în inimă, dar de care am fost despărțit pentru totdeauna. E vorba despre lucrările semnate în perioada unui contract în compania în care activam și care, la rândul său, avea o înțelegere stabilită cu fondul prezidențial de cadouri al Federației Ruse.

2

Sunteți o fire superstițioasă? Ce credeți cu privire la multitudinea de idei preconcepute cu privire la verighete?

bFiecare om de artă permite, în viziunile sale, accesul unor note mai speciale, care pot fi privite de cineva ca și superstiții. Confecționarea verighetelor prezintă nu doar valoarea energetică; e o sinteză în care spiritul meșterului colaborează cei care urmează să se bucure mai departe de creația primită.

Însă superstițiile directe, cum ar fi inelele puse până la cununie sau scoaterea lor după aceasta, cred că mai degrabă sunt de ordin personal, rămân a fi legate de cuplu și de armonia dintre cei doi, căci există momente ce necesită aceste gesturi și e cert că ar putea fi probate, spre exemplu, pentru adaptare (e o parte tehnică), sau, pentru igienă, ar fi inadmisibil să nu fie scoase pe parcursul vieții.

Părerea mea personală, cu privire la superstiții, e că fiecare își face alegerea și e în drept să-și păstreze sacru viziunile.

20258356_1344407935677798_1887551191964838830_n

10561699_611899192262013_1090995907306932182_nO întrebare mai puțin așteptată pentru acest context: ce ați învățat despre femei, de când vă dedicați cu trup și suflet creației de bijuterie?

Femeia… sunt sigur, este o enigmă, dar care permite să rămână studiată. De fapt, arta bijuteriilor este o creație a omului, pe când femeia rămâne o creație perfectă a naturii, în opinia mea.

Această axiomă sacră rămânea doar să evolueze cu timpul, trăind în suflet probabil din copilărie. Și pentru că fenomenul are loc în gândul meu, sunt sigur că anume această natură perfectă rămâne o provocare pentru toate domeniile de creație, nu numai a bijuteriilor, ceea ce îmi dă puteri, încredere și nădejde pentru a înainta, a crea și a dezvolta prin recunoștința față de capodopera naturii.

O muză… da!

10481153_612228008895798_962025035515849049_n

10523178_615301945255071_3529282854483998922_nCine sunt oamenii cărora ați dori să le mulțumiți pentru inspirație, sprijin și succes? Le puteți adresa un mesaj pe această cale.

Fiecare pas este făcut uneori cu greu, alteori mai ușor și în fiecare moment, având alături oameni dragi, poate și ascunși, rămânem influențați. Vreau să le aduc mulțumiri tuturor celor care, în acele momente, își vedeau calea de a mă îndruma sau a mă critica, deoarece orice efort depus de ei pentru mine a fost foarte prețios! Căci doar datorită existenței celor ce ne înconjoară, devenim cei care suntem!

Vă mulțumim pentru acest interviu. Să vă bucurați în continuare de succes și să aveți parte de public cât mai receptiv!

5

Foto: Bijuterii de Lux „Gi D’or”, arhiva personală

Distribuie articolul: