Mulți se confruntă cu problema „memorării”. Dar faptul că noi uităm unele lucruri nu înseamnă că suntem purtătorii unei boli, de exemplu scleroza. Motivele pentru care uităm pot fi diverse. Putem însă ajuta memoria noastră, antrena acest obicei ca el să devină unul mai ușor pentru creierul nostru.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ai o memorie mai bună.

Fă exerciții pentru creier

Cu toții știm ce sunt exercițiile pentru creier. Dar foarte puțini știu care sunt ele. Acestea  pot fi sub mai multe forme: fie că sunt jocuri de societate, puzzle-uri, șah, integrame, rebusuri sau jocuri logice. Toate aceste presupun ca creierul tău să lucreze în continuu și mereu să actualizeze informațiile acumulate în memorie. Partea cea mai frumoasă este că acestea pot fi jucate în compania prietenilor. Astfel ai ocazia nu doar să-ți pui creierul la încercare dar și să zâmbești și să te simți confortabil alături de cei dragi.

Consumă alimente care stimulează memoria

Modul nostru de alimentație poate influența asupra memoriei.  Din acest motiv noi trebuie să știm ce alimente trebuie să consumăm pentru a menține memoria „în formă”. Medicii recomandă ca în meniul dumneavoastră să fie prezente următoarele alimente:

  1. Pește. Bogat în Omega 3, consumul de pește este foarte benefic pentru sănătatea creierului.
  2. Fructe, legumele și ceaiul verde. Oxidanții din aceste produse protejează celule creierului de radicalii liberi.
  3. Nuci. Nu degeaba se spune că forma miezului de nucă seamănă cu un creier uman.

Îmbunătățește-ți memoria, dormind

Creierul nostru nu poate lucra non-stop. Din acest motiv este recomandat ca să respectăm orele zilnice de somn. Un somn bun te va ajuta ca în fiecare zi să gândești limpede. De asemenea s-a demonstrat că creierul nostru reține în cea mai mare parte informația procesată în timpul zilei. Renunță la lucrul în timpul nopții și lasă creierul „să se odihnească”. Dacă vei respecta regimul de somn, cu timpul, vei observa că informația este memorată mult mai repede.

Fă sport

Sportul vă menține atât  corpul în formă cât și creierul. Specialiștii au demonstrat că practicarea sportului stimulează gândirea logică și capacitatea creierul de a înmagazina informații.  Din acest motiv, se recomandă ca în perioada caldă a anului să faci sport  alergând în parc sau în apropierea casei. De asemenea poți frecventa sala de fitness sau cea de forță, dacă dorești nu doar o memorie ca a unui elefant dar și un corp sănătos.

Fă ceva diferit

Niciodată nu ne va strica să aflăm sau să încercăm lucruri noi. Din acest motiv se recomandă ca să ieși din zona de confort și să accepți noile provocări, pe care ne le putem crea chiar noi singuri. De exemplu, încearcă un alt tip de sport (înot, călărit, tenis etc.). În dependență de preferințe, frecventează un club, fie acesta de lectură sau unul de jocuri intelectuale. De asemenea, schimbă preferințele în muzică, tipuri de film, cărți – aceasta ajută la stimularea memoriei.

Nu ezitați să încercați ceva nou !

Vezi și: Uiți de la mână până la gură? Cum previi deteriorarea memoriei pe termen lung

Autor: Andreea Chișca, stagiară