Primele jucării au apărut in secolul al XVI-lea, în China. Erau niște căsuțe pentru păpuși. De atunci au apărut mii dacă nu sute de mii de modele. Piața este supraîncărcată. Te pierzi printre opțiuni, nu mai știi ce sa iei. Vezi ce spun creatorii jocurilor educative din Moldova. Am stat de vorbă cu Victoria Novac, expert în joacă, antreprenor social, așa că află de la noi ce jocuri li se potrivesc celor mici, în funcție de vârstă. Se spune că omul asimilează 80% din cunoștințe în primii cinci ani de viață, iată de ce încă de la vârste fragede trebuie să ne preocupe educația copilului nostru.

Victoria, acum că există milioane de jucării ce imită personaje din filme și desene animate, cum reacționează copiii la jocurile educative de regulă create din lemn și care presupun exerciții de logică?

Copii sunt atrași natural de jucăriile din lemn, lemnul fiind un material cald, plăcut la atingere și ușor de mânuit. Jucăriile din lemn aduc copiii mai aproape de natură, stimulându-le simțurile tactile. Fiecare jucărie din lemn are un suflet și o poveste, iar copilul trebuie să o găsească și să o descopere. Fiecare jucărie are o poveste, iar noi prin povești trezim interesul copiilor.

Unii psihologi recomandă ca un părinte să nu le dea copiilor foarte multe jucării pentru a nu împiedica dezvoltarea imaginației. Copilul devine mult mai creativ și este motivat să caute modalități prin care ar putea exploata jucăria dacă nu are zeci de alternative, zeci de alte jucării. Cum se plictisește de una caută altă și tot așa. Ce crezi despre asta? 

Psihologii recomandă părinților să le cumpere copiilor, cel puțin până la 3 ani, jucării simple, care să le provoace imaginația. Jucăriile high-tech, chiar dacă par mai atractive, oferă totul de-a gata și de aceea copiii se plictisesc foarte repede de ele. O singură jucărie nu este de ajuns pentru un copil dacă vrem să-i dezvoltăm mai multe abilități. Este corect că trebuie să-i oferim copilului jucăria potrivită la momentul potrivit.

Una din cele mai simple și utile jucării care ne place și pe care o recomandăm este setul cu blocuri din lemn, una din cele mai bune jucării pentru dezvoltarea minții. Blocurile dezvoltă motorica, creativitatea, limbajul și sunt interesante pentru orice vârstă. Copilul poate practica la infinit diverse jocuri fără a fi avertizat să fie atent sau oprit să nu rupă jucăria, astfel el își cultivă curajul și încrederea în forțele proprii. Constructoarele din lemn sunt un exemplu de jucărie care poate fi utilizată în mii de feluri. Într-o după amiază copilul poate crea un castel, un pod, o casă, o navă spațială sau un tunel pentru mașini. Blocurile îl încurajează să-și folosească imaginația.

Este important ca părinții să-l susțină prin laude pentru eforturile sale („Acesta este un castel frumos”, „Ai făcut un pod foarte interesant!”) sau prin întrebări despre construcție („Ce este? Unde este? Cum ai făcut?”). Copilul va construi cu dragoste împreună cu părinții, iar dacă va fi sprijinit și încurajat va căpăta motivație și entuziasm pentru a face construcțiile mai mari și mai spectaculoase. Cine știe poate într-o zi copilul va deveni un arhitect sau chiar inginer? Este important ca părinții să se implice, astfel să întărească relația cu cel mic, prin joacă.

DSCN4553-800x600

Te rog să ne ghidezi. Ce jucării le cumpărăm copiilor, în funcție de vârstă? Care sunt cele mai potrivite? 

Pentru bebeluși cele mai recomandate jucării sunt cele muzicale, acestea îi ajută să facă diferența între diverse sunete și stimulează simțurile. Jucării zornăitoare îi distrează pe bebeluși și îi ajută să facă legătura între acțiune și rezultat, copilul agită obiectul și obține un sunet.

Până la 2 ani sunt potrivite jucăriile de împins și cele de tras, acestea îl stimulează pe micuț să facă mișcare și îl ajută la dezvoltarea echilibrului. Turnul cu inele colorate – îl ajută pe copil să învețe culorile și mărimile, copilul învață să așeze inelele în ordine corespunzătoare.

La vârsta de 2-3 ani copilul învață primele noțiuni de logică și creativitate, iar cele mai recomandate jucării sunt puzzle-urile simple, jucării cu numere, jucării care presupun schimbarea rolurilor și jucării pentru motricitate. Constructoarele și sortatoarele dezvoltă gândirea logică și în spațiu, coordonarea mână-ochi, și antrenează îndemanarea, aici atenție, daca e prea complicat sortatorul, copilul se enervează și devine frustrat dacă nu-i reușește.

