Din ce în ce mai mulţi suferă de prediabet, o problemă de sănătate foarte serioasă, dar 90% dintre ei nici măcar nu ştiu. Prediabetul apare atunci când nivelul glicemiei este mai mare decât în mod normal, dar nu este suficient de ridicat pentru a fi diabet de tip 2. Cei cu prediabet au, de obicei, o anumită rezistenţă la insulină sau pancreasul lor nu este capabil să producă suficientă insulină pentru a-şi păstra zahărul în sânge la un nivel sănătos. Deşi aceste persoane au până la 50% şanse de a dezvolta diabet în următorii 5-10 ani, cu modificări ale stilului de viaţă – cum ar fi consumul de alimente care scad nivelul de zahăr din sânge – riscul poate fi redus semnificativ.

În plus faţă de a deveni mai activ, scăderea în greutate, scăderea stresului, renunţarea la fumat şi un somn de calitate, mâncarea mai sănătoasă poate ajuta la prevenirea sau inversarea efectului prediabetului. Iată cinci alimente pe care să le introduci în dietă, dacă eşti în grupa de risc, dar şi câteva reguli alimentare pe care trebuie să le respecţi:
Mănâncă la fiecare 3-6 ore – Ia micul dejun într-o oră sau două ore de la trezire şi apoi mănâncă o gustare sau o masă la fiecare trei până la şase ore. Aceasta va avea ca rezultat trei până la şase mese şi gustări totale zilnic.
Echilibrează mesele – Umple jumătate de farfurie cu legume şi cealaltă jumătate cu carbohidraţi integrali şi cu proteine. Aceşti carbohidraţi complecşi au mai multe fibre şi substanţe nutritive decât carbohidraţii procesaţi, cum ar fi orezul alb, pâinea şi pastele, iar fibrele ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.
Mănâncă mai puţin seara – În timp ce o gustare mică, de aproximativ 100-150 de calorii, înainte de culcare este în regulă, asigură-te că masa de seara o iei cu cel puţin 4 ore înainte de culcare. Mâncatul nechibzuit la sfârşitul zilei poate creşte riscul obezităţii şi al diabetului, conform studiilor.

Ce mâncăm pentru a scădea nivelul de zahăr din sânge

Legume cu frunze verzi

Un consum constant de verdeţuri (2 porţii pe zi) poate scădea riscul de diabet de tip 2 cu 14 procente, conform unor stuii recente. Aşa că, nu mai aştepta, introdu în dieta ta spanacul, salata verde, vara kale, ba chiar şi pătrunjelul şi alte plante aromatice. Rezultatele vor fi vizibile în scurt timp.

Fructe

Fructele sunt o sursă excelentă de nutrienţi şi de fibre, cu condiţia să le consumi proaspete, nu sub formă de sucuri. E de preferat să le manaânci pe post de gustări, la distanţă de câteva ore de mese, pentru un efect benefic maxim.

Cereale integrale

Consumul de cereale integrale s-a dovedit a duce la creşterea nivelului zahărului din sânge mai lent după masă şi la reducerea riscului de diabet de tip 2. Fibrele din cerealele integrale încetinesc digestia carbohidraţilor, reducând cererea de insulină. Cerealele integrale conţin, de asemenea, antioxidanţi şi nutrienţi antiinflamatori, care pot juca un rol important în prevenirea diabetului.

Proteine slabe

Proteinele contribuie la o stare de saţietate mai îndelungată şi, în plus, încetinesc procesul de digestie, astfel încât creşterea şi scăderea nivelului de zahăr din sânge se produce mai lent după o masă. Alege peşte, proteine vegetale din leguminoase, carne slabă de pui şi curcan şi carne de vită.

Sursa: CSID.ro