Au renunțat la articole vestimentare și au început să coase măști de protecție. Este vorba despre câțiva agenți economici din nordul Republicii Moldova, care confecționează la comandă măști din material ecologic. Asta în condițiile în care, în farmacii nu găsești nici zare de măști. Agenții economici cu greu fac față solicitărilor, scrie nordnews.md.

Lidia Bârsanu, din orașul Sîngerei, a început să confecționeze măști de protecție acum câteva zile. Cu greu a luat această decizie, de frică să nu fie blamată de oameni că s-ar îmbogăți pe seama coronavirusului. După ce administrația Spitalului Raional Sîngerei i-a solicitat ajutorul, femeia nu a mai stat pe gânduri. Ideea a venit după o discuție cu farmacista din regiune.

„Doamna de la farmacie îmi spune: fetelor apucați-vă să coaseți măști, că ele nu sunt în farmacie. Vin și le spun la fete că nu coasem nicio mască că nu vrem să ne îmbogățim pe seama bolii. Când am văzut că spitalul nu are măști și putem fi de folos în această situație, m-am gândit că este bine să ne apucăm. Acesta este aportul nostru în societate”, a spus Lidia Bârsanu.

Medicii de la Spitalului Raional Sîngerei le-au ajutat pe cusătorese să modeleze măștile și totodată au solicitat 1500 de bucăți. Acestea sunt dotate cu buzunar în care este introdus filtrul. Măștile se folosesc timp de două ore, apoi se spală pentru reutilizare. „Ele au un buzunar special unde se pune filtrul. Acesta poate fi din tifon sau șervețel de unică folosință. După două ore, se aruncă șervețelul. Ele se folosesc două ore, seara se spală la 90 de grade, se calcă și a doua zi pot fi folosite din nou”, a menționat croitoreasa.

Femeile care activează în atelier spun că fac față solicitărilor cu greu. Locuitorii orășelului Sîngerei, spre exemplu, solicită câte 10-15 măști. Pentru aceasta, croitoresele muncesc și duminica. Prețul unei măști de protecție din bumbac variază între opt și 20 de lei.