În contextul unei recente publicații jurnalistice pe un caz de viol, de rezonanță, de la noi din țară, Centrul Internațional „La Strada” declară următoarele: Mediatizarea infracțiunilor cu caracter sexual în scopuri politice compromite grav cauza violenței sexuale în societate.

„Abordarea în mass media a violentei sexuale din perspectiva biografiei victimei compromite subiectul și distrage opinia publică de la esența fenomenului (infracțiunea comisă), deraind spre aspecte care nu au nicio relevanță în investigarea și documentarea cazurilor, infracțiunilor de acest gen.

Astfel de abordări ale unui abuz sexual consolidează ideile preconcepute – și așa prea adânc înrădăcinate în mentalul societății noastre – că femeia ar fi cea care provoacă; că dacă petrece timp în localuri de noapte, „merită sa fie violată” etc, etc.

Fiecare jurnalist care-și face munca profesionist ar trebui să știe că meseria victimei, locul ei de muncă, starea familială, faptul că are sau nu copii nu au absolut nicio relevanță în investigarea infracțiunilor de viol. Ba mai mult, astfel de interpretări, pe lângă faptul că stigmatizează victima, contribuie și la discriminarea unui copil, care, în mod normal, trebuie să fie protejat de orice informație dăunătoare.

Mereu am așteptat de la mass-media materiale de calitate, echidistante și nepărtinitoare, reflectând, răspunsul sistemului la infracțiuni, înainte de toate. Dar acum, poate mai mult ca oricând, e nevoie de altfel de abordări ale subiectului: dacă au fost sau nu respectate drepturile victimei și drepturile făptuitorului în instanță și pe durata investigării cauzei, dacă a fost reacția sistemului destul de promptă și în timp util ș.a.m.d. Prezentarea cazurilor de abuz sexual, și așa foarte sensibilie, vizând viata privată a unei persoane, din perspectiva calităților morale sau biografiei persoanelor, nu-și au locul și rostul, dacă vorbim despre un jurnalism de calitate. Victimizarea repetată a părții vătămate, blamarea victimelor violurilor, în general, și descurajarea oricui a trăit sau va trăi cândva o formă sau alta de violență sexuală – acesta este cel mai evident și cel mai regretabil impact pe care îl provoacă politicile editoriale de acest fel.

Misiunea mass-media și a societății civile, între altele, este să încurajeze fiece victimă să se adreseze după ajutor sau să raporteze cazul la poliție”, se menționează în comunicatul „La Strada”.

Distribuie articolul: