După ani de tăcere, femeile din Croația au început o mișcare de amploare și au vorbit public despre experiențele traumatizante pe care le-au avut în spitalele publice unde au mers să nască sau să facă avorturi. Femeile povestesc cu medicii le-au umilit, le-au făcut intervenții pe viu, fără anestezie, și le-au abuzat verbal sau le-au bruscat atunci când au cerut explicații, scrie Balkan Insight, citat de digi24.ro.

Cazurile par a fi asemănătoare cu cele mărturisite de mai multe femei din Republica Moldova, în special după cazul avortului din toaleta Institutului Mamei și Copilului, care a stârnit un val de critică în opinia publică moldovenească acum un an.

În Croația, totul a început când Ivana Nincevic Lesandric, o parlamentară croată, a împărtășit public povestea unui avort spontan survenit într-un spital din Croația.

Femeia a povestit cum medicii au legat-o de mâini și de picioare, apoi au efectuat un chiuretaj extrem de dureros, pe viu, fără anestezie, pentru a îndepărta fetusul. „Condițiile din spital erau din secolul al 15-lea, au fost cele mai dureroase 30 de minute din viața mea”, a spus ea, adăugând că multe femei aflate în situații similare știu despre ce vorbește.

În replică, ministrul Sănătății s-a apărat spunând că „lucrurile nu stau așa în spitalele din Croația”. Însă în doar trei zile, alte 400 de femei au povestit că au avut experiențe similare, iar mărturiile lor au fost strânse sub sloganul #Rupemtăcerea (#PrekinimoŠutnju).

„Anul 1992: după naștere, am fost cusută pe viu la spitalul KBC Rijeka”

„Dubrovnik 2010: după ce am născut natural, am fost cusută fără anestezie și am urlat de durere la fiecare cusătură. În timp ce plângeam și îl imploram pe medic să se oprească sau să mă anestezieze, acesta mi-a spus că trebuie să am răbdare, că mă coase pentru soțul meu”

„Spitalul Petrova, Zagreb, 2018: o jumătate de oră de cusut pe viu, după ce am născut, fără anestezie, fără calmante, cu comentarii obraznice din partea medicului, care mă certa că de ce tremur de durere când mă coase”

Acestea sunt doar câteva dintre poveștile îngrozitoare povestite de femeile care au suferit ceea ce croații numesc acum „violență obstetrică” la mâna medicilor care trebuiau să le aline durerea și să le protejeze.

Principala scuză a ginecologilor și obstetricienilor care nu își anesteziază pacienții înaintea unor astfel de proceduri dureroase este criza de medici anesteziști din sptiale. În ultimii cinci ani, cel puțin 620 de medici, majoritatea anesteziști, au plecat din Croația.

La finalul lunii octombrie, sute de activiști au demonstrat în fața parlamentului, iar zeci de femei au citit public poveștile prin care au trecut. Ele au vorbit despre umilința la care le supun medicii, despre chiuretajele făcute fără anestezie, despre procedurile medicale barbare la care au fost supuse, precum și despre traumele psihologice cu care au rămas în urma acestor intervenții.

ONG-ul RODA a cerut adoptarea unui plan de acțiune prin care femeile să fie protejate de umilire, discriminare și violență în sistemul public de sănătate.