De câțiva ani, Liza Mamaliga trăiește prin și pentru prisaca din Todirești, care a născut proiectul de antreprenoriat social „Mai Dulce”. Liza cunoaște totul despre acest super-produs, cules din cele mai alese flori din natură, de aceea a acceptat să dezvăluie, pentru revista noastră, care sunt beneficiile mierii de mai-iunie, dar și cum putem testa un produs contrafăcut chiar lângă raftul din magazin.

De câțiva ani, Liza Mamaliga trăiește prin și pentru prisaca din Todirești, care a născut proiectul de antreprenoriat social „Mai Dulce”. Liza cunoaște totul despre acest super-produs, cules din cele mai alese flori din natură, de aceea a acceptat să dezvăluie, pentru revista noastră, care sunt beneficiile mierii de mai-iunie, dar și cum putem testa un produs contrafăcut chiar lângă raftul din magazin.

De când urmărești procesul minunat de producere a mierii, care sunt calitățile cele mai importante pe care le-ai descoperit la acest produs? Prin ce este diferit organismul unui om care consumă miere? De ce se tratează?

Personal, mă bucur de un corp și o minte sănătoasă, sunt plină de energie și sunt sigură că mierea pe care o consum în fiecare zi contribuie la bunăstarea organismului meu. Cel mai benefic este consumul zilnic de miere pentru fortificarea imunității, adică în scop profilactic. Mierea este cel mai des folosită în tratarea răcelii și în scopuri de detoxifiere a organismului, dar și pentru îngrijirea pielii. Recent, am participat la Congresul Internațional de Apiterapie, unde terapeuți din întreaga lume au prezentat cazuri ale pacienților care s-au tratat cu diete de produse apicole, boli destul de grave precum hepatita, diabet, disfuncții sexuale și chiar cancer. Noi, pas cu pas, încercăm să aplicăm ceea ce am învățăm acolo.

Care sunt avantajele mierii produse în special în luna mai-iunie?

Mierea din flori de primăvară este specială prin mixul de arome și gusturi florale, dar și prin textura fină. Mierea de salcâm este unica miere care rămâne lichidă pe o perioadă de peste un an, mierea de salcâm este un tonic general, care calmează tusea și este folosită în tratarea asteniei și nevrozelor. Conține vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compuși aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic). Aceasta are un conținut de fructoză mai mare decât al celorlalte tipuri de miere, având pH-ul 4. În total, mierea de salcâm conține 435 de substanțe. Este produsă de albini din nectarul florilor de primăvară, de la pomi fructiferi, lucernă, rapiță, salcâm și alte flori de primăvară. Mierea de mai are o culoare galben-roșiatic deschis, iar în forma cristalizată este un galben pal. Are gust și aromă fină. Cristalizează relativ repede, dar omogen și cu cristale fine.

Povestește-ne despre semnele care ne permit să deosebim mierea contrafăcută de cea naturală.

În primul rând, eu propun ca fiecare să găsească un apicultor în care are încredere, să evite cumpăratul de la piață, unde de multe ori nu știi de unde vine produsul, apoi mierea din supermarket este miere naturală, dar procesată, iar în acest proces mierea își pierde multe dintre proprietățile benefice.

Iată câteva metode de a analiza mierea la cumpărare:

La degustare, mierea naturală provoacă o senzație de arsură ușoară în gât, în timp ce mierea artificială nu prezintă această caracteristică. Întoarceți borcanul de miere cu fundul în sus. În interiorul acestuia, trebuie să apară o bulă de aer sub formă de pară. La mierea naturală, această bulă trebuie să urce încet spre fundul borcanului. O miere naturală, în comparație cu una falsificată, prezintă mici impurități: polen, mâncare de la albine, microparticule de ceară și propolis.

Îți mulțumim!

Citește și: Liza Mamaliga: Dulce Plai este masteratul pe care nu l-am făcut și locul de muncă pe care l-am vrut

Foto: Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla

Distribuie articolul: