Frumusețea toamnei, cu coloritul și roadele sale bogate, pentru multe persoane înseamnă supărări, iritabilitate, oboseala, și lipsa poftei de viață. Potrivit studiilor, la 1 din 10 persoane în spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuațiilor de apetit resimțite toamna se ascunde de fapt astenia, care este în general provocată de dificultatea de adaptare a corpului la diferențele de temperatură dintre zi și noapte.

Statistic, poate afecta toate categoriile de vârstă. Cel mai adesea, persoanele care trăiesc în zone cu o climă rece sunt mai afectate de aceasta. Urmează femeile, dar și persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 55 de ani. Diagnosticul de astenie de toamnă poate fi considerat corect, numai dacă persoana în cauză a manifestat aceleași simptome, cel puțin trei sezoane la rând și dacă starea acesteia de sănătate s-a îmbunătățit în timpul lunilor sezonului cald.

Pierderea energiei și abilității de concentrare în timpul după-amiezii, pierderea interesului pentru muncă și pentru alte activități, mișcări lente, depresie (apatie, subapreciere, sentiment de vină, nefericire), anxietate (neputința de a face față stresului), schimbări ale stării de spirit (treceri bruște de la o stare de spirit la alta), probleme de ordin social (iritabilitate și dorința de a evita socializarea), probleme sexuale (scăderea libidoului), tulburări de somn (dorința de a dormi foarte mult și dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei), letargie (senzația de oboseală și neputința de a face față activităților zilnice), supraalimentarea (poftă excesivă de mâncare și în special dulciuri sau junk food) – toate acestea sunt printre cele mai des întâlnite simptomatici ale asteniei de toamnă. Nu este nici o rușine de recunoscut că ai fost afectat/ă de astenia de toamnă sau că apar momente depresive ori anxioase.

Pentru o viroză, mergi la doctor și-ți oferă tratamentul propice pentru afecțiunea diagnosticată – de ce să nu facem același lucru și în cazul acestor tulburări de dispoziție/mintale? Astenia poate declanșa episodul depresiv, iar acesta, lăsat în pace, poate să evolueze și să aducă cu sine foarte multe situații neplăcute.

Ca și în cazul altor forme de depresie, tratamentul asteniei poate include medicație antidepresivă, prescrisă doar de medic și terapia cognitiv-comportamentală.

Terapia pe bază de lumină (fototerapia) este o altă metodă de tratare a asteniei. Acest tip de terapie utilizează un anumit tip de lampă care imită lumina naturală. Rezultatele acestei metode apar cam în decurs de 3-4 săptămâni. Urmarea unui plan terapeutic, asistat de un specialist este, la fel, un mijloc eficace de tratare a acestui tip de astenie. În plus, indispensabile sunt sesiunile de meditație, rugăciune, ergoterapia și un regim de alimentație, cât și unul de sport, dar și odihnă echilibrat.

Sursa foto: Arhiva personală

Vezi și: Psihologul Aurelia Balan: „Corpul fizic este un radiograf al minții noastre”