Lia Pogolșa este omul pe care viața a învățat-o multe. Ea însă nu a spus niciodată că îi este greu, și mai presus de toate, nu le-a arătat acest lucru copiilor săi. Cum e să schimbi domeniul de activitate din creație în consultanță și ce greșeli le-ar evita acum, ne-a spus chiar ea.

Lia, spune-ne câteva cuvinte despre tine. Ce te caracterizează cel mai mult?

Lucru cel mai important este că sunt gata în orice moment să sacrific ceea ce sunt pentru ceea ce aș putea deveni, cum spunea și Charles Dickens. Sunt o femeie puternică, rezistentă la toate încercările la care viața m-a pus și orice aș face, depun suflet și o fac cu drag. Pentru mine nu există și nu accept răspunsul „nu pot”, doar „nu știu” sau „nu vreau”! Restul sunt sub nivelul meu.

lia

Ai trecut de la afaceri hand-made la altele mai serioase, să zicem așa. Cum a fost acest salt pentru tine?

lia1Activitatea în lumea hand-made a fost o activitate pentru suflet timp de trei ani, cât mi-a crescut fetiță, până la grădiniță. Dar și profitabilă, deoarece îmi permiteam să stau acasă, să fac ceea ce-mi place și să primesc și bani pentru asta. De câteva luni am făcut un schimb radical de activitate, pentru că îmi doream să cresc. Astfel, astăzi activez în compania Evenda, iar funcția mea e una specială, pentru că organizăm evenimente și training-uri business pentru antreprenori și toți cei care doresc să-și dezvolte o afacere profitabilă în Moldova. A fost un salt visat, planificat și așteptat. „O persoană ori crește ori moare”, ne spune John Maxwell. Acest principiu îl aplic de ceva timp atât profesional, cât și pe plan personal, în relațiile mele cu cei din jur, dar și pe plan financiar.

De fapt, ce este important pentru o femeie care vrea să aibă o afacere, în orice domeniu?

Eu cred că ea trebuie să fie ea însăși, cu caracter, să fie independentă emoțional și să mențină echilibrul în tot ce face zi de zi (ea cu ea, ea cu familie-soț-copii, ea la seviciu sau în afaceri, ea cu prietenii și cu timpul ei liber, etc.) Revin la o altă maximă frumoasă, spusă de Marcus Tullius Cicero: „Caracterul fără inteligență poate multe, însă inteligența fără caracter nu valoarează nimic.”

lia si copiii

Cine te-a susținut pe tine și te susține în continuare? De unde iei forțe și idei?

Dumnezeu, copii mei, părinții și mentorul meu.

Cum se reflectă pasiunile tale în activitatea de zi cu zi?

liaAtât aici în Moldova, cât și în cei opt ani petrecuți în Spania, am făcut ceea ce mi-a plăcut să fac în fiecare etapă a vieții mele. Fiecare experiență a fost o pasiune, deoarece mergeam la muncă cu plăcere și dedicație, mă simțeam satisfăcută și nu am observat cum au zburat acești 12 ani, chiar dacă la început deserveam clienții într-o pizzerie pe malul Mării Meditarane, seara, iar dimineața aceeași oameni erau clienții mei la bancă.

Aici la fel, acești trei ani am bucurat sute, poate chiar mii de cliente cu bijuteriile și accesoriile confecționate manual (proiectul Lia Biju), ca mai apoi să bucur mămicile cu plăcerea de a găti sănătos împreună cu copiii deserte delicioase, cu formele și mulajele pentru deserturi (proiectul FormeDesert.md).

Acum vrei să îi ajuți pe tinerii antreprenori? Cum crezi că poți face asta?

Da, acum vreau să ajut și pe alți tineri antreprenori să obțină rezultate din pasiunile lor, iar sugestia mea pentru toți ar fi să facă lucrurile pe care și le-au promis, dar să le facă, chiar dacă nu știu cum o să fie sau cum o să iasă, chiar dacă nu știu ce o să creadă alții despre asta. Faceți ceea ce iubiți să faceți!

PS: Acum 14 ani am scris o scrisoare prietenei mele, înainte de a pleca în Spania și i-am desenat drumul meu, cum mi l-am imaginat eu atunci. Cea fost după? Am căutat pasiunea mea și am urmat-o! Iar în realitate am avut tendința să fac mai mult decât mi-am propus și de fiecare dată să mă depășesc. Asta faceți și voi, căutați-vă pasiunele și urmați-le!

lia

 

Care a fost cea mai mare greșeală pe care tu ai făcut-o ca antreprenor?

Să ascult pe cei pesimiști din jurul meu care îmi ziceau: „o să mori de foame cu doi copii”, „cum o să te descurci singură cu ei?”, „mai bine rămâneai să muncești în Spania, pentru că în Moldova nu poți face business”… Dar în doar doi ani am reușit să ajung la rezultate pe care alții, muncind zi de zi, nu le-au atins în afacerea lor.  Îmi place să cresc treptat, puțin câte puțin, nu brusc și cu toate dintr-o dată.

Cum reușești să fii și mamă, să le acorzi suficientă atenție copiilor tăi?

Cele 24 de ore sunt planificate în așa fel că să le reușesc pe toate și chiar mai multe. Visez, când dorm, mai puțin, muncesc când toți dorm, mă relaxez când savurez ceea ce fac zilnic la noul meu job. Copii sunt sursa mea de energie care îmi încărca bateriile în fiecare zi și pentru care dedic atenție și dragostea de care ei au nevoie că să nu ducă lipsă de nimic.

lia

Ce ai schimba în viața ta, dacă ar fi să te întorci în timp?

Aș investi mai mult în mine și dezvoltarea mea personală; Aș petrece altfel timpul cu cei dragi; Aș sta mai mult timp de vorbă cu mine; Aș fi scris o carte din povestea mea… Dar poate încă nu este târziu.

Unde și cum te vezi peste vreo 10 ani?

Peste 10 ani voi fi la fel că și acum: mamă pentru copii, soția unui bărbat pe care îl voi merita lângă mine, el iubindu-mă așa cum sunt și liderul unei echipe de succes. Chiar dacă nivelul de trai și bunurile materiale ar varia în valoare, noi rămânem așa cum suntem, doar la valoarea mea aș lucra, aș investi timp, instruire și pasiune în a-i ajuta și pe alții să-și urmeze visele, prin digital marketing. Lecția pe care am învățat-o de la viață în acești ani a fost următoarea: Deseori, trebuie să renunțăm la ceea ce avem ca să putem face loc pentru ceva mai bun în viață și să creștem.

Cu drag, Lia Pogolșa

Distribuie articolul: