Redacția noastră primește zilnic istorii de la mame despre cum au născut, în ce condiții, care dintre cadrele medicale s-au comportat adecvat și acre dintre acestea nu și-au făcut munca tocmai onest ori calitativ. Campania #Cumamnăscut încurajează femeile care au născut în Republica Moldova să-și povestească istoria, oricare ar fi finalitatea sau consecințele nașterii. Ina D. ne-a încurajat să credem că există în țara noastră și experiențe pozitive, dar și doctori care merită toată considerația.

„Buna! Vreau și eu să-mi împărtășesc experiența #cumamnascut!

Am 24 de ani și sunt la prima experiență a maternității! Sarcina a decurs binișor, am suportat gestoza precoce (până la 18 săpt), am suportat durerea pierderii unui om extrem de drag pe parcurs, însă bebe creștea și se dezvolta armonios, iar eu îmi continuam în liniște munca și studiile în ritmul obișnuit. Pe 4 Octombrie 2017 la termenul de 38 săptămâni fix am ajuns la maternitate. Nu am făcut înțelegere cu vreun medic din timp pentru ca nu vreau să susțin corupția care, și fără mine, înflorește destul de frumos. De fapt, de asta și vreau să-mi împărtășesc experiența, ca să încurajez și alte mămici să aibă încredere în medicii noștri și să înceteze odată practica cu achitarea nașterii în instituțiile de stat.
Așadar, travaliul a început la ora 4 prin ruperea sacului amniotic, pe la 5:30 am ajuns la Spitalul Municipal Nr.1, iar pe la 6 eram aranjată în sala de naștere – tot atunci au început contracțiile. Pe parcursul zilei m-am simțit de-a dreptul ignorata de medicii care lucrau ziua, controalele erau rare (însă la acel moment asta mă bucura) și din cauza neglijenței lor, nimeni nu a observat că dilatarea s-a oprit la 6 cm, adică de la 12:00 până la 15:00 eu suportam contracțiile care deveniseră insuportabile fără vreun rost, iar eu deja nu mai aveam puteri.

Încă o istorie în campania #Cumamnăscut „Coșmarul prin care am trecut m-a marcat pentru tot restul vieții”

Doar medicul de gardă (Dna Angela Bargarenco) a indicat să mi se administreze oxitocina, iar datorită profesionalismului doamnei doctor nașterea a decurs bine, chiar dacă au survenit complicații (din cauza circularei duble de cordon) și a fost nevoie de aplicarea ventuzei obstetricale. Referitor la mită, nu mi s-a făcut nici măcar o aluzie din partea nimănui! Bineînțeles că mai e mult de lucrat asupra condițiilor în spital (în Octombrie înghețam) și asupra instruirii cadrelor medii și inferioare privitor la comunicarea cu pacientul… Totuși, per general, nașterea la medicul de gardă a fost pentru mine o experiența frumoasă cu un rezultat minunat, care nu o lasă pe mami să culeagă textul în liniște (zâmbește).
Vă mulțumesc ca împărtășiți istoriile femeilor noastre și că, în sfârșit, această temă sensibilă a început să fie discutată. Mii de femei, în loc să-și amintească cu drag de naștere se tem să mai facă copii din cauza unor oameni care au nimerit, printr-o glumă a sorții, să lucreze în cea mai frumoasă ramură a medicinii!”, ne mai scrie Ina D.

Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la EA@interakt.md, iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut

Vezi: O mămică împlinită în campania #Cumamnăscut! „Nu am achitat niciun ban și nu am avut medicul meu, așa cum e „la modă”

Foto: Poză zimbol