Nicoleta Vacaru este o tânără artistă de la Chișinău care transpune chipuri pe o placă de lemn, folosind doar cuie și ață. Pasiunea ei a început în 2014, atunci când a văzut această tehnică, numită string art, la un artist chinez. De atunci, a îmbunătățit-o și și-a format propriul stil. Acum, lucrările sale au ajuns să fie admirate și peste hotare.

„Este ceva ce nu făcusem niciodată. Singurică am fost și mi-am ales placa de lemn de la magazin, singură am șlefuit-o cu hârtie abrazivă, apoi a fost un lucru foarte greu alegerea cuielor, fiindcă sunt cuie pe care trebuie să le ții cu mâna și să le bați. Aceea a fost prima experiență și toate degetele erau dezbătute de ciocan. Pe urmă, a fost încă o problemă cu ața. La prima lucrare am luat ață de bumbac, care foarte repede se rupea. A fost o lucrare experiment care m-a făcut să caut cele mai bune materiale și cea mai bună metodă de a învârti ața și de a bate cuiele”, a povestit Nicoleta Vacaru, pentru AGORA.md.

La o singură lucrare, tânăra artistă poate munci o lună. „Eu nu pot să lucrez de dimineața până seara la o lucrare, fiindcă am copil mic și îmi permite doar atunci când este la grădiniță două ore sau când doarme, dar foarte rar”, a explicat ea.

Totuși, nu este suficient să ai doar timp liber… mai e nevoie de inspirație. „Vizual și instinctiv, eu deja știu unde voi avea nevoie de acest cui și cât de multă ață voi învârti pe el. Când nu-mi iese bine, dau înapoi. Împletesc, împletesc și apoi descos tot”, a spus Nicoleta.

Lucrările în string art au fost admirate în diverse țări. „La moment, mai multe lucrări sunt în Franța. String art a fost și în Italia. Am avut comenzi și prin Moscova. Recent, o lucrare a ajuns în Portugalia”, a menționat ea.

În prezent, artista experimentează noi tehnici pentru a putea transporta operele în siguranță, astfel încât să ajungă cu bine în orice colț al lumii.

„Eu m-am căutat pe mine în diferite tehnici. Am încercat și cafea, și vin, și batic, și acuarelă, și boabe de cafea, și cosmetică, și ulei, tot. Faza e că m-am regăsit în acril, fiindcă nu miroase, și în string art. Eu când obosesc de acril, vin la string art, și când obosesc de string art, vin înapoi la acril”, a subliniat aceasta.

Prețul unei lucrări în string art pornește de la 250 de euro. Costul diferă în funcție de mărimea și complexitatea operei.

Sursa: AGORA