Și-a încheiat mandatul prezidențial în Uruguay la 1 martie 2015, însă va rămâne pentru totdeauna în istorie pentru schimbările făcute în folosul comunității, dar și standardul modest de viață pe care îl are. José Mujica a fost fermier, iar odată ajuns la conducerea țării, a înțeles că oamenii pot trăi frumos chair și prin modestie. Discursul de mai jos, plin cu lecții de viață, încă mai este viral pe rețelele sociale, pentru că este mai actual ca oricând!

„Eu sunt José Mujica. Am muncit pe câmp, ca fermier, pentru a-mi câștiga traiul în prima parte a vieții mele. După aceea, m-am dedicat pentru a aduce schimbare, pentru a îmbunătăți modul de trai în societatea din care fac parte. Acum sunt președinte. Mâine, la fel ca toți ceilalți, voi fi o adunătură de viermi și voi dispărea. Eu ies în evidență pentru că valorile și stilul meu de viață le reflectă pe cele ale societății din care am onoarea să fac parte. Și eu țin la acestea.

A fi președinte nu are mare importanță. M-am gândit foarte mult la toate astea. Am petrecut 10 ani izolat într-o celulă. Am avut destul timp să mă gândesc. Am petrecut 7 ani fără nicio carte și acest lucru mi-a lăsat timp să mă gândesc. Și iată ce am descoperit:

Ori ești fericit cu puțin, liber de orice greutate (deoarece fericirea se află în interior) ori nu vei ajunge nicăieri. Eu nu încurajez sărăcia, ci încurajez înțelepciunea. Dar în momentul în care am inventat o societate consumistă, economia trebuie să crească constant. Dacă nu crește, e o tragedie.

Am inventat o mulțime de nevoi. Cumpărăm lucruri noi, aruncându-le pe cele vechi. Ne irosim viața. În momentul în care cumperi ceva, nu cumperi cu bani, cumperi cu timpul din viața ta, investit pentru a obține acei bani. Diferența e că singurul lucru pe care nu îl poți cumpăra este viața. Viața se scurge și este păcat să o irosești pentru a-ți pierde libertatea. Mi se pare că asta ține de înțelepciune. Nu sugerez să ne întoarcem la a trăi în peșteri sau colibe de paie. Nu aceasta este ideea.

 

Am inventat o mulțime de nevoi … ne irosim viața ..Am inventat o mulțime de nevoi … ne irosim viața ..”Ori ești fericit cu puțin, liber de orice greutate, deoarece fericirea se află în interior, ori nu vei ajunge nicăieri.Când cumeperi ceva, nu cumperi cu bani, cumperi cu timpul din viața tape care l-ai investit pentru a obține acei bani…. Singurul lucru pe care nu-l poți cumpăra este viața,viața se scurge și e păcat că-ți irosești viața pentru a-ți pierde libertatea. ”Fostul Presedinte al Uruguayului José Mujica

Posted by Leonard Chesca on 11 Ianuarie 2016

Ceea ce eu sugerez este să ne oprim din a mai irosi resurse pe lucruri inutile: pe case impresionante ce necesită 6 servitori. Pentru ce toate astea? Nimic din toate astea nu sunt necesare. Putem trăi mult mai modest. Putem să consumăm resursele pe lucruri cu adevărat importante pentru toată lumea. Acesta e sensul adevărat al democrației – sens pe care politicienii l-au pierdut.

Nu este lipsa de resurse, ci lipsa unei clase politice. Guvernul e preocupat de câștigarea următoarelor alegeri, de cine urmează să fie șeful. Luptăm pentru putere. Și uităm de oameni și de problemele mondiale. Nu este o criză ecologică, ci una politică.

Natura umană e construită în așa fel, încât ajungi să înveți mai mult din suferință decât dintr-o viață liniștită. Asta nu înseamnă că recomand un drum al suferinței.

Vreau doar să le transmit oamenilor că întotdeauna poți să te ridici din nou, întotdeauna merită să începi ceva de la zero. Chiar și de o mie de ori, atâta timp cât trăiești. Aceasta e cea mai mare lecție a vieții. Nu ai cum să fii învins atâta timp cât nu vei renunța la luptă. A renunța la luptă înseamnă a renunța la visul tău. A lupta, a visa, a fi la pământ, a te confrunta cu realitatea este ceea ce oferă semnificație existenței. Durerea pe care am trăit-o nu mi-o poate vindeca nimeni. Trebuie să înveți să îți bandajezi rănile și să mergi înainte, spre viitor. Dacă îmi petrec timpul lingându-mi rănile, nu merg înainte.

Pentru mine, viața e un drum în viitor. Ceea ce contează este ziua de mâine. Există un vechi proverb: să înveți din trecut pentru a nu mai repeta aceleași greșeli. Eu știu cum sunt oamenii. Omul e unicul animal care se lovește la deget de 10 ori în aceeași piatră. Fiecare generație învață din propria experiență, nu din cea a altor generații. Nu idolatrizez omenirea, învățăm doar din propriile experiențe și greșeli. În orice caz, aceasta este viziunea mea asupra vieții”, spunea ex-președintele Uruguayului încă în perioada mandatului său.

Foto: radioconstanta.ro