Nu mai știi ce să pregătești la cină? Te-ai cam săturat de iure, dar totuși ai dori să prepari ceva din cartofi, vezi mai jos o rețetă care ar putea să-ți placă foarte mult! Este ușor de realizat, gustos și sățios și va deveni o parte integrantă a meniului tău. Iată cum să prepari cartofi fondanți la cuptor!

Ingrediente

Pentru cartofi fondați

  • 8 cartofi mari (sau 10 cartofi medii);
  • 2 linguri de unt;
  • 1 cană de supă de legume;
  • 4 linguri de ulei;
  • sare și piper negru;
  • 2 foi de dafin;
  • ½ linguriță de cimbru uscat;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • opțional: verdeață pentru decor (cepșoară sau chives ori pătrunjel verde)

Pentru supa de legume

  • 2-3 morcovi;
  • o rădăcină de pătrunjel;
  • o rădăcină de păstârnac;
  • o ceapă;
  • sare și piper;
  • ulei.

Mod de preparare 

  1. Începe prin a prepara supa de legume. Călește morcovii la foc mic timp de câteva minute, apoi adaugă apă și restul de legume descojite. Condimentează și lasă la fiert timp de circa 45 de minute. Restul de supă poate fi depozitat în frigider și folosit apoi la prepararea altor feluri de mâncare.
  2. Curăță cartofii și taie-i în bucăți cilindrice și aproximativ egale. Ideale sunt rondelele de circa 3 cm grosime, cu marginile rotunjite. Dacă ți se pare că e prea mare munca să obții o asemenea operă de artă, nu îți mai bate capu. Important la cartofii fondanți nu e neapărat aspectul, cât gustul divin: nimănui nu îi va păsa dacă bucățile tale sunt perfecte din punct de vedere geometric când sunt atât de bune!
  3. Condimentează cartofii cu sare, piper, cimbru și usturoi.
  4. Așază-i într-o tavă termorezistentă, adaugă usturoi, apoi introdu-i la cuptor. Cartofii ar trebui să formeze un singur strat.
  5. Lasă cartofii la cuptor pentru circa 30 de minute. La jumătatea timpului de așteptare, întoarce cartofii pe partea cealaltă ca să se rumenească în mod egal.
  6. După încheierea intervalului de așteptare, adaugă supa de legume, astfel încât să acopere cartofii până la jumătate. Presară deasupra foile de dafin, rupte bucăți. Lasă la cuptor pentru încă 15 minute, pentru ca minunățiile de cartofi să absoarbă supa și să devină fondanți la interior. Acum îi pregătești să ți se topească în gură.
  7. După ce supa scade, scoate tava de la cuptor și răsfață cartofii fondanți cu un strat ademenitor de unt. Amestecă untul topit de pe cartofi cu restul de supă până ce se formează un sos de îți lasă gura apă.
  8. Servește cartofii stropiți cu unt și asezonați cu bucățele de verdeață. Cartofii fondanți sunt o garnitură minunată pentru cotlete de porc caramelizate sau mușchiuleț de porc în crustă, dar pot fi consumați la fel de bine și ca atare.

SURSA: DIVAHAIR.RO