Pentru copiii de 3-6 ani recomandăm cuburile de construit, plastilina, jucării cu ceas, numere și litere. Jocurile lingvistite sunt binevenite pentru îmbunătățirea vocabularului. Formele geometrice se învață mai ușor atunci când sunt gândite în imagini concrete – capul e un rotund, coada e un arc de cerc, piciorul un dreptunghi. Sau micuții pot să descopere alte variante!

De la 7 la 99 ani recomandăm jocurile de strategie, de echipă, acestea dezvoltă răbdarea, spiritul competitiv şi capacitatea de a suporta cu uşurinţa un insucces. Sunt jocuri palpitante cu diverse grade de dificultate! Dezvoltă spiritul de comunicare, îndeamnă la joc de rol.

Jocurile logice promovează activitatea de stimulare a creierului, iar stimularea creierului ajută la dezvoltarea modelelor de gândire şi de reflexe şi o buna coordonare mână-ochi. Sunt câteva categorii de jocuri potrivite la orice vârsta cum sunt – jucării muzicale, puzzle-uri, constructoare, jocuri de rol. Sunt variante simple și variante mai complexe al aceluiași tip de joc. Puzzle-urile ajută copilul să înțeleagă logica lucrurilor, să recunoască forme, culori, mărimi. Bucuria completării unui puzzle ajută la îmbunătățirea încrederii în sine. Marionetele încurajează jocul creativ, ajută la dezvoltarea limbajului și a interacțiunii sociale.

8d59eb4cd298be884fae4b465d054581-5927668-700_700

Totuși, mai presus de jucăriile potrivite personalității și preferințelor sale, copilul are nevoie de atenția părinților și de participarea activă a acestora în jocurile și etapele sale de cunoaștere și învățare. În acest mod, dezvoltarea sa emoțională, fizică, creativă și mentală va fi mult mai distractivă și motivantă. Jucăriile se aleg atât în funcție de vârstă, dar mai ales în funcție de nivelul de dezvoltare cognitivă, preferințe și temperament. Trebuie să știm ce abilitate vrem să-i îmbunătățim sau dezvoltăm și să alegem jucăria potrivită.

Jucăriile trebuie să fie distractive, educative și sigure, suficient de mari să nu poată fi înghițite, neascuțite, să fie colorate cu vopsele ecologice. Jucăriile din lemn sunt făcute din materiale naturale, acestea prin simplitatea lor sunt benefice copiilor și le stimulează imaginația. Un alt avantaj este durabilitatea, acestea pot fi păstrate și transmise de la o generație la alta. Ideal ar fi ca părintele împreună cu copilul să confecționeze jocuri, sunt foarte multe pagini online cu tutoriale, iar acest proces creativ îl face pe copil fericit.

Care sunt cele mai dăunătoare jocuri? 

Cel mai dăunător joc-activitate este TV și ecranele, jucăria cea mai bună și preferată pentru copil este părintele, dar în lipsa timpului și posibilităților apelăm la jucăriile educative, cu cât mai simple cu atât mai bine. Tot la TV specialiștii de marketing au tehnici eficiente de a-i convinge pe copii să aleagă o jucărie, asta e cea mai mare problemă la o parte din copii, ei nu caută jocuri simple, dar cai zburători, pentru că asta au văzut la reclame, dar acești cai zburători nu stimulează nimic, nu-i fac să gândească.

Beautiful-pet-induction-Music-rotation-font-b-Flying-b-font-unicorn-fly-font-b-horse-b

Alegând jocul potrivit vârstei și nivelului de înțelegere al micuțului îl vom ajuta să-și dezvolte personalitatea, logica și spiritul de competiție, într-un cuvânt îl vom pregăti mai bine pentru viață. Platon spunea că Poți descoperi mai multe despre o persoană într-o oră de joc decât într-un an de conversație. Dar cu grijile cotidiene și noile tehnologii am cam uitat cum e să ne jucăm, iată de ce am început aventura această frumoasă, Edujoc ca să învățăm lumea să se joace. Ne bucurăm că jucăriile fabricate de noi au ajuns în USA, Irlanda, Franța, Belgia, Ungaria, etc.

Îți mulțumim, Victoria, pentru explicații. 

Și eu vă mulțumesc pentru ocazie. Pot să vă spun un singur lucru la final: spor la joacă!

Foto: Arhivă personală, aliexpress.com