„Este plăcut să alăptezi”, vor spune mamele cu experiență. „Nu este plăcut” sau „Este dureros” ar putea spune proaspetele mămici. Pe lângă „furia laptelui”, femeile aflate la prima lor experiență de maternitate mai au de trăit și disconfortul creat de niște înțepături, uneori destul de dureroase. Furnicăturile și cârceii de asemenea pot speria proaspăta mămică, iar durerile se extind și la nivelul oaselor din cutia toracică. Unele mame recurg chiar la substanțe analgezice ca să le pună capăt. Dar ce vor să ne spună aceste dureri? Când trebuie să ne alarmeze? După explicație am mers la Ludmila Caracalicev.

Senzațiile acestea sunt provocate de dilatarea canalelor si de contracțiile lactocitelor (celule care produc și elibereaza laptele sub influența hormonului oxitocina. Este aceeași oxitocină, care ne provoacă contracțiile la naștere, este o substanță magică, hormonul iubirii, care va însoți tînăra mama. Mirosul copilului, aspectul și  plînsul lui vor porni sinteza oxitocinei și, ca urmare, „vine laptele”. În acest moment se pornește Reflexul de ejecție a laptelui (let-down reflex), care  împinge practic laptele prin canale către mamelon. Reflexul apare și se dezvoltă în timpul suptului. Este absolut normal să simțim înțepaturi, furnicături la începutul alaptării. Spre bucuria noastră, peste 1,5-3 luni după naștere durerile se liniștesc. Nu avem ce trata în cazul dat”, ne-a explicat consultanta Mămica Alăptează.

Dacă durerile sunt însoțite de mâncărime, înțepături în adâncul sânului între alăptări, un punct alb pe mamelon și alte semn, atunci mămica trebuie să se adreseze după ajutor la un medic. Motivul apariției durerii în aceste cazuri poate fi:

  1. Infecția bacteriană sau micotică
  2. Dermatita atopică
  3. „Perla de lapte”
  4. Spasmul vaselor sangvine a mamelonului sau sindromul Raynaud

Primele doua cazuri au simptome practic comune – pielea iritată pe mamelon, senzații de durere, usturime, mâncărime, apariția răgadelor, înțepături în adâncul sânului între alăptări. Asemenea stări se tratează la medic-dermatolog competent.

Apariția „perlei de lapte” este legată de blocarea unuia sau mai multor canale  cu un „dop” de grăsime, piele, etc. În acest caz, pe mamelon apare un punct alb vizibil, dar mama poate simți durere moderată sau acută în timpul alăptării. Distrugerea mecanică a dopului format eliberează canalele și ca urmare dispare și durerea.

Spasmul vaselor sangvine la nivelul mamelonului apare, în marea majoritate a cazurilor, după alăptare sau între alăptări. Pe câteva clipe mamelonul devine alb, iar mama simte o durere pronunțată, senzație de arsură puternică. Vasele sangvine se spasmează de la contrastul de tempraturi, ca urmare a atașării incorecte, lipsei microelementelor în organismul mamei. Cum prevenim spasmul? Este nevoie de evitat contrastul de temperaturi – imediat după alăptare mama acoperă sânul cu ceva cald sau se îmbracă. Foarte bine ajută masajul mameloanelor, care restabilește circulația sangvină. Un complex de vitamine și microelemente va proteja organismul mamei de stări deficitare, iar substanțe analgezice compatibile cu alaptarea vor elimina durerea.

Cu informare bună și ajutorul competent veți trece mai ușor prin posibile probleme și veți alapta cu plăcere.

Distribuie articolul: