Peste patru mii de femei de pe ambele maluri ale Nistrului au primit pachete cu produse alimentare și de igienă oferite de UN Women Moldova prin intermediului „Fondului ONU de Încredere a Partenerilor pentru Răspuns la COVID-19 și Recuperare”. Printre destinatare se enumeră femeile afectate de violență, femeile care trăiesc în adăposturi, femeile HIV pozitive, femeile cu dizabilități și altele.

În total, peste 40 de tone de produse au fost livrate beneficiarelor din toată țara, inclusiv la 70 de echipe multidisciplinare, acestea fiind compuse din prestatori și prestatoare de servicii care sunt implicate în soluționarea cazurilor de violență la nivel local, și care oferă servicii sociale persoanelor din grupurile vulnerabile.

„Focarul COVID-19 continuă să aibă un impact disproporționat asupra femeilor din diferite regiuni ale țării care se confruntă cu diverse vulnerabilități. COVID-19 a afectat într-un mod specific mediul de viață al femeilor, veniturile, accesul la servicii esențiale, dar în același timp au crescut și sarcinile de îngrijire. UN Women a continuat să colaboreze cu societatea civilă și cu alte instituții pentru a furniza resursele atât de necesare pentru salvarea unor vieți, cum ar fi: echipamentul de protecție personală al membrilor echipelor multidisciplinare, astfel încât să le facă posibilă deplasarea la femeile vulnerabile; pachete cu produse alimentare și de igienă pentru femeile aflate în dificultate și unele articole de prevenire a infecției. Acest suport a vizat victimele violenței în familie, femeile HIV-pozitive și femeile din grupurile subreprezentate. Doresc să mulțumesc Guvernelor Norvegiei, Danemarcei, Olandei și Elveției pentru suportul financiar oferit Republicii Moldova prin intermediul „Fondului ONU de Încredere a Partenerilor pentru Răspuns la COVID-19 și Recuperare”. Datorită lor, a fost posibilă realizarea acestei inițiative.” – a declarat Peterson Magoola, reprezentant interimar de țară UN Women Moldova.

Primele donații au ajuns în comunitatea femeilor de etnie romă din orașul Hîncești. Beneficiarele susțin că acest ajutor este extrem de util pentru ele, având în vedere lipsa resurselor financiare în această perioadă dificilă pentru toți.

Elena Bogdan, mediatoare comunitară: „În total suntem 450 de romi. Comunitatea romă din Hîncești se confruntă cu mai multe probleme, pe primul loc se află sărăcia, iar pe al doilea- lipsa de oportunități de muncă. Sunt multe persoane care vor să lucreze, însă, de multe ori, atunci când este un loc vacant și aplică o persoană de etnie romă, angajatorul neagă faptul că dorește să angajeze pe cineva imediat după ce înțelege că suntem romi. Ne confruntăm cu mari greutăți așa cum majoritatea femeilor rome obișnuiesc să comercializeze diferite lucruri pentru a se întreține, iar acum nu li se permite să își continue mica afacere din cauza pandemiei”.

În scopul susținerii femeilor aflate în situații de risc, produsele de primă necesitate au fost livrate în diferite regiuni ale țării. Spre exemplu, în comuna Pohrebeni din raionul Orhei, 48 de familii s-au bucurat că vor avea ce pune copiilor pe masă și vor putea avea grijă de igiena personală.

Acest proiect vine să susțină Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID-19 și să consolideze capacitatea țării de a face față la situații de risc. În Republica Moldova proiectul este implementat de trei agenții ONU: UNICEF, UN Women și Organizația Internațională pentru Migrațiune (OIM) și este susținut de Guvernele Norvegiei, Danemarcei, Olandei și Elveției.

*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA