Azi probabil m-a ajuns cuţitul la os. La osul de mamă care vrea ca fiica ei să crească într-o societate educată, în care oamenii se respectă pe ei şi pe cei din jur. Azi dimineaţa,  de altfel ca în fiecare zi împreună cu mărunţica mergem la terenul de joacă... prima imagine o mamă şi băieţelul ei de vreo 5 ani, el se legăna în scrânciob, ea fuma la 1 metru distanţă. ASTA nu pot  înţelege.

Cum să fumezi în ochii copilului tău, expirând fum către toţi copiii din preajmă?
Trebuie să stau non-stop cu ochii pe Amelie, care acum e un aspirator performant… tot ce o interesează trebuie să testeze  –  gustând. De ce să nu mă pot relaxa pe malul lacului, admirând valurile, dar să mă uit câte chiştoace ridică de pe jos să le bage în guriţă. Este alegerea fiecărui să îşi dăuneze cât vrea, dar atunci când ajungi să faci rău propriului copil cât şi altora deja nu mai e vorba de democraţie, e vorba de nesimţire şi dezinteres total de viitorul şi sănătatea atât fizică cât şi morală a copilului tău. Chiar un pic de răbdare… 2 – 3 ore fără o ţigară? se va termina lumea? se rezistă fără hrană câteva zile, nu cred că te poţi usca fără să te omori pe tine şi  copiii din jur.

Cum poţi sta cu berea în mână în timp ce copilul tău se uită la tine şi prietena ta care face exact ca tine.
Şi ne mirăm că suntem în topul ţărilor cu cel mai ridicat consum de alcool… păi e normalitate ca cei mici îşi văd mama în amiaza zilei „savurând” dintr-o bere. Apa hidratează mult mai eficient, iar dacă aşa de tare ţii poftă de o bere, când copilul tău va dormi la amiază – cheamă-ţi prietena şi faceţi măcar baie de bere  în casa voastră.

Cum îţi poţi numi copilul „măgar”? 
Mie îmi roşesc urechile când aud mame care îşi numesc copiii în fel şi chip.  Cuvintele au o putere uluitoare, pe care noi puţin o înţelegem, ele rămân în subconştientul copilului, şi ulterior aceste impresii şi amintiri creează de fapt personalitatea viitorului adult. Copiii sunt ca nişte sămânţe – dacă le spui  cuvinte de încurajare – pui îngrăşăminte şi creşte un copac viguros, înălţător spre cer, dacă îi arunci etichete gen – măgar, prost, tontălau – atunci vei uda cu otravă rădăcina plăpândă a unui omuleţ care ar fi avut şansa de a deveni un om de cultură, un om valoros.Tocmai de asta, suntem o naţiune fără verticalitate, o turmă uşor de condus, de furat şi de manipulat.

Cum poţi să arunci seminţe direct în faţa celor mici, lângă scaunul pe care îşi vor aranja păpuşile fetiţele din curte?
Exită pungi, există hârtie – e chiar atât de greu de făcut un mic efort de a arunca resturile la gunoi. Doar e atât de plăcut când stai într-un loc curat, de ce să dăm vina pe Chirtoacă, dacă nouă ne lipseşte EDUCAŢIA.  Primii trei ani din viaţa copilului sunt ESENŢIALI, şi sunt anii care cei mici îi petrec majoritatea timpului cu noi mamele, cele care ar trebui să fim exemple.

Cum putem să cerem să trăim într-o lume mai bună dacă noi ne comportăm urât. Şi noi, mamele suntem cele care creăm OAMENI NOI, avem în mâini soarta unei noi generaţii – de ce să le arătăm copiilor noştri că a fuma, a consuma alcool, a-i numi măgari,  a arunca gunoi pe jos e absolut NORMAL. Nu mai zic de exemple bune să dăm… măcar să ne stăpânim viciile.

Dragele mele mame şi viitoare mame – fără supărări şi ofensări, haideţi să începem schimbarea de la noi, să le oferim copiilor ce e mai bun – dargoste, căldură şi exemple pozitive. Haideţi noi să fim clasa politică care să facă reformele, începând cu familiile noastre.

Sursa: LiliaOjovan.com

Distribuie articolul: