Am admirat întotdeauna predilecția Lorenei Bogza pentru copturi de casă. Ori, în fiecare lună, până ca Daria să împlinească un an, ne reamintea cât de drag îi este să prepare bunătăți și să-și fericească familia cu ele. Ieri, jurnalista și-a împărtășit rețeta de pâine, pe care a preluat-o și vrea să o transmită și altor gospodine.

Vreau să împărtășesc cu voi o descoperire: pâinica cea mai simplă și cea mai bună. Am făcut, în viața mea, sute de pâini, dar încă am căutat rețeta potrivită. Ei, bine, cred că am găsit-o. Este o pâinică ce se face în maxim 5 minute, fără frământare, și care are nevoie de minim 12 ore pentru a se odihni (în frigider). O poate face oricine, chiar și cel mai neexperimentat în ale bucătariei. Aveți nevoie doar de făină, sare, apă (la temperatura camerei) și drojdie. Atât!

Pâinea este, recunosc, slăbiciunea mea. Nu atât pentru gust, cât, mai ales, pentru mirosul său extraordinar”, spune jurnalista.

Rețeta recomandată de Lorena provine de pe blogul justlovecookin.com, al unei tinere pe nume Ana Maria Ciolacu, stabilită la Bologna. Ana Maria a descoperit și ea această rețetă undeva, despre care spune:

„A ieșit o pâine de o bunătate exagerată, cu o coajă super crocantă, un miez elastic, iar în casă s-a răspândit un parfum de…de brutărie…Un miros de pâine atat de natural și îmbietor…O spun cu mâna pe inimă ca e cea mai bună pâine pe care am mâncat-o / făcut-o până acum. De curând am descoperit cat e de versatil acest aluat și am început sa fac pide, pizza și alte trăsnăi. Jur că sunt extraordinar de bune și știți ca eu nu laud degeaba nimic. Așa că fugiți în bucătărie să beți un pahar de apă și, între timp, „pierdeți” 2 minute să amestecați 5 ingrediente într-un castron și mâine veți rămâne uimiți de ce o sa vedeți/mirosiți/gustați. NU LĂSAȚI LA DOSPIT LA TEMPERATURA CAMEREI.”

Așadar, rețeta propriu-zisă de „No-knead bread” / „Pâine nefrămantată”, preluată de pe justlovecookin.com.

Ingrediente pentru o pâine:

500 gr. făină
340 ml de apă
13 gr. de drojdie de bere proaspătă
2 lingurițe de sare

Cernem făina într-un vas și o amestecăm cu sarea. Eu folosesc întotdeauna drojdie proaspătă, pe care o dizolv în apa la temperatura camerei (puteți înlocui 13 g de drojdie proaspată cu 2 g liofilizată. În acest caz, drojdia se amestecă cu făina). Lichidul vi se poate părea cam mult și aluatul prea moale, dar pâinea asta are nevoie de hidratare și e ok așa. Am turnat lichidul peste făină și am învârtit cu o lingură de 4-5 ori, până s-a adunat cât de cât, după care am pus capacul recipientului și am „uitat” totul frigider până a doua zi, preferabil cam pe la aceeași oră. Îl puteți pune și într-un castron acoperit. Important e să îl puneți în frigider. Lăsat temperatura camerei, are nevoie de mult mai puțină drojdie. Trebuie să îl lăsăm între 12 și 24 de ore. Eu l-am lăsat 17, dar uneori îl las și 10-12. Cu cât mai mult, cu atât mai bine, însă.

A doua zi am scos aluatul din frigider și l-am răsturnat pe planul de lucru pudrat cu făină din belșug. Mi-am înfăinat bine de tot mâinile, am pudrat niște făină și deasupra aluatului și l-am aplatizat ușor, într-un dreptunghi. Am adus partea dreaptă până la jumătate, apoi am acoperit partea dreaptă cu partea stângă. Dacă folosim destulă făină în etapa asta, nu ni se va lipi de mâini nici măcar un pic de aluat. Am întors sulul format și am mai făcut o dată același lucru, ca în poze și video. Am pudrat bine de tot cu făină un șervet de bucătărie, pe care am așezat aluatul cu partea deschisă, să zicem, în JOS. Am pudrat cu făină și deasupra și am închis șervetul, lăsând aluatul la temperatura camerei cca 30 min / 1 oră dacă aveți timp. Am încins foarte bine cuptorul, la temperatura maximă (de obicei 250°C), cu o oală cu tot cu capac înăuntru. Am ridicat ușor prosopul și am luat aluatul în palmă, în așa fel încât partea de jos să rămână în sus. Am deschis cuptorul și, cu mișcări rapide, cu o mănușă, am ridicat capacul oalei încinse, am aruncat pâinea în ea, am acoperit cu capacul și am lăsat-o cca 25 min. Am luat capacul și am mai lăsat pâinea alte 10-15 minute. Și cu doar 2 minute de „muncă”, a doua zi am pe masă cea mai bună pâine pe care am mâncat-o vreodată.”

Foto: Arhiva personală, justlovecookin.com

Distribuie articolul: