Se întâmplă tot mai des să admirăm succesele studenților basarabeni în cadrul celor mai prestigioase instituții de învățământ superior din lume, iar apoi – în organigrama companiilor de top. Astăzi o veți cunoaște pe Irina Chicu – înmatriculată în prezent la Graduate Institute of International and Development Studies (IHEID) din Geneva – una dintre cele mai renumite universități din domeniul Dreptului Internațional. Succesele academice ale Irinei sunt remarcate nu doar în cadrul lecțiilor publice organizate de astfel de diplomați ca și Kofi Annan sau Jose Manuel Barroso. Grație perseverenței de care dă dovadă, tânăra are toate șansele să fie admisă în curând la un schimb educațional în cadrul University of California School of Law din SUA. 

Irina, ești înmatriculată la una dintre cele mai bune universități din domeniul Dreptului Internațional. Cum ai reușit această performanță?

În prezent, îmi urmez studiile de masterat la Graduate Institute of International and Development Studies (IHEID) din Geneva, dar calea mea spre o carieră internațională a început, de fapt, mult mai devreme. Am urmat studiile de licență la Facultatea de Drept a USM. Pe parcursul anilor de studenție, am căutat să mă implic în activități care îmi erau cu adevărat interesante. Printre aceste activități păstrez cu mult drag în suflet ESU International Public Speaking Competition din Londra, unde am reprezentat Moldova și am devenit semifinalistă, inițial învingând la etapa națională, apoi școala de vară din Norvegia și semestrul Erasmus pe care l-am petrecut în Spania. Dacă stau să îmi amintesc fiecare experiență, cu siguranță găsesc măcar câteva moduri în care am fost marcată. Îmi sunt dragi oamenii, locurile și cunoștințele acumulate prin lume, dar nu voi renunța să spun niciodată că totul a pornit de acasă, de la exemplul și susținerea familiei.

IMG_20160330_123249

Povestește-ne despre facultatea la care ai ales să te înscrii și despre orizonturile pe care aceasta ți le deschide.

Graduate Institute este o instituție ce pregătește specialiști internaționali pentru cariere la nivel de guvernare națională, organizații mondiale, dar și în sfera privată. Aici sunt selectate și se pregătesc minți inovatoare și lideri ce pot face față probelemelor societății contemporane. În general, este recunoscut că în Geneva se face cel mai bun drept internațional din Europa, ceea ce nu este de mirare. Institutul este înconjurat de instituții precum Înaltul Comisariat pentru Refugiați, Organizația Mondială a Comerțului sau Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale.

Sediul ONU este doar la câteva minute distanță, iar personalități precum Dalai Lama, Jose Manuel Barroso sau Kofi Annan sunt oaspeți frecvenți și chiar lectori aici. Kofi Annan este absolvent al IHEID, așa că ne întâlnim destul de des cu dumnealui la dezbateri sau lecturi publice. În mod evident, aici dăinuie un mediu competititv dar extrem de motivant.

Ceea ce mă deranjează uneori este carierismul excesiv. Îmi displac oamenii cu care nu poți vorbi decât despre domeniul lor de specialitate și te privesc mirați când îi întrebi dacă au vreun hobby. În ansamblu însă, întâlnesc des oameni deosebiți și multilateral dezvoltați. Consider că având perseverență, orice orizont îți este deschis, depinde doar de prioritățile și dorințele fiecăruia. În prezent, candidatura mea este înaintată de Institut pentru a petrece următorul semestru academic la University of California School of Law din SUA.

IMG_20160330_122126

Ai putea face o comparație dintre ce înseamnă să fii student acasă și student într-o țară europeană? Care sunt cele mai mari privilegii de care te bucuri? Beneficiezi și de o bursă din care te poți întreține?

O să încep prin a spune cu încredere și convingere că excelența în educație este cel mai mare privilegiu pe care îl am aici. Inovația, gândirea critică, inițiativa și comunicarea sunt principii ce stau la baza educației elvețiene. Mă inspiră mult etica și reputația profesorilor care sunt și practicieni, unii la Curtea Internațională de Justiție, alții la firme private sau organizații internaționale. Pot să spun că a fi student acasă a fost o treaptă benefică pentru mine, deoarece prin comparație multe lucruri se înteleg și se prețuiesc.

Din păcate, în Moldova educația e mult prea rigidă după părerea mea. Programele și cursurile deseori sunt stabilite cu mulți ani în urmă și nu este loc pentru studenți de a alege cursuri în care sunt cu adevărat interesați. În Elveția nu doar studenții concurează pentru cele mai bune studii, dar și profesorii se întrec pentru a avea cele mai interesante cursuri și cei mai buni studenți.

Da, beneficiez și de o bursă, ceea ce cu siguranță este tot un beneficiu, deoarece traiul aici este foarte costisitor.

IMG_20150902_163449

A fi student în străinătate înseamnă întâi de toate a stăpâni și un bagaj lingvistic relevant. Care e limba ta de studii în prezent și cum ai reușit să ți-o cultivi atât de bine?

Un profesor de-al meu zice că pentru a fi un jurist internațional bun, trebuie sa-ți placă limbile străine și geografia. Fiind o instituție bilingvă, Institutul oferă posibilitatea de a urma cursuri atât în franceză, cât și în engleză. Eu prefer cursurile în engleză, deoarece franceza o stăpânesc doar la un stadiu incipient, dar am scopul să o vorbesc liber în următorii doi ani. În general, limbile străine sunt o pasiune a mea. În Spania am învățat spaniola până la un nivel intermediar. Îmi place să exersez o limbă nouă cu vorbitorii nativi, să ascult muzică sau să citesc în limba dată. Așa, de fapt, am perfecționat engleza și rusa.

Anul trecut, Elveția a primat în clasamentul celor mai fericite țări din lume. Ai resimțit și tu această atmosferă? Ce îi motivează pe elvețieni să fie atât de mulțumiți de viață?

Am citit și eu despre acest clasament. Tind să cred că această fericire se referă mai mult la nivelul de trai și bunăstarea financiară decât la starea spirituală a oamenilor. Ca să vorbim despre elvețieni trebuie să știm mai întâi că ei formează o țară foarte deosebită – o confederație. Valorile comune, beneficiul colectiv și poziția tării în lume îi unește mai presus de tradiții, istorie și limbile vorbite. După părerea mea, elvețienii sunt fericiți, deoarece se simt în siguranță în țara lor și sunt încrezători în viitor, ceea ce ne lipsește mult în Moldova.

IMG_20151119_132516

Mărturisește-ne câteva motive pentru care ar trebui să vizităm Elveția cel puțin o dată în viață?

De ce să nu vizitezi Elveția ar fi o întrebare cu un răspuns mult mai scurt – pentru că totul este scump. Dacă e să vorbim despre plusuri, atunci vederile cu Munții Alpi, Lacul Leman, dar și ciocolata elvețiană cred că ar cuceri pe oricine!

Cum e percepută Republica Moldova în țara în care te afli, mai ales în contextul crizelor actuale?

Oamenii care au vizitat Moldova în general îmi povestesc cu însuflețire despre atmosfera călduroasă, vinul bun și mâncarea gustoasă, apoi clatină din cap în semn de compasiune pentru tot ce se întîmplă. Compasiunea străinilor însă este foarte scurtă. Crizele unei țări sunt responsabilitatea guvernării țării date, cu unele excepții majore. Este evident că societatea internațională este mult mai mult cu ochii pe alte evenimente care ne afectează global, precum criza emigranților sau terorismul.

Ce provocări îți asumi după terminarea studiilor? Intenționezi să te întorci în Republica Moldova, sau îți dorești să devii angajată în spațiul European?

Am multe planuri, dar prefer să nu le dezvalui. Dupa ce le îndeplinesc vă mai dau un interviu. 🙂

IMG_20160330_121853

Cine sunt mentorii cărora ai vrea să le mulțumești pentru succesele de care te bucuri în present?

Cei mai buni mentori sunt membrii familiei mele, aici îmi găsesc susținerea și critica constructivă. Apoi vreau să mulțumesc profesorilor care au contribuit cu mai mult sau mai puțin la dezvolatrea mea și tuturor oamenilor care dacă chiar nu prea m-au ajutat, măcar nu m-au împiedicat în urmarea visurilor mele. În fine, dezamăgirile sunt și ele o lecție.

Te rugăm să lași un sfat pentru studenții care aleg să-și îndrepte calea spre o țară din Europa.

Eu cred că cel mai important e să faci ceva ce te pasionează, nu ceva pentru CV. Falsitatea iese la iveală la un moment dat, sau tu nu mai poți purta masca atunci când faci o muncă zi de zi. Contează ca activitățile pe care le faci sa te marcheze și să îți aducă satisfacție.

Îți mulțumim pentru acest interviu, Irina! Să ai parte de mult succes!

IMG_20150908_122805 (1)

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: