Se spune că femeile care citesc sunt periculoase! Oare? De fapt, femeia care citește este sexy, feminină și inteligentă. Te vei convinge despre acest lucru, când o vei descoperi pe Stela Dănilă, prezentatoarea știrilor de la TV7, în rol de femeie  care își formează personalitatea prin lectură.

Echipa Ea.md, în colaborare cu Di Vero a încercat să-i descopere lumea interioară a Stelei, atunci când este transferată în universul cărții, acolo unde este detașată de cele lumești, doar ea și filele operelor preferate.

Ce înseamnă cartea pentru tine?

De când mă țin minte citesc. Poate pentru că nu am fost niciodată la grădiniță, mama m-a dădăcit până am plecat la școală și îmi citea mereu. Așa că de atunci am prins drag de cărți. Am acasă o bibliotecă pe care o îmbogățesc aproape săptămânal. Mi-am pus acolo și o canapea comodă și astfel a devenit locul unde îmi place cel mai mult să evadez.

6stela

Crezi că lectura contribuie la formarea personalității?

Cred cu tărie! Or, expresia „trebuie să fii deștept în viață, nu în carte” mi se pare cel mai mare mit. Un om citit este un om puternic și greu de manipulat. Cărțile îți dezvoltă imaginația și creativitatea, îți îmbogățesc vocabularul, te hrănesc spiritual și te relaxează. Aș putea enumera la nesfârșit de ce e bine să citim.

4stela

 Cât de mult te ajută lectura să te detașezi de cele cotidiene din jur?

E relaxarea mea de suflet. Niciodată nu citesc o carte săptămâni întregi. Îmi place s-o devorez într-o zi-două, cât sunt prinsă cu subiectul. Totodată e ocupația mea preferată atunci când călătoresc cu avionul, stau la plajă sau la manichiură. Întotdeauna am o carte în geantă.

5stela

Care gen de cărți preferi?

Îmi plac cărțile bune. Pentru mine, o carte e bună atunci când mă face să uit de timp și spațiu și când, peste o vreme, țin minte despre ce era. Recunosc că am o pasiune aparte pentru biografii, cărți de dezvoltare personală și romane peste care nu se așează praful.

Există vreun autor care ți-a schimbat viziunea asupra vieții și ți-a dat aripi?

Dacă e să mă refer la ultima perioadă, îl citesc mult pe Osho. Unele idei i le împărtășesc, altele nu, însă mereu îmi dă răgaz să meditez. Are o înțelepciune și o profunzime care nu sunt greu de înțeles, se exprimă concis și simplu. După ce faci cunoștință cu discursurile lui nu mai poți să gândești ca și înainte.

3stela

Numește o listă de cărți pe care ar trebui să le citească fiecare femeie

Nu știu dacă există o listă valabilă pentru fiecare femeie. Unele sunt pasionate de romane de dragoste, altele de detective sau de istorie. Dar pot să vă spun câteva titluri pe care eu le-am îndrăgit și pe care le-am recomandat prietenelor mele.  Pe loc de frunte se află „Jane Eyre” de Charlotte Bronte, „Anna Karenina” de Lev Tolstoi, „Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa, „Toamna Patriarhului” de Gabriel Garcia Marquez. Din ultimele citite mi-au plăcut enorm „Iubirile croitoresei” de Maria Duenas și „Prea mândră, prea fragilă” de Alfonso Signorini.  Nu pot să-i ignor pe Eliade sau Drumeș, care, la fel, mi-s autori de sufet.

stela9

  Când citește Stela Dănilă?

După cum am zis, de fiecare dată când am un pic de timp liber. Slavă Domnului, în ciuda meseriei, am rămas un gurmand al lecturii.

2stela

Din păcate lectura se află într-o criză enormă în Republica Moldova,  cum ai motiva tu tinerii de la noi să citească mai mult?

Să știți că față de acum vreo 10 ani, mi se pare că totuși se citește mai mult. Cel puțin mie îmi place să văd partea plină a paharului. Există tineri care promovează lectura, cluburi de dezbateri la acest subiect, grupuri pe rețelele de socializare unde poți să împrumuți, să cumperi sau să vinzi o carte. Am observat că mulți tineri au trecut la cărți digitale. Eu le prefer pe cele tipărite, dar tot e bine că citesc ceva.

 Se spune că o femeie este sexy, când citește. Numește încă alți trei factori care îi oferă femeii o atracție aparte?

Indiscutabil, creierul e cea mai sexy parte a corpului. E valabil și pentru bărbați.  O femeie e atrăgătoare atunci când partea exterioară și cea interioară sunt în echilibru. Când are încredere în sine, e senzuală, dar știe să fie feminină și gingașă.

 Ce carte te-a lăsat cu lacrimi în ochi?

O, sunt campioană la bocit! Multe cărți mă emoționează, iar mie îmi place să-mi cultiv această latură umană. Recent am citit „O femeie la doctor” de Ray Kluun, povestea unei tinere bolnave de cancer. Cartea m-a impresionat și mai mult cu cât este una autobiografică.

8stela

 Ai simțit vreodată priviri ciudate pentru pasiunea ta pentru lectură?

Nu știu dacă pot să le zic priviri ciudate, poate doar uneori mă mai întreabă fetele dacă nu mi-e jale să dau atâția bani pe cărți. Sau dacă nu mi-e frică să mă fac prea deșteaptă și-mi va fi greu să mă mărit (zâmbește).

Cât de des îți cumperi cărți și care carte este cea mai scumpă din biblioteca ta?

De fiecare dată când trec pe lângă o librărie sau ajung prin România. Aproape orice carte pe care mi-o doresc o găsesc la ei. Cele mai scumpe din biblioteca mea este un set de cărți pe care mama mi le-a cumpărat cât eram plecată cu o bursă de studii în Grecia. Glumește uneori zicându-mi că asta mi-e zestrea.

7stela

Împărtășește-te cu cititoarele Ea.md cu trei citate care ți-au devenit motto.

„Fii bun de câte ori se poate. Și întotdeauna se poate” (Dalai Lama);
„Nimic durabil nu se poate întemeia pe indiferență” (Octavian Paler);
„Dacă n-ar fi iubirea m-aș teme de viață”(Grigore Vieru).

 

Foto și concept: Ellene Mocrii

Ținută: DiVero

Hair style: Silvia Darii

Make-up: Olga Trudov