De sărbători obișnuim să consumăm mai mult alcool, de la un pahar de șampanie și până la câteva sticle. Fiecare decide cât e dispus să bea, însă fiecare trebuie să conștientizeze efectele care urmează. Durerile de cap, amețeala, starea de mahmureală sunt doar câteva dintre ele. Am decis să vă venim în ajutor cu câteva remedii de detoxifiere a organismului după consumul de alcool oferite de nutriționista Tamara Șchiopu.

„Medicamentul numărul unu este desigur apa. Toate felurile de lichide fără zahăr sunt foarte binevenite, inclusiv supele, ceaiurile, precum și fructele și legumele proaspete. Ele vor facilita recuperarea organismului după consumul de alcool. Unele persoane găsesc apa minerala carbogazată mai benefică în recuperare decât apa plată, dar e o preferință individuală”, menționează nutriționista.

Tăieţei cu legume, tofu şi ciuperci în stil asiatic – de Tamara Şchiopu, specialist în nutriţie şi marketing alimentar

pouring water in glass with reflection

foto: Arhiva Personală

foto: Arhiva Personală

„Este importantă și vârsta persoanei. Cu anii, detoxifierea organismului de alcool devine mai lentă, iar stările de mahmureală mai grele și mai prelungite. Este mai ușor să eviți intoxicațiile cu alcool decât să detoxifici organismul. Precum am menționat mai sus – nu trebuie să exagerăm și să avem măsură. Echivalentul fiecărui pahar de alcool dublați-l cu un pahar de apă plată sau minerală.

Șampania și vinul alb pot fi diluate cu succes, adăugând apă minerală. Mai există și opțiunile slab alcoolizate, de pâna la 5%, care prezintă alternative reușite, mai ales în situațiile unde toată lumea servește alcool și refuzul poate apărea ca ceva neprietenos”, mai spune Tamara Șchiopu.

 

La ce să atragem atenția dacă vrem să mâncăm produse eco moldovenești. Idei de la Tamara Șchiopu

De asemenea nutriționista Tamara Șchiopu tinde să atenționeze că sărbătorile mult așteptate nu trebuie neapărat reduse la regimuri terapeutice, iar băuturile și bucatele tradiționale își au locul bine meritat la masa de musafiri. Atât timp cât ele sunt pregătite cu grijă, din produse calitative și proaspete, iar consumul lor este cu măsură, nu ar trebui să simțim nici shimbări în starea de spirit, nici surplus în greutate.

Foto: chervona-ruta.com, BZI.ro

Distribuie articolul: