La sfârșit de 2015, Clubul de Presă și Senatul CJI a organizat Gala de decernare a premiilor anuale pentru cei mai buni jurnaliști. Speranța Anului 2015, în jurnalismul autohton, a fost desemnată Livia Goncear-Pânzari. Tânăra jurnalistă radio a devenit protagonista emisiunii „Pur și Simplu”, de la Radio Europa Liberă, în cadrul căreia a dezvăluit cât de dificil este, pentru o persoană nevăzătoare, să se includă în societate și cât de binecuvântată se simte pentru ajutorul primit din partea oamenilor apropiați.

Livia muncește la postul național „Radio Moldova”, acolo unde prezintă emisiunea „Ochiul Interior”,  însă calea sa jurnalistică a fost mult mai dificilă decât cea a colegilor săi. De la vârsta de 5 ani, o boală incurabilă a făcut-o să-și piardă vederea.

„Se întâmpla să mergem, pe stradă, eu și prietena mea, care este slab-văzătoare, iar oamenii singuri să se apropie de noi și să ne propună ajutor ca să traversăm.

Nevăzătorii se confruntă și cu lipsă de atenție și receptivitate din partea șoferilor. Se întâmplă chiar ca mașina să treacă peste bastonul nevăzătorului și să îl rupă”, spune tânăra, în cadrul emisiunii.

cats

Jurnalista radio mărturisește că iarna este anotimpul cel mai periculos și dificil pentru persoanele nevăzătoare, care și așa se deplasează cu dificultate. În ciuda tuturor greutăților, însă, Livia a reușit să-și termine studiile la ciclul Licență și apoi cel de Master în Jurnalism, iar după un stagiu la postul național de radio, i s-a propus să muncească acolo.

 „Mi-am început emisiunea în octombrie 2014. Am început, atunci, să realizăm ediții a câte 25 de minute săptămânal. Cel mai des, obișnuim să invităm intervievatul la studio, dacă are disponibilitatea și dispoziția de a se deplasa. Dar ne putem deplasa și noi la el acasă. Ne-am deplasat și împreună cu soțul, dar și cu prietena mea, Ludmila.

Am mai fost angajată și în cadrul unor proiecte la organizații pentru persoanele cu dizabilități, finanțate de anumite organizații europene. Dar proiectele iau sfârșit și persoana rămâne fără loc de muncă. Am încercat să mă angajez și în mass-media, dar am rămas la etapa de expediere a CV-ului și a scrisorilor de intenție.

Parcă, în ultimii ani, încearcă să se facă anumiți pași, să se adopte legi, este foarte exact prevăzut drepturile persoanelor cu dizabilități la locul de muncă și sper că numărul sporit de persoane cu nevoi speciale, angajate în câmpul muncii, va face ca aceste persoane să fie acceptate în societate și să nu mai fie izolate și marginalizate.

În ultimii ani, SOFT-urile au devenit mai performante, iar tot ce este pe ecranul calculatorului, poate fi sonorizat, citit. Pot citi un document cu ajutorul lui sau chiar o carte.

Aș sfătui persoanele cu nevoi speciale să nu cedeze, să fie optimiste, să aibă credință și speranța că există ceva al lor, pus deoparte. Să creadă în visurile lor și să lupte pentru realizarea scopurilor lor, să își cunoască drepturile, să încerce să comunice mai mult, să evite izolarea”, mai spune Livia, în material.

Livia formează un cuplu alături de Radu Goncear deja de jumătate de an. Cei doi sunt nu doar soți, ci și colegi de serviciu, la radio.

„Mă descurc cu dragoste, pentru mine nu este ceva ieșit din comun. Sunt, de meserie, muzician, și deseori vin cu idei tehnice legate de cum să pronunțe ceva. Probabil sunetele și ne-au apropiat. Impedimente, practic, nu sunt, dacă facem abstracție de cele legate de transport. Ne deplasăm și cu microbuzul, și cu troleibuzul, mai rar cu taxi-ul.

Memoria îi permite Liviei să poată lucra la masă, la aragaz. La măturat, dacă e vorba de un spațiu mai mare, e mai greu, pentru că nu poate memoriza”, spune, la rându-i, partenerul de viață al tinerei.

Sursa video: Alexandru Popescu/Pur și simplu/Radio Europa Liberă

Foto: Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, captură video