Are un nume cunoscut în lumea muzicii, și… mai nou, manifestă o pasiunea aparte pentru lumânările handmade. Cea care meşteşugeşte ceara cu propriile ei mâini, dându-i formă de floare, casă sau înger este interpreta Tatiana Turtureanu. Tânăra a acceptat să ne vorbească despre hobby-ul său, în interviul de mai jos.

Tatiana, spune-ne cum a început povestea lumânărilor handmade? De unde a venit ideea?

Totul a început de la părinții mei, în satul Chișcăreni, raionul Sângerei. Tăticul meu este apicultor, iar cea care făcea lumânări de sărbători era mămica. Mereu improviza, creând tot felul de frumuseți, de care rămâneam întotdeauna încântată. Însărcinată fiind cu al doilea copil, mult mai sensibilă și mai atentă la detalii, din dorința de a crea ceva nou, am zis să încerc să fac câteva lumânări în vase de sticlă.

În cât timp poate fi confecționată o lumânare? Folosești vreo metodă specială de lucru?

Timpul de creare al unei lumânări este de la jumătate de oră la câteva ore întregi, nemaivorbind despre decorarea acestora, care necesită multă inspirație și e un proces destul de migălos, cu care încet-încet ma acomodez. Am ajuns să folosesc diferite tehnici, în dependență de modelul lumânării.

Cine sunt potențialii tăi cumpărători și cum îți promovezi produsele?

Pentru început am creat o pagina pe Facebook, dedicată lumânărilor mele – YouBee – lumânări din ceară naturală de albine (YouBee – pentru că iubim frumosul). Am rămas plăcut surprinsă când vedeam că aceasta adună din ce în ce mai mulți admiratori, iubitori de frumos, natural, autentic. Tot ei, o parte din urmăritorii paginii, au devenit în scurt timp cumpărători fideli și mă bucură mult faptul că există și la noi oameni care apreciază lucrul manual, creat cu multă dăruire de sine și suflet.

Dacă vorbim de cifre, în prezent această muncă îți aduce profit? Care e prețul lumânărilor?

Prețul lumânărilor este unul acceptabil, dacă e să-l comparăm cu prețul celor de parafină, care nu sunt deloc benefice pentru organismul omului. Astfel, o lumânare ajunge să coste de la 15 la câteva sute de lei, în dependență de cantitatea de ceară folosită și modelul acesteia.

Îți mai amintești cum arăta prima lumânare realizată de tine?

Pe 26 februarie 2018 am creat prima lumânare. Bineînțeles, sub supravegherea mamei și cu ajutorul ei. Mi-a plăcut atât de mult, încât am început să fac din ce în ce mai multe modele, iar de la procesul și mai ales, rezultatul final primeam o plăcere de nedescris. Am prins la mai mult curaj după ce am înțeles că și alte persoane apreciază și susțin această idee. Eram într-o continuă și sunt, de fapt, căutare. Restul informației, pe lângă cea primită de la mama, am aflat-o cu ajutorul Internetului. Prima lumânare a fost turnată într-un vas mic de sticlă pe care l-am găsit acasă și decorat, a fost cu alb și roșu, dacă tot urma să vină primăvara.

Mai puține mame au posibilitatea să savureze plăcerea de a-și manifesta hobby-ul. Ție cum îți reușește?

M-am convins de multe ori că în viață trebuie să faci doar ceea ce-ți place, dacă vrei să fii fericită cu adevărat și liniștită sufletește. În ultimii trei ani, am născut de două ori. Copiii îmi sunt mici, grijile mari, cerințele multe, iar planurile și aspirațiile mele – grandioase. Uneori, pot să fac lumânări și la ora 1 de noapte. Nu că m-ar motiva banii, căci, nu este aceasta la moment o afacere care să-mi aducă profite majore. Mă motivează oamenii care le apreciază și care le așteaptă, pe lângă faptul că procesul e unul captivant și sănătos. Ca și în cazul muzicii: mie atât de mult îmi place să cânt, încât nu mă oprește nimeni și nimic, niciodată. Chiar dacă e obositor,chiar dacă lucrul e unul migălos, chiar dacă sunt zile în care mă simt total epuizată, nu încetez să le fac. Totuși, tot succesul meu îl datorez familiei mele.

Care a fost unul dintre momentele cele mai frumoase de când ai început a crea minunatele figurine din ceară?

Cel mai frumos moment de la apariția YouBee-ului, pe lângă sutele de mulțumiri, mesaje și aprecieri, a fost acela când fetița mea, de doi anișori, a intrat în atelier și mi-a zis că vrea să mă ajute și să o las să facă și ea una. Mereu se implica în proces și o interesează orice mic detaliu. De fapt, ambii copii petrec mult timp în atelier. Ei descoperă multe lucruri și obiecte interesante cu care pot să se joace acolo, încât eu pot să lucrez liniștită, chiar dacă urmează să fac ordine după câte o oră minimum.

Cine te susține în tot ceea ce faci?

Copiii sunt cei care mă inspiră, iar soțul, părinții, rudele se implică și ei în măsura posibilităților și mă ajută întotdeauna, și le sunt foarte recunoscătoare pentru aceasta. Este important ca familia să te susțină. Este important pentru o femeie, mai ales pentru cea care se află în concediu de maternitate, să fie susținută, încurajată, apreciată, ajutată și nu în ultimul rând, iubită. Sunt sigură că atunci când femeia este fericită și împlinită, toți cei din jurul ei sunt de o sută de ori mai fericiți.

Care sunt planurile tale de viitor în domeniul dat? Unde ești acum și unde vreai să ajungi?

Deci, după cum am mai menționat – familia mea înseamnă totul pentru mine și datorită susținerii și ajutorului nemijlocit al lor, totul merge bine. Acum, când YouBee împlinește un anișor, încerc să fac o totalizare și îmi dau seama că sunt un om fericit. Lumânările sunt apreciate, munca și străduința mea de asemenea, iar cererea pe piață e una bună, ceea ce mă motivează să mă i-au fuguța de crearea unui business plan și poate să reușesc să deschid un atelier de creare si vânzare a lumânărilor din ceară, care să poată fi vizitat de toți doritorii, în timpul apropiat. Ținând cont de faptul că copiii sunt mici și cresc la fuga, prioritate au ei, iar pe celelate le facem frumos și la timpul lor, fiind sănătoși și în armonie cu sine și natura din jur.

Sursa foto: Facebook/Tatiana TurtureanuYouBee

Tatiana, ești o femeie care ne inspiră, pentru că ai avut curaj să-ți urmezi pasiunea. Mulțumesc pentru interviul acordat!