Psihologii ne explică de ce vacanțele de familie au un impact mult mai valoros asupra copilului decât zecile de jucării pe care le cumpărăm. Vacanțele sunt o metodă bună de a spori inteligența copilului și de educare.

Experienţele de viaţă te fac mai fericit decât bunurile cumpărate. Potrivit profesorului de psihologie Thomas Gilovich, când vine vorba de a cheltui venitul disponibil pe experienţe, oamenii tind să fie mai fericiţi decât în momentul în care fac achiziţii materiale. Dacă trebuie să alegi între a cumpăra o jucărie sau a-i oferi copilului o experienţă, de exemplu o zi la plajă, a doua variantă îl va face mai fericit.

fullsizeoutput_867-e1495820103517
Vacanţele de familie creează conexiuni mai puternice. 
Dr. Margot Sunderland, psihoterapeut pentru copii, este de părere că cel mai bun cadou pe care părinţii l-ar putea oferi copiilor sunt vacanţele în familie. Aceasta consideră că este un cadou pe care copiii nu-l pot cere în mod explicit, dar după care tânjesc în secret. În vacanţe părinţii nu se mai concentrează pe muncă şi acordă atenţia necesară copiilor. Construiesc împreună castele de nisip, se joacă badminton pe plajă sau se bălăcesc printre valuri. Dincolo de distracţie, este şi un joc de ataşament, vital pentru conexiunea dintre copil şi părinte. Jocul ataşamentelor sporeşte, de asemenea, stima de sine, transmiţând copilului mesajul psihologic: „Ai atenţia deplină. Mă bucur să fiu cu tine“.

Vacanţele de familie fac copiii mai inteligenţi. Dr. Sunderland îşi continuă analiza vacanţelor familiale şi concluzionează: „Ceea ce este mai puţin cunoscut este faptul că vacanţele de familie dezvoltă inteligenţa copiilor“. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul unui concediu în familie, se pun în funcţiune două sisteme aflate în adâncul zonei limbice a creierului. Acestea sunt sistemul PLAY şi sistemul SEEKING (în traducere, „joacă” și „căutare”). Odată ce experienţele de vacanţă ale familiei activează aceste două sisteme în creierul copiilor, acestea declanşează neurochimie de bunăstare, inclusiv opioide, oxitocină şi dopamină. Panksepp le numeşte „darul naturii pentru noi.”

Mai multe citiți pe adevarul.ro

 

Distribuie articolul: