A plecat cu 20 de ani în urmă din Moldova pentru a schimba lumea… și a reușit! Datorită ei, milioane de oameni de pe tot mapamondul și-au regăsit identitatea. Și asta nu e tot! Revista Forbes a clasat-o printre cei mai influenți 100 de oameni, iar moldoveanca a devenit ambasadoarea copiilor care au nevoie de ajutor. Mariana Dahan a oferit un interviu în exclusivitate revistei EA.md, în care a vorbit despre vise, curaj, dar și cum e să fii cea mai influentă moldoveancă de pe glob.

Oamenii frumoși se nasc sau devin? Cine este modelul tău de om frumos?

Toți oamenii se nasc frumoși și egali. Modelul meu de om frumos este omul care respectă aceasta regulă.

Mulți moldoveni care pleacă din țară și-și găsesc un rost peste hotare, revin rar pe acasă ca să schimbe ceva aici. Tu însă, lupți acerb pentru soarta copiilor din Moldova. De ce?

Am părăsit Moldova cu 20 de ani în urmă și am văzut aproape toată lumea, cu excepția Antarcticii. Ador să călătoresc! Dacă nu sunt în căutare de noi aventuri, atunci zbor în deplasări de serviciu. În unele momente din viața mea, pot să mă stabilesc cu traiul pentru câteva luni sau ani într-un colț de lume care-mi este drag.

Datorită acestei experiențe am devenit un fel de CETĂȚEAN AL LUMII. Din acest motiv, cuvântul „hotare” pentru mine nu are nicio valoare. Moldova a fost mereu în inima mea și acolo va rămâne – oriunde aș merge! Cred că „acasă” este acolo unde sunt eu. O altă idee pe care o promovez este că “fiecare copil este copilul nostru” sau “copii străini nu există” ! Din acest motiv încerc să-i ofer sprijinul fiecărui copil care are nevoie de ajutor, inclusiv celor din Moldova. Sincer vorbind, mă identific mai mult cu copiii din Moldova: ei îmi aduc aminte de mine, atunci când eram copil.

Lucrezi cot la cot cu titani mondiali din domeniul tău. Ai fost inclusă în lista celor mai influenți oameni din lume în domeniul identității digitale, alături de Mark Zuckerberg, Edward Snowden și Richard Branson. Creezi proiecte cu un impact social mondial. Spune-ne de unde ai atâta curaj? Ce te inspiră să zbori cât mai sus?

Am rămas surprinsă că ați menționat anume CURAJUL. Nu cred că este calitatea care m-a adus acolo unde sunt. Nu cred că trebuie să fii curajos ca să ajungi sus, ci mai degrabă să trăiești cu acel vis care te va ridica până la stele. Având această atitudine și viziune, vei rămâne surprins cât de departe poți ajunge. Cu alte cuvinte, dacă poți visa clar unde vrei să ajungi, să știi că ești la jumătate de drum spre țelul propus. Dubiile pot ucide visul mult mai ușor decât un eșec.

Toată ființa mea respiră cu gândul că avem o singură viață pe acest pământ, de aceea, trebuie s-o trăim la maxim.

De ce ai acceptat să fii ambasador global la Hope and Homes for Children și CCF Moldova, și ce semnifică asta pentru tine?

Cea mai mare bogăție a omului este sentimentul de împărtășire a valorilor familiale și a dragostei. Sunt și eu un copil care a trecut prin multe dificultăți, de aceea aș vrea să ajut ceilalți copii să aibă parte de mai multă afecțiune și grijă. Cu toate că de foarte mulți ani sunt plecată din țară, încerc să fac ceva pentru comunitatea de acasă în numele valorilor familiei. Începând cu 2018, susțin cu multă încredere CCF Moldova – organizația care oferă sprijin copiilor dezavantajați să simtă dragostea părintească și nu indiferenta orfelinatelor. Cred că fiecare dintre noi ar putea contribui la o astfel de solidaritate umană. 

Copiii din orfelinate fac parte din numărul de oameni fără identitate?

Chiar dacă zece ani la rând am avut un rol global în cadrul Băncii Mondiale, nimic nu m-a pregătit de un fapt cert: să aflu că organizațiile de caritate, implicate în îngrijirea orfelinatelor, fac mai mult rău decât bine. Astăzi, aproximativ 8 milioane de copii locuiesc în orfelinate și aproape 80% din ei au cel puțin un părinte viu. Acești copii sunt țintele principale pentru traficanții de persoane și droguri, la fel ei sunt de 500 de ori mai predispuși să-și ia propria viață. Dacă e să urmărim de ce acești copii ajung în orfelinate, în mare parte motivul este identitatea acestora. Copii din orfelinate sunt lipsiți de cel mai simplu drept uman: o dovadă a existenții lor, sub forma unui certificat de naștere sau a unui document de identitate. Ei nu pot scăpa de ciclul abuziv al orfelinatelor, deoarece nu au documentele necesare pentru a-și cunoaște rădăcinile și pentru a se reuni cu familiile lor. Mulți copii orfani idee nu au cine le sunt rudele lor. Ei dispar, fiind transferați dintr-un orfelinat în altul, rămânând ostaticii acestor instituții sinistre. Cu toate că mai multe guverne încearcă în ultimii ani să dezinstituționalizeze copiii prin legile împotriva orfelinatelor, această problemă continuă să existe, deoarece copiii continuă să fie dezrădăcinați și separați de membrii familiei lor.

Toată omenirea luptă acum cu pandemia de COVID-19. Crezi că această pandemie ar crește numărul copiilor din orfelinate?

Pentru copiii din familiile vulnerabile, virusul COVID-19 nu este doar un pericol pentru sănătatea lor, punându-i în primejdia de a-și pierde casele iubitoare și copilăria dulce, în schimbul orfelinatelor neglijente. Mulți părinți care treceau deja prin greutatea de a-și întreține copilul, au pierdut munca sau sănătatea datorită acestei crize. Acești părinți disperați sunt la un pas de separare de copii lor, impuși de această criză și ajunși la incapacitatea de a-i hrăni și ocroti. Iată cum mulți dintre ei ajung în orfelinate!

Ce face Fundația WIN ca să susțină familiile vulnerabile din Moldova pe acest timp de criză?

În Moldova, multe familii sărace și neajutorate, nu au altă alegere decât să-și plaseze copiii în orfelinate. Aceste familii chiar nu au alte ieșiri din situație. Din cauza virusului COVID-19, copiii care au fost trimiși la orfelinate se confruntă acum cu un nivel crescut de abuz, vătămare și chiar infecție din cauza lipsei de personal calificat în acele instituții. Uneori, cad prin fisurile sistemului și dispar, fără nicio dovadă a identității lor personale. Acești copii devin practic invizibili. Iată de ce la Fundația WIN suntem fericiți să putem ajuta financiar CCF Moldova printr-o colaborare atât de productivă cu Banca Europeana de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cum ne putem implica și noi în lupta pentru ca familiile să rămână unite, iar copiii să nu-și trăiască copilăriile în orfelinate fără părinți și identitate?

Să donezi AICI pentru CCF Moldova!

Sute de copii vor beneficia de donațiile voastre în aceste timpuri grele:

~ $60 = 3 luni de costuri pentru a menține o familie împreună

~ $700 = menține o familie împreună pentru un an întreg

~ $2000 = găsește o familie iubitoare pentru un copil din orfelinat

Impactul donațiilor tale pot fi triplate, fiind dublate de două ori – odată de WIN Foundation și a doua oară de BERD.

Fundația WIN a reușit să mobilizeze multă lume, printre care și nume cunoscute de la Hollywood. Actorii celebri Patrick Harrris, Forest Whitaker si Amber Heard sunt doar câteva celebrități care au ales să sprijine această cauză. Ce i-a făcut să accepte să devină Ambasadori WIN?

Visul unui viitor mai bun pentru toți.