De câte ori nu ţi-ai spus că de lunea viitoare te apuci în sfârşit de alergat, ziua cea mare venea dar se transforma rapid într-un alt moment de amânare? Mişcarea fizică este extrem de importantă pentru orice persoană, iar acest lucru este valabil cu atât mai mult cu cât ritmul tău de viaţă implică un job de opt ore la birou şi obiceiuri care împing mai degrabă spre sedentarism.

Aşa cum BBC observă, sedentarismul este unul dintre factorii determinanţi în apariţia problemelor cardiace şi a diabetului de tip 2, provocând afecţiuni serioase pe termen lung. Potrivit okmagazine.ro, toate acestea pot fi însă evitate atunci când rutina ta zilnică implică şi activitate fizică de intensitate medie, care promovează o oxigenare mai bună a corpului şi o circulaţie mai eficientă a sângelui în organism. Cum ajungi să îţi formezi din asta un reflex zilnic? Există câteva trucuri simple la care poţi apela.

De ce ţi-e greu să te ţii de sport şi cum să-ţi faci o rutină simplă de alergat:

Vrei să faci prea multe în acelaşi timp

În cazul tuturor persoanelor care nu obişnuiesc să facă sport în mod regulat, atunci când încearcă să introducă în rutina lor activitatea fizică, tind de cele mai multe ori să exagereze, din dorinţa de a compensa. Acesta este un reflex pe care ţi l-ai putea forma din clipa în care te hotărăşti că este timpul să faci mişcare. Ce înseamnă asta? Te vei forţa prea mult încă din prima săptămână, nu îi vei acorda corpului tău timpul necesar pentru recuperare, iar din pricina epuizării vei considera că sportul este mult prea dificil pentru tine.

Nu te îmbraci corespunzător

Echipamentul de alergare sau de sport este la fel de important ca primele 10-15 minute de încălzire. Ceea ce trebuie să iei însă mereu în calcul este faptul că nu doar pantofii de sport şi colanţii sunt importanţi, ci şi lenjeria intimă pe care o alegi, în special bustiera. Cu ajutorul acesteia, te vei simţi cu adevărat confortabil şi nu vei avea probleme de postură.

Nu ai un plan

Atunci când te apuci de sport fără un plan, fie el şi simplu, este foarte uşor să cedezi crezând că nu evoluezi în niciun fel. În clipa în care te apuci de alergat, poţi începe progresiv, cu 15 minute de alergare uşoară în jurul blocului, apoi alegând un traseu uşor şi cunoscut pe care să-l faci de fiecare dată cronometrându-ţi timpul. În acest fel, vei şti exact cât de mult ai progresat şi îţi vei găsi mai uşor motivaţia de a continua.

Nu te hidratezi şi nu te alimentezi corect

Sportul şi alimentaţia merg mână în mână de fiecare dată. Chiar dacă obiectivul tău general nu este să ai un abdomen plat, ci doar să slăbeşti câteva kilograme, ţine minte că greutatea se pune în bucătărie, iar ceea ce mănânci este la fel important ca frecvenţa cu care faci sport. Fără o alimentaţie corectă, rezultatele vor apărea cu mare greutate, ceea ce te-ar putea descuraja să mai faci mişcare

Ignori odihna

Pentru corpul tău, somnul înseamnă recuperarea ţesutului afectat atunci când faci sport. Fără şapte ore de somn pe noapte îţi va fi foarte dificil să poţi menţine un ritm activ de viaţă. Te vei simţi mereu obosită, sleită de puteri şi gata mereu să renunţi la un obicei bun, dar aplicat greşit.

Foto: iStock.com

Distribuie articolul: