Întrebarea-cheie a tuturor gospodinelor este dacă putem sau nu face un desert gustos și savuros din 2, 3… din ingrediente puține. Ce a răspuns la această întrebare șefa secției produse-patiserie a Companiei „7 Spice”, Irina Nesterova, și ce ne-a mai povestit patisera despre cum crește cu adevărat un profesionist în acest domeniu.

„Mi-am dorit ca deserturile mele să fie nu doar gustoase”

„Orice pasiune pentru un anumit gen de activitate începe să se dezvolte încă în procesul de educație și aplicare a cunoștințelor în practică. Totul pornește de la o aspirație spre ceva anume, dorință de a face lucrurile în propria manieră. De exemplu, mi-am dorit ca dulciurile pe care le fac să fie nu doar gustoase, ci și frumoase, sănătoase și chiar neobișnuite. Pentru aceasta am fost la: seminare, cursuri, diverse expoziții. Am călătorit în mod special în străinătate pentru a vedea și a înțelege cum este procesul de lucru al altor cofetari renumiți, la ce anume să atrag atenție, ce tehnici noi există și cum si când pot fi utilizate corect. Am studiat, am lucrat, am studiat din nou și iarăși am lucrat. În așa mod am conștientizat că acest lucru este exact ceea ce vreau să fac pentru totdeauna”, ne mărturisește Irina Nesterova.

„Gusturile patiserului nu sunt neapărat și cele ale clientului”

„La capitolul conținut al desertului și decor, mai cu seamă în cazul unui tort la comandă, se face exact „voia boierului”, cum spune și remarca populară românească. Noi putem recomanda, spune despre experiența noastră din practică, însă oricum facem exact ce dorește clientul. Dacă e vorbă de mine personal, nu aș folosi niciodată în deserturi acele produse care se bazează pe tehnologia de prăjire în cantități mari de ulei. Dar acestea sunt doar gustul și preferințele mele. Ce dorește clientul, aia executăm”, mai spune patisera pentru EA.md.

„Niciun desert nu se poate face fără…”

„Dacă mă întrebați despre ingrediente minune, atunci nu ezit să spun mereu: nici un desert nu se face fără bună dispoziție, pace interioară și dragoste pentru ceea ce faci. O atmosferă sănătoasă de lucru este mediul potrivit pentru a crea un produs bun, cred, în majoritatea domeniilor de activitate. Deserturile pot fi făcute nu doar din 3, dar chiar și din 2 ingrediente. Meringue sau bezea, de exemplu. Sau dulciurile orientale care au la bază doar miere și nuci. Dar fructele? Mere, cireșe, prune, pere, piersici și toate acestea sub diferite sosuri. Oare nu sunt acestea un desert?”, ne întreabă Irina Nesterova.

Șefa secției produse-patiserie a Companiei „7 Spice” ne mai spune că pentru deserturile minimaliste sunt tehnologii diferite și rețete secrete, dar nu exclude posibilitatea de a produce ceva cu minimum de ingrediente – „e mereu o mare provocare pentru fiecare patiser”, mai spune ea.

Vezi și: Mândria unui cofetar când îi reușește desertul visurilor și cum va arăta tortul de nuntă peste 10 ani. Interviu

Foto: 7 Spice