A pășit în lumea meșterilor populari pe când era adolescentă. Impresionată de lucrurile confecționate de mama sa, la ai săi șaisprezece ani Elena Gori a început să țese. Simpla sa pasiune, care i-a fost transmisă de mamă, a devenit preocuparea sa cotidiană, ca mai târziu să se transforme într-o sursă de venit.

Mică fiind obișnuia să-și admire mama confecționând piese de port popular, de aici i se și trage talentul într-ale meșteritului.

„Am preluat meșteșugul de la mama mea. De când mă țin minte, în casa la noi erau stative destinate confecționării brâielor. Și copil fiind mai încercam și eu să țes”, spune Elena Gori.

Meșterița ne-a povestit că totul a început într-o vacanță de vară pe când avea șaisprezece ani, pe atunci confecționa brâie. Pasionată de portul popular moldovenesc, Elena a urmat o școală profesională unde și-a consolidat cunoștințele în domeniul meșteșugului ales de ea. De atunci meșterița a început să confecționeze și toate elementele unui port popular.

„După o pauză de trei ani, căsătorindu-mă și devenind mămică stăteam cu băiatul acasă și atunci iarăși am inceput a țese. Cream din pasiune dar câștigam și câțiva bănuți. Apoi, încetul cu încetul îmi veneau idei mai multe și mai multe și așa am început a lucra la comandă. Am învățat la o școală profesională alegându-mi meseria de cusător. Am început să  creez primele ii singură, erau brodate, cusute apoi țesute în stative tot de mine. Îmi plăcea anume să creez rochițe și ii pentru fetițe. De aici a venit ideea cu mașina de brodat, vroiam să confecționez întreg costumul popular”, povestește meșterița.

Acum Elena Gori confecționează ii, catrințe și brâuri pentru pentru artiști emeriți și întregi ansambluri de dans sau cântec care promovează tradițiile populare moldovenești.

„Cred că așa a vrut Dumnezeu, având doi frați doar eu să preiau meseria mamei. Îmi place ceea ce fac și țin să promovez în continuare portul popular. În ajutor îmi vine băiatul, care în tot acest timp mi-a fost motivația de a rămâne aici în Modova. Acum el îmi face designul pentru ii și sper că în timp îmi va prelua și el meseria precum am preluat-o și eu de la mama mea. Mă mândresc cu ceea ce fac și o fac cu mare plăcere, nu cred că aș putea trăi fără această profesie”, a mai adăugat Elena Gori.

Meșterița Elena Gori (dreapta), alături de interpreta Marina Filipovici

Acest articol apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.