Alexandru Raileanu este un tânăr care își lasă amprenta pe oameni, la propriu. Își face munca cu dăruire pentru că visa la ea de mic copil. De ce a ales anume acest domeniu și de ce abilități are nevoie, aflăm din discuția cu el.

Sursă: Arhiva personală

Când ai început să manifești interes pentru acest domeniu?

De mic copil îmi plăceau tatuajele. Desenam pe mine și pe toți prietenii mei. Foloseam toate abțibildurile pe care le găseam și le lipeam pe mâni.

Ce te-a influențat să devii tattoo artist, pe lângă faptul că îți plăceau tatuajele?

Faptul că pot desena, în asta și constă lucrul meu, să desenez. Mai puțin pe foaie și mai mult pe oameni. În așa mod îți lași pictura ta în istorie pe foarte mult timp.

Sursă: Arhiva personală

Ce este pentru tine un tatuaj?

O artă. Ceva frumos și individual.

Susții ideea că fiecare tattoo artist are cel puțin 2-3 tatuaje?

Nu. Sunt și tattoo artiști care nu au tatuaje, chiar dacă sunt puțini. Personal eu, am 17-18 tatuaje și au o semnificație pentru mine. Fiecare tatuaj trebuie să însemne ceva pentru acel care îl poartă. Nu vorbesc despre semnificația care scrie pe internet despre fiecare tip de tatuaj.

Sursă: Arhiva personală

În cât timp te încadrezi lucrând la un tatuaj?

De la 5 minute la 14-15 ore. Sunt tatuaje mici, la ele îmi ia mai mult timp să-mi pregătesc locul de muncă. În funcție de schiță și culori și locul tatuajului.

Care ar fi condițiile care trebuie respectate în timpul lucrului?

În primul rând, igiena. Totul trebuie să fie curat, dezinfectat și steril, unele detalii chiar noi. Ce ține de clienți, sunt câteva condiții importante: înainte de sesiune nu trebuie să consume alcool, trebuie să doarmă bine, să mănânce înainte de sesiune, să fie relaxat și să asculte sfatul meșterului. Ce ține de tattoo artist, el trebuie să aibă capacitatea de a explica pe înțelesul clientului și să facă așa ca tatuajul să fie unic pentru el și nu o copie.

Sursă: Arhiva personală

Odată ce tatuajul a fost făcut, cum trebuie să-l îngrijim?

Sunt mai multe variante: de la pelicule medicinale, făcute special ca să se recupereze mai repede și mai bine, fără disconfort mare și până la soluții tradiționale, cu unguent de câteva ori pe zi.

În opinia ta, cât de dezvoltată e această cultură în Republica Moldova?

În ultimii ani a crescut, s-a mai dezvoltat. Mai mulți încep să înțeleagă cum trebuie să fie un tatuaj calitativ. Însă pe lângă Europa și Rusia, Republica Moldova are unde crește.

Sursă: Arhiva personală

Distribuie articolul: