Pentru Irina Tișacova, proiectele legate de tehnologii și inovații reprezintă una dintre cele mai captivante provocări. După mai mulți ani de activitate în cadrul Centrului de Guvernare Electronică din Republica Moldova, studiile la Școala de Administrare Publică din Strasbourg i-au scos în cale oportunitatea de a desfășura un stagiu în cadrul Primăriei orașului Paris. Timp de 5 luni, va investi idei și timp pentru dezvoltarea Biroului de Inovații. Nu știe încă dacă viitorul o va ține în inima capitalei franceze sau o va motiva să descopere noi orizonturi. Cert e că pășește, de câteva săptămâni, pe străzile celui mai vizitat oraș din lume. I-a cunoscut slăbiciunile, punctele forte și savurează în fiecare zi niște peisaje absolut senzaționale.

Irina, vă felicităm pentru noul job accesat în cadrul Primăriei orașului Paris. Despre ce job este vorba și cum ați acceptat o asemenea provocare?

Este vorba despre al doilea stagiu în cadrul programului de studii la Școala de Administrare Publică din Strasbourg (Ecole Nationale d’Administration). Primul stagiu l-am efectuat la International Trade Center la Geneva. Conform programului, al doilea stagiu era planificat să-l trec în administrația franceză. Majoritatea studenților (în total suntem 114 : 89 de studenți francezi și 25 internaționali) trec stagiul la prefectură. Eu am dorit să activez în domeniul în care deja am experiență, cel al tehnologiilor și inovațiilor, și am ales colectivitatea teritorială – Primăria Parisului și în special Biroul de Inovații. În Moldova am căpătat experiență în modernizarea administrației publice centrale, la Paris învăț cum decurg procesele la nivel local. Activez în cadrul unei echipe mici, dar colaborez cu mai multe direcții și servicii ale primariei, dar și alți actori publici la nivel de oraș și regiune în domeniul inovațiilor.

Republica Moldova a rămas fără de încă un specialist în e-Guvernare. Ce v-a motivat să plecați din țară?

Nu cred că e cazul să spunem că Republica Moldova a rămas fără un specialist. Am avut o experiență interesantă și bogată la Centrul de Guvernare Electronică. Plecarea mea a fost motivată de dorința de a continua studiile peste hotare. Țin mult la echipa cu care am lucrat și sunt recunoscătoare colegilor pentru experiența pe care am căpătat-o lucrând cu ei. Am păstrat legatura și de când am plecat, mereu am menționat că sunt gata să contribui cu contacte din Europa sau implicarea în proiectele de acasă. Cu toate că Moldova se confruntă cu problema exodului de creiere, cred, totuși, că plecarea mea va fi temporară.

Ați găsit, în statul francez, un spațiu fertil de realizare personală. Prin ce v-a atras și continuă să vă uimeascăaceastă țară?

De ambele ori am venit în Franța pentru studii și nu cu scopul realizării profesionale. Calitatea studiilor, în Franța, este la un nivel foarte înalt, însă aceasta diferă mult de cea din State Unite, unde am făcut studiile de licență. Cu toate acestea, și rata de emigrare a tinerelor talente este ridicată. Deci, și Franța suferă de exodul de creiere din cauza salariilor puțin atractive și a impozitelor înalte.

Franța mă atrage prin frumusețea și gustoșenia sa, e țara artei și a culturii. Stilul și atenția la detalii contează foarte mult aici. Tot ceea ce faci, trebuie să fie făcut frumos și cu gust.

Franța, într-o vizită turistică, diferă foarte mult de Franța în care trăiești de mai mult timp. E ca și peste tot, anumite lucruri care par frumoase și atrăgătoare la început, sunt superficiale, însă desigur că sunt și altele, pe care nu te saturi să le admiri. Pentru mine, acestea sunt apusurile în sudul Franței, expozițiile, deserturile de la Paris și Alpii francezi.

În planul realizării profesionale, Franța nu era pe radar, însă în ultimul timp, urmărind implicarea orașului în inovații și sprijinirea antreprenoriatului în rândul tinerilor, consider Franța și îndeosebi Parisul – un potențial teren de realizare profesională.

Ați avut ocazia să o cunoașteți pe Anne Hidalgo? Cum ați putea să o descrieți pe prima femeie primar din istoria Parisului? Scriu publicațiile europene că este una dintre cele mai stilate femei din politica europeană.

Încă nu am avut ocazia să fac cunoștință cu Madame la Maire, însă până la sfârșitul stagiului, o întâlnire este deja preconizată. Într-adevăr, Anne Hidalgo este o femeie stilată, însă pe lângă stil, primarul unui oraș de milioane de locuitori trebuie să aibă și capacități de conducător profesionist. Consider că doamna Hidalgo imbină grațios farmecul său feminin și eleganța cu responsabilitate și profesionalism. Pe lângă aceasta, doamna Hidalgo este mamă a trei copii. Admir femeile lider care reușesc să îmbine viața profesională la posturi înalte cu viața de familie.

De cât timp respirați aerul parizian? Care sunt cele mai mari probleme ale acestei capitale europene?

Am ajuns la Paris la sfârșitul lunii august, anul curent, pentru a respira aerul parizian timp de 5 luni. Parisul este oraș-capitală de 2,2 mlioane de oameni și, ca orice capitală, acesta se confruntă cu un șir de probleme, una ditre ele fiind poluarea aerului. În ultimii ani, Parisul a înregistrat un nivel înalt de poluare și capitala a fost nevoită să ia măsuri de reducere a transportului în oraș, pentru diminuarea nivelului de poluare. Însă în ajunul conferinței internaționale a ONU – COP21 în domeniul mediului, Parisul se pregătește foarte serios pentru a acomoda zeci de mii de oameni. Problema transportului și poluării sunt, în prezent, cât se poate de actuale.

Parizienii, în mare parte, sunt neprimitori. Chiar și Ministrul Afacerilor Externe s-a adresat parizienilor, ca aceștia să fie mai receptivi și mai primitori față de turiști, pentru a nu dezamăgi așteptările cu care vin în capitală.

Cu toate că Parisul se laudă cu o arhitectură impresionantă, curățenia din oraș lasă de dorit. Pe lângă aceasta, multe persoane din acest oraș sunt fără adăpost și sunt mulți printre ei «locuiesc» în metrou, unde circulația aerului este redusă. Mai mult ca atât, în contextul migrației recente, în masă, aspre Europa, Anne Hidalgo a declarat că dorește să deschidă un Centru de Primire a migranților la Paris. Pe lânga toate acestea, Parisul este cel mai vizitat oraș din lume, are mulți hoți de buzunare pe lângă atracțiile turistice.

Pe fundalul tuturor acestor probleme, Parisul oricum rămâne un oraș de vizitat și de descoperit. Iar problemele sunt mărunte pe lângă toată bogăția pe care o oferă acest oraș.

Cum e să vă treziți în fiecare dimineață și să vedeți Sena și minunata colecție de monumente din capitală?

Cu o minunată senzație, mă trezeam 6 ani în urmă, când locuiam pe insula Ile de la Cite, în inima Parisului (insulă pe care se află și Notre-Dame de Paris) în perioada programului de schimb la Sciences-Po. Din fereastră, admiram muzeul Louvre, Sena, podurile care se înșirau de-a lungul râului și apusurile fermecătoare. La univesitate mergeam pe jos, trecând pe lângă Academie Nationale, care este separată de Louve de Sena și podul Pont des Arts și, pe lângă renumitul cartier Saint-Germain, cu buticurile sale de lux și vestitele cafenele precum Cafe de Flore.

În prezent, situația e diferită. Mă deplasez la serviciu cu metrou, ceea ce nu-mi permite să admir frumusețea orașului, așa cum o făceam în trecut. Însă dat fiind faptul că lucrez la Primărie, deseori particip la ședințele în frumoasa clădire a Primăriei, care a fost construită în 157 și reconstruită în 1892. Datorită specificului lucrului meu, sunt nevoită să mă deplasez în oraș pentru a discuta cu conducătorii diferitor instituții. Asta îmi permite să descopăr orașul și să fac cunoștință cu oamenii din domeniul în care activez.

Profit de timpul liber, care e foarte limitat în prezent, pentru a redescoperi Parisul. Îmi place să mă plimb seara, lângă Louvre, Notre Dame și St. Michel, să admir frumusețea monumenetelor arhitecturale ce se scaldă în lumina apusului și urmăresc diferite activități stradale, care atrag atenția trecătorilor. Însă e adevărat că în orice perioadă a zilei, orașul e plin de turiști.

Peste 5 ani vă vedeți tot în Franța? Ce alte țări se află în Wish List-ul Irinei Tișacova la capitolul „Provocări ”?

Interesantă întrebare. Planuri pe 5 ani nu-mi fac, deoarece planurile mele se schimbă mereu, anume datorită provocărilor pe care le accept. Nu am considerat să rămân în Franța, însă activând în domeniul inovației și start-up-urilor și văzând cât de atrăgătoare sunt condițiile pentru tinerii antreprenori la Paris, nu exclud posibilitatea că voi lansa un proiect (sau mai multe) la Paris.

În ceea ce privește călatoriile, wish-listul e destul de mare și cuprinde toate țările pe care nu le-am vizitat. În plan profesional, la fel, planific să lucrez în mai multe țări. Am experiența de a trăi în Rusia, SUA, Franța si Eleveția. Aș dori să capăt experiență atât în Asia, care se dezvoltă foarte rapid, în special în domeniul tehnologiei informației, cât și Africa – un continent enorm, cu potențial neexploatat, care oferă o multitudine de oportunități.

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: