Tot mai multe persoane, în special adulții, se confruntă cu depresiile de sărbători, afecțiuni deloc benefice pentru starea psihologică și fizică. Dr. în psihologie vine să explice de ce se întâmplă acest lucru și îți arată cum, pas cu pas, poți să ieși din acest impas și să începi să te bucuri de această perioadă frumoasă, chiar dacă nu ai cu cine împărți momentele frumoase.

Stările depresive de sărbători sunt probleme frecvente cu care se confruntă adulții, deși această perioadă din an este asociată în mod tradițional cu petrecerile și voia bună. Pentru un număr semnificativ de persoane, sărbătorile vin la pachet cu tristețe, melancolie, singurătate sau anxietate.

Sursele stărilor depresive de sărbători pot fi diverse, de la stres, oboseală și așteptări nerealiste, până la presiuni financiare și relații defectuoase cu cei din jur.

Îndeplinirea obligațiilor legate de cumpărături, petreceri, angajamente de familie, primirea oaspeților și întreținerea lor poate contribui masiv la dezvoltarea sentimentului de tensiune și coplesire. Persoanele care experimentează stări depresive de sărbători pot prezenta simptome precum dureri de cap, tulburări alimentare, consum exagerat de alcool, insomnii, stare de proastă dispoziție, oboseală.

Pe parcursul anului oamenii se pot refugia în multe alte tipuri de activități: stau 12 ore la serviciu, ies la bere cu prietenii, se duc la mall la un film sau se uită la televizor și nu le pasă pentru este o seară oricare alta. Dar, sărbătorile aduc în aer emoția celebrării care e palpabilă și atât de multă fericire te izbește și te face ți asumi singurătatea, neîmplinirile, eșecurile, sentimentul de inadecvare socială și nu le mai poți nega, nu mai ai unde fugi. Și pe un fond de vulnerabilitate, pe istorie de depresii preexistente crește foarte mult pericolul suicidului, pericolul de a intra într-o depresie, de a-ți conștientiza de fapt nefericirea.

Magia sărbătorilor de iarnă poate fi trăită, simțită de fiecare!

Depresia este o emoție a renunțării și, în loc lupți te retragi și mai mult în tine, te închizi și mai mult în tine, te simți și mai nefericit, trist. Adică interacționezi din ce în ce mai puțin și cu cât interacționezi mai puțin, cu atât ți se pare ți mai izolat; cu cât te simți mai izolat, cu atât ți-e mai greu interacționezi. Este un cerc vicios.

Fă bine pentru a fi bine!

Cea mai importantă recomandare în plan comportamental este nu uiți sărbătorile – indiferent dacă suntem sau nu religioși – sunt în primul rând zile ale dăruirii. Așadar, oricât de trist/a și de deprimat/a ai fi, trebuie găsești în tine capacitatea de a ajuta pe cineva care are mai multă nevoie decât tine. Acest lucru îți poate da un mare sentiment de împlinire și te face conștientizezi multe lucruri. În loc te hrăneșți din propria nefericire, mai bine ieși puțin în exterior și uită-te la oamenii care au nevoi concrete, de exemplu: nu au ce pune pe masa de sărbătoare, acesta fiind un moment perfect îți îndrepți atenția în această direcție.

Percepe-te în raport cu tine însuți/însăți!

Un lucru important este ne percepem pe noi în raport cu noi înșine. Ideea de familie este o semantică abstractă, în care poți pui ce vrei tu. Familie poate însemne frați, surori, străbunici, bunici, nepoți, verișori. Familie poate însemne propria ta familie sau familie poți fi tu cu persoana cea mai apropiată de sufletul tău. Trebuie încerci îți creezi propriul dicționar și propria semnatica a noțiunii de familie și te porți în consecință. Dacă tu ți singur/ă și ești propria ta familie, atunci familia ta merită tot respectul pe care orice familie îl are în preajma sărbătorilor de iarnă cu întreaga dăruire și considerație. Asta înseamnă și familia ta merită are dreptul se bucure, are dreptul și trăiască sărbătoarea ca și orice altă familie.

Creează-ți ritualuri de sărbători!

Un alt sfat ar fi îți creezi ritualuri de sărbători care te ajute treci mai armonios în timp. Fiecare persoană, fie este singură poate și facă propriul ritual. Sunt atâtea lucruri care pot fi inventate, atâtea care pot fi îmbunătățite cu ceva personal: citești un anumit tip de carte, decorezi casa întro anumită culoare, gătești ceva deosebit.

Bucură-te!

E important îți dai voie te bucuri: întotdeauna vor fi oameni mai bogați decât tine, oameni mai fericiți decât tine, oameni mai împliniți decât tine. Interacționând social și având un sentiment de neîmplinire poți avea tendința de a vedea mai mult ceea ce au cei din jurul tău în această sărbătoare, decât vezi ceea ce ai tu.

Oprește-te și detașează-te de ceea ce este în jur!

Privește ceea ce ai tu, ce este important pentru tine și ce ți-ai mai putea dori, ceva care depindă de tine. „Golul” financiar este o sursă de depresie pentru unele persoane. Oricât de greu ar fi, trebuie nu uiți sărbătoarea este una a bucuriei. Bucuria este o emoție care este în interiorul fiecăruia și, indiferent de luxul care te înconjoară, ea se manifestă la fel.

Pierderea unei persoane dragi este mai intens resimțită de sărbători!

Este foarte important -ti asumi faptul tu ești aici și persoana pierdută și-ar dori ca tu te bucuri și sărbătorești frumos. Trebuie -ți asumi cu maturitate condiția pe care o ai și duci mai departe sărbătorile ca pe un moment de celebrare. În loc te uiți la televizor la ce fac alții, dă-ți voie trăiești tu însăți sărbătorile în stilul tău. Un film ne binedispune, două ne pot ajuta  ne relaxăm, de la trei încolo riscăm ne lenevim și ne abandonăm în existența imaginară a unor personaje.

Sărbători cu lumină și pace în sufletele tuturor!

Autor: Aurelia Balan, dr. în psihologie.

Foto: Instagram.com