Era chiar la începutul carierei sale muzicale, în primii ani de afirmare, atunci când Sofia Rotaru cânta piese din estradă, dar și folclor ucrainean și românesc. Înregistrarea datează cu anul 1966, la doar câțiva ani de la lansarea artistei. Au urmat zeci de discuri de vinil, albume și șlagăre care au răsunat în toată fosta Uniune Sovietăcă și în zeci de alte țări.

Sofia Rotaru s-a născut la 7 august 1947 în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina sovietică, a doua într-o familie de șase copii a brigadierului de viticultori. Din cauza greșelii funcționarei oficiului actelor civile, data de naștere în pașaport a fost trecută 9 august. Satul în care s-a născut cîntăreața a aparținut în trecut principatului Moldovei, apoi Rusiei țariste, apoi României, ceea ce a constituit cauza a diferitor moduri de scriere a numelui de familie și a prenumelui. În filmul „Cervona Ruta”, Sofia apare cu numele de familie Rotari. În alte filmări, prenumele a fost scris Sófiya. Edita Pieha a sfătuit-o să-și scrie numele de famile românește cu litera „u” la sfîrșit. Numele de scenă este de fapt numele vechi corect.

capture-20160124-115953

În 1997, Sofiei Rotaru i se conferă tilul Ordinul Republicii – cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova. artista de origine ucraineană este cetășean de onoare în 4 orașe și regiuni: al Republicii Autonome Crimeea (1997), al orașului Cernăuți (1998), al orașului Ialta și al orașului Chișinău.

Video: Facebook.com/sasha.danilov

Info: Wikipedia

 

Distribuie articolul: