Aproape 70 la sută dintre mamele cu copii de vârstă preșcolară care au un job, aleg să revină la serviciu pentru a câștiga bani. Totodată, 45 la sută dintre femei își doresc să înceapă lucrul înainte ca minorul să împlinească vârsta de 3 ani. Sunt datele unui studiu lansat, joi, de Centrul de Cercetări Demografice din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice.

Potrivit autorilor sondajului, majoritatea respondentelor consideră că anume cariera unei femei va afecta dezvoltarea personalității copiilor lor. „Mamele cu copii de vârstă preșcolară combină serviciul cu creșterea copiilor în proporție de 65%, majoritatea fiind angajate în sectorul public. 21% reușesc să facă carieră dar să nu uite nici de copii, acestea ocupând funcții de conducere și activează în sectorul privat, iar 18% sunt casnice și decid să aibă grijă de copii, cele mai multe femei în această categorie având studii gimnaziale sau medii”.

Psihologii atenționează însă că rolul mamei, în primii trei ani de viață a copilului, este foarte important.

„Copiii cărora le lipsește afecțiunea din partea mamei riscă să se îmbolnăvească mai repede din cauza imunității scăzute.Copiii fie sunt inhibați, au frica de a fi respinși și de a a nu pierde persoana de atașament, fie cad în cealaltă extremă manifestând un comportament demonstrativ pentru a atrage atenția și de a ține persoana dragă cât mai mult alături de sine cu orice preț”, susține psihologul Gabriela Popenco.

„Esențial pentru dezvoltarea copilului este primul an de viață, în special pentru dezvoltarea creierului. În urma a mai multor cercetări a fost demonstrat că acei copii care au primit din fragedă copilărie afecțiune și dragoste zilnică a mamei, îmbrățișări, atenție sporită din partea mamei, au manifestat ulterior un nivel înalt de aptitudini intelectuale, încrezuți în sine, empatici, având și un comportament non violent în comparație cu copii cărora le-a lipsit o atenție similară din partea mamelor, fiind mai puțin toleranți, lipsa reciprocității în relații cu alții inclusiv și în relațiile romantice, ironici și suspecți. Șansele sunt foarte mari ca acești copii să devină adulți care să întâmpine dificultăți în găsirea unui job având o capacitate scăzută de a face față stresului, prezența sentimentului inutilității.”, a mai adăugat psihologul.

Studiul a fost realizat în municipiul Chișinău. 1047 de mame cu copii de vârstă preșcolară au fost intervievate. 67 la sută dintre respondente au studii superioare.

*Autor: Cristina Jabinschi, studentă SSAJ, stagiară

Sursa: Agora.md

Distribuie articolul: