Fiecare femeie visează la o podoabă capilară bogată și se îngrozește de fiecare dată când se confruntă cu o cădere excesivă a părului. Medicul dermatolog-cosmetolog Tatiana Chiriac dezvăluie care este cea mai solicitată procedură de tratare a acestei probleme.

Specialistul în dermatologie ne explică ce este mezoterapia și cum funcționează în tratarea căderii părului.

Cu ce se hrănește părul nostru

Pentru a menține un scalp sănătos cu o podoabă capilară pe măsură, este nevoie în permanență de vitamine, minerale, aminoacizi, acizi nucleici, antioxidanți și coenzime, toate aceste au ca scop stimularea circulației locale și alimentarea adecvată a foliculului pilos.

Tratamentul cu mezoterapie

Mezoterapia este o procedură minim invazivă, care reprezintă introducerea prin injectare de substanțe nutritive la nivelul scalpului, la nivelul dermului, cu scop de a trata unele probleme de la aceste nivel. Astfel cu acest procedeu se pot trata probleme precum seboreea excesivă cu dermatită seboreică, căderea excesivă a părului. Totuși, mezoterapia ce tratează căderea excesivă a părului, rămâne cea mai solicitată procedură de la acest nivel.

Scopul  mezoterapiei este de a stimula alimentația locală a foliculilor piloși existenți, de a ajuta apariția de noi fire, cât și de a stopa anumite procese care determină pierderea firelor de păr. Pe lângă aportul de substanțe, stimulul mecanic determinat de înțepătură în sine facilitează răspunsul local de reparare și regenerare, mezoterapia putând fi utilizată individual sau asociat altor terapii în funcție de patologia scalpului identificată. Pacientul ideal pentru procedura este cel cu alopecie incipientă, însă rezultate notabile sunt semnalate în aproape orice tip și stadiu de alopecie, cât și în dermatită seboreica severă.

Investigațiile necesare

Pentru a stabili planul de tratament ce include numărul, frecvența, periodicitatea procedurilor, este nevoie de făcut un șir de investigații, chiar și consultații de către alți specialiști, precum gastrolog, endocrinolog și ginecologi. Or, sănătatea scalpului și a firelor de păr depinde în mare parte de starea generală a organismului și de sănătatea acestuia.

Astfel după o consultație dermatologică minuțioasă, se stabilește planul de tratament, în funcție de diagnosticul asociat și de răspunsul la tratament. În medie se fac 5-10 ședințe la 2 săptămâni, rezultatul fiind vizibil de la 2-3 luni până la 6 luni. Tratamentul poate fi efectuat o dată la 6 luni.

Despre durere și reacțiile la tratament

Pentru această procedură este nevoie de o pregătire prealabilă, părul trebuie să fie spălat, pielea scalpului trebuie să fie curată fără leziuni inflamatorii. Imediat după procedura nu se recomandă spălarea părului timp de 24 ore, iar timp de 72 ore nu re recomandă efectuarea altor proceduri de la acest nivel, precum sunt vopsirea părului, saună sau activități sportive.

În general procedura este puțin dureroasă, dar deoarece ea presupune injectarea cu microace, poate să fie un discomfort semnificativ, mai ales la persoanele cu un prag dureros mai jos.

Contraindicațiile în general, țin mai mult de vârstă și de starea fiziologică a organismului, astfel nu se recomandă să se efectueze la pacienții minori, femeile gravide, persoanele cu alergii și edem Quincke în antecedente, persoanele ce primesc tratamente imunosupresive și anticoagulante.

Ca și orice procedură invazivă, chiar dacă e minim invazivă, sunt posibile reacții adverse locale, precum sângerări minore, echimoze(vânătăi), exfoliere excesivă și zgârâieturi. Toate acestea dispar după o scurtă perioadă de reabilitare.

Datorită acestei proceduri, densitatea părului își revine la normal, se observă o diminuare vizibilă a căderii acestuia.

Cu drag, medicul dermatolog-cosmetolog, Tatiana Chiriac.

Sursa foto: Facebook.com

Vezi și: Vergeturile în sarcină: prevenire și tratament. Medicul dermatolog-cosmetolog Tatiana Chiriac ne spune ce soluții avem