Deși „intimitate” este un cuvânt care îi duce pe cei mai mulți oameni cu gândul la sex, acest cuvânt are sensuri mai profunde. Și atunci câte feluri de intimitate există? Ai fi surprinsă să descoperi că există mai multe feluri de intimitate decât te-ai fi gândit! La această întrebare au încercat de răspundă cei de la WellandGood.

Să fii intim cu cineva nu înseamnă neapărat să fiți dezbrăcați și implicați într-o acțiune fizică. Sentimentul de apropiere într-o relație (indiferent dacă este sau nu romantic) necesită o combinație a tuturor celor 4 feluri de intimitate: emoțională, mentală, spirituală și fizică. De aceea este important să înțelegem ce au în comun cele 4 tipuri de intimitate pentru a putea să maximizam puterea fiecăreia dintre ele.

Potrivit dr. Helene Brenner, psiholog și autoare a cărții “I Know I’m În There Somewhere”, intimitatea se naște din interacțiune și atenție. „Intimitatea înseamnă o legătură directă între două persoane și implică sincronizarea celor două persoane”. Dacă vrei să te simți intim, primul lucru pe care tu și partenerul tău trebuie să-l aveți în vedere este să încetați să faceți alte lucruri și să va acordați atenție totală. 

Câte feluri de intimitate există?

Intimitatea emoțională

Pentru a putea fi dobândită mai ușor, intimitatea emoțională presupune trei părți: să nu te mai grăbeșți, să simplifici lucrurile și să spui lucrurilor pe nume. Analizează-ți cu atenție sentimentele înainte să vorbeșți. Iar atunci când vorbeșți, pune-ți emoțiile în context că să le poți transmite cât mai direct. Fii cât mai sinceră cu putință și da-ti voie să te simți vulnerabilă. “Asumă-ti riscul de a nu te proteja. Nu te poți proteja în timp ce te conectezi intim cu cineva – acest lucru este imposibil. Arată-ti sentimentele”, ne sfătuiește dr. Brenner.

Intimitatea mentală

Intimitatea mentală reprezintă întâlnirea a două minți. Este una dintre acele feluri de intimitate care îți oferă satisfacție, provocări și este stimulatoare. Imaginează-ți două creiere mici la Paris, sorbind câte un pahar de vin, la lumina lumânărilor. Intimitatea mentală poate să îmbrace mai multe forme, chiar și o discuție despre un film sau o piesă de teatru pe care le-ați văzut, sau despre carierele voastre sau alte subiecte de interes comun. “Pentru unii oameni, această este o mare plăcere, să se provoace la nivel intelectual”, spune dr. Brenner.

Intimitate spirituală

Această formă este mai greu de întâlnit, membrii unui cuplu sau doi prieteni au adesea o abordare diferită asupra spiritualității. Dar spiritualitatea poate să îmbrace forme diferite de expresie: poate este un cod de valori sau de etică, în locul limbajului. “Dacă partenerul tău nu are înclinații spirituale, îți poți găsi intimitatea spirituală explicându-i ce te face să fii o persoană mai bună sau ce da sens vieții tale”, a explicat dr. Brenner.

Intimitatea fizică

Intimitatea fizică este esențială. Îți permite să te relaxezi, să participi la acel moment, să dai, să primeșți și să-ti exprimi părțile bune. Intimitatea fizică înseamnă crearea unei legături, excitare, apropiere, producerea și primirea plăcerii. Atingerea fizică este cel mai probabil limbajul iubirii pe care îl vorbesc ambii parteneri.

Sursa

 

Distribuie articolul: