Se pare că a naștere în Republica Moldova te poate costa foarte mult. Încă o mămică ne-a povestit prin ce a trecut. Sume cerute de medici foarte mari, dar atitudine foarte rea.

Auzind o mulțime de istorii triste, această mămica a decis să ne mărturisească cum a fost experiența ei. La dorița doamnei identitatea ei va rămâne anonimă.

Internarea. „Ce fel de cezariana tu ești grasă, știi cât de greu o să se prindă operația, nici un fel de cezariană fă ce-ți spun eu și totul va fi bine.”

„În 2016 am rămas însărcinată cu al doilea copil, am mers la medicul la care am născut primul copil și am rugat-o că să mă consulte. Nouă luni la rând o dată în lună mergeam la consultație, de fiecare data îmi spunea totui bine, tot merge ca la carte. Bineînțeles pentru fiecare consultație achitam 100 de lei. În ziua când s-au început contracțiile am sunat-o și am mers la spitalul N1. S-au început contracțiile, la ora 10 la m-au internat. Durerile erau foarte mari, dar eu de fire răbdătoare încercam să le suport. Doamna doctoriță era cam confuză în ziua aceea. Era deja ora 15 și 30 durerile erau insuportabile apele nu se rupeau. Doctorița a chemat alt medic să mă consulte, era deschis uterul de 6 centimetri. Domnul doctor mi-a rupt apele și m-a lăsat sub controlul doamnei. Putere nu mai aveam uterul era deschis că să iasă copilul, dar copilul era sus și nu putea ieși. Contracțiile au început a se micșora, dar eu tot nu mai nășteam. Mă rugam la doamnam doctor să-mi facă cezariana că nu mai puteam să suport durerile, la care doamna îmi zicea: Ce fel de cezariana tu ești grasă, știi cât de greu o să se prindă operația, nici un fel de cezariană fă ce-ți spun eu și totul va fi bine.” Ca să ajungem la ora 19:00 și dumneaei să-l cheme iar pe domnul doctor care mi-a rupt apele să mă consulte, iar ea nu înțelegea ce se întâmplă. Domnul Mămăligă m-a consultat și i-a zis că trebuia să mă îmi facă cezariană acum o oră.”

Operația de cezariană. „Ce nu vezi copilul nu poate ieși dacă te mai codești așa mor amândoi” la care dumneaie zice: „Vorbiți vă rog mai încet ca să nu audă toți”

„M-a supus de urgență operației de cezariană . Operația a durat 3,5 ore, copilul mi l-au scos vânăt deja se sufoca mi l-au scos cu patru puncte. L-au dus la terapie intensivă, eu în stare grea m-au dus tot la terapie intensivă.”

„A doua zi medicul din secție ne-a spus că copilul nostru nu are prea multe șanse.”

„Chiar dacă va trăi vom umbla toată viața prin spitale. În a treia zi copilul nostru s-a simțit mai bine și ne-au mutat în pediatrie acolo medicii mi-au lămurit că totul va fi bine doar că să avem răbdare.

21 de zile în spital și 11000 de lei.

„Menționez am stat după naștere 21 de zile în spital doamna doctor nu m-a vizitat niciodată doar că m-a sunat să merg să-mi scoată ațele în ziua când mi-a scos ațele mi-a spus să scriu pe foaie câți bani trebuie să-i dau și a început a spune pentru cezariana domnului doctor 300 și mie 150 euro. Pentru sala de naștere, pentru sala de operație pentru moașă, pentru reanimatolog, mai pe scurt când le-am adunat erau 11000 de lei. Eu am rămas șocată, mi-a zis că copilul va fi tot bine nu retrăi am venit înapoi în pediatrie plângând. Pediatra mi-a zis să nu plâng că pierd laptele.”

„Câteva zile am stat în spital îmi făceam singură pansamente de două ori pe zi.”

„Acolo în secție erau multe mămici după cezariană la care se infecta operația și mergeau și le operau a doua și a treia oară că să le curețe.”

„Mulțumesc Domnului că ne-a ajutat să trecem peste această perioadă grea, iar doamnei doctor care ne-a adus la așa stare i-am spus că eu nu plătesc bani pentru așa servicii. Ea trebuia să ne i-a la cezariană vedea că bebelușul  nu poate ieși.  La el nu sa dezvoltat cordonul era foarte scurt și încă și în jurul gâtului, dar doamna nu opera și nu vroia să împartă banii sau nu înțeleg care a fost cauza. Acum copilul meu este foarte bine dar coșmarul prin care am trecut m-a marcat pentru tot restul vieții.”

Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la EA@interakt.md, iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut

Vezi: O mămică împlinită în campania #Cumamnăscut! „Nu am achitat niciun ban și nu am avut medicul meu, așa cum e „la modă”

Distribuie articolul: