Sănătatea este un lucru esențial pentru fiecare persoană, însă atunci când suntem impuși să petrecem câteva zile în spital sau urmează să vizităm un bolnav este bine să respectăm câteva reguli de etică.

Amabilitatea cu personalul spitalului este o dovadă de bună creștere ce ne ajută să obținem un răspuns pozitiv la solicitările noastre. Totodată și ei trebuie să dea dovadă de respectarea regulilor de bune maniere acordând atenție și vorbind pe un ton plăcut pacienților. Mai ales că fiecare în parte reprezintă, prin acțiunile sale, instituția în care activează.

Politețea, dar și expresiile magice folosite atât de pacienți cât și de medici, “vă rog frumos”, “mulțumesc” “scuzați, vă rog”, “îmi permiteți”, “cu plăcere”, “vă rog, treceți”, pot face o discuție mult mai plăcută. Înainte de a intra în cabinetul medicului, bunele maniere spun că este frumos de a bate la ușă și de a întreba dacă este permis.

maniere la spital

Este foarte important să respectăm liniștea la spital. Cei care merg în vizită trebuie să aibă grijă să respecte regulile impuse de personalul spitalului, printre care și păstrarea liniștei atât pe hol cât și în salon.

În general, vizita la o persoană bolnavă va fi scurtă, iar în timpul discuției aveți grijă și nu întrebați despre lucrurile dureroase. Dimpotrivă, încercați să creați o atmosferă plăcută, să uite pentru câteva clipe de ce se află în spital.

Dacă mergeți în vizită aveți grijă ce flori oferiți. Nu este indicat să fie puternic mirositoare sau prea mari și, bineînțeles, fără ambalaj. În același context, vreau să vă reamintesc că nu este etic să vă așezați pe patul bolnavului.

Dorina Arsene, lector de bune maniere

abeze

Distribuie articolul: