Recent au fost anunțate rezultatele sesiunii de Bacalaureat 2019. 11 elevi din țară au atins performanța de a avea 10 pe linie. Chiar dacă testele nu au fost cele mai simple, cei care au studiat și au muncit mult alături de profesori, dar și individual au reușit să obțină un rezultat, care le va fi de mare ajutor când vor merge la facultate.

Ioana Vatamanu Mărgineanu este unul dintre elevii, care a luat 10 pe linie la examenul de Bacalaureat. Tânăra a absolvit Liceul Teoretic Republican „Aristotel.” Ioana ne-a oferit un interviu și ne-a povestit „aventura” ei. 

„Este o senzație foarte plăcută. Aceste note de 10 mi se asociază cu niște aplauze: aplauze care îmi încununează prestația pe scena școlară. Dar nu am muncit niciodată pentru aplauze, la fel cum nu am învățat niciodată pentru BAC. Am învățat pentru mine de azi și de mâine. Azi e o zi de bucurie și de împlinire. Încerc să realizez cât de frumos e acest moment și să întipăresc senzația pe care o trăiesc acum pe pelicula inimii mele”, ne-a spus Ioana.

Chestia succesului poate fi și autocritica

„Nu m-am așteptat chiar la 10 pe linie, pentru că sunt o fire autocritică și mereu cred că aș fi putut scrie mai bine. Cu aceeași senzație am ieșit și de la centrul de BAC, mai ales că de fiecare dată rămâneam printre ultimii în cabinet. Timpul a fost dușmanul meu principal, pentru că teoria relativității lucrează cel mai bine în timpul examenelor: 3 ore par câteva minute. De-aș avea suficiente puteri, aș mai adăuga puțin timp pentru examenele de bacalaureat, mai ales la limba română. Eu, cel puțin, am nevoie de mai mult timp până reușesc să-mi chem inspirația, de aceea examenul la această disciplină a fost un adevărat maraton pentru mine. Mi-am zis, din principiu, că nu voi memora de acasă șabloane pentru anumiți itemi, astfel încât să fiu nevoită să scriu într-un mod original și sincer. Riscant, dar se vede că a mers, fapt pentru care i-aș sfătui și pe viitorii absolvenți să își lase amprenta (la figurat ) în lucrările lor.”

Despre supravegherea video, Ioana  spune că nu reprezintă vreun stres 

„Camerele de luat vederi au fost pentru mine și colegii mei de clasă, mai mult un motiv de glumă decât de frică. Nu știu cine e norocosul care urmărea transmisiunea video din cabinetul nostru, dar sigur a zâmbit mult, la câte salutări și pupici aerieni a primit.”

(Ioana, alături de părinții Virgiliu Mărgineanu și Leontina Vatamanu) 

Planuri de viitor….

„La Liceul Teoretic Republican „ARISTOTEL”, elevii își aleg singuri disciplinele pe care vor să le studieze. Și eu mi-am ales ce mi-a plăcut și am renunțat la disciplinele pe care nu le simțeam aproape. Învățatul devine o plăcere, atunci când studiezi ce-ți place.

Sunt conștientă că țara își micșorează pulsul cu fiecare tânăr care pleacă. Iar în clasa noastră, din 23 câți suntem, doar 4 rămân la studii, în Moldova. Astăzi spun așa: plec peste hotare la studii, dar mă întorc după. Mâine tot așa voi spune. Am fost acceptată la Stockholm School of Economics în Riga și mă încântă ideea de a studia acolo. Totuși, urmează să mai dau un examen pentru o Universitate de Economie din Viena, pentru că mi-aș dori să îmi pun în valoare și cunoștințele de limba germană. Trebuie să cântăresc bine ambele variante, fiindcă amândouă îmi deschid foarte multe uși. Folosesc această cale pentru a vă ruga să-mi ușurați alegerea, sfătuindu-mă.”

„Simt că urmează să ne alegem linia de cale ferată pe care vom porni în periplul nostru existențial (reminiscențe din atmosfera examenului la română 😀). Eu aleg economia, pentru că ea mă va duce într-o gară și mai mare, cu și mai multe posibilități. Sunt convinsă că voi putea folosi cunoștințele obținute în mai multe domenii, mai ales că vârsta mea e împânzită de un milion și unu de vise.”

Sfaturi pentru viitori absolvenți….

„Pe colegii care urmează să susțină bacul la anul i-aș sfătui să parieze cu toată lumea că vor da BAC-ul pe 10 și să se apuce de învățat. Zic asta, pentru că am înțeles că e posibil și e mai ușor decât pare. Mai departe, le-aș sugera că BAC-ul trece, cunoștințele rămân. Nu are rost să înveți pe de rost șabloane la română. Citește o carte în schimb și vei vedea cum îți crește sufletul. Nu vă dedicați anii de liceu învățatului pentru BAC, ci învățatului pentru sine. Peste 10 ani, nimeni nu va mai întreba ce note am avut la bacalaureat. Lumea va aprecia cum gândim și ce gândim. Lumea vrea cunoștințe. Noi doar trecem cu BAC-ul spre marea largă.”

Cu siguranță cei mai mândri de Ioana sunt părinții ei.

 Echipa EA.md îi urează mult succes Ioanei!