Până și directoarea singurei Bănci de Sânge pentru câini își aduce regulat animalul de companie la spital pentru ca patrupedul să doneze sânge. Jan a salvat mai multe vieți:

„Noi sunăm clienții și le cerem acordul. Ei ne aduc patrupezii. Transfuzia de sânge făcută la timp poate salva vieți”, explică Iulia Chirilova, proprietara cățelului Jan.


Andrei Pasișnicenco este proprietarul unui cățel care s-a aflat în ipostaza de pacient. „De două ori i s-a făcut transfuzie de sânge. În decursul unei zile i s-a ales sângele potrivit”, povestește stăpânul.

Banca de sânge nu este o noutate nici în România. În toamna lui 2011, a fost creat conceptul Hemopet Blood Bank, o asociație privată care pune la dispoziția medicilor veterinari produse sanguine. Ideea vine din Marea Britanie care a deschis prima organizație de acest fel acum 10 ani, punând la dispoziție, până în prezent, peste 10.000 de produse sangvine ce au ajutat la salvarea a mii de vieți. Înmulțirea cazurilor de Bacterioză și creșterea numărului de pacienți care au nevoie urgentă de transfuzie, a dus la concluzia că este nevoie de o bancă de sânge pentru animale, deoarece găsirea unui donator în caz de urgență a devenit, de cele mai multe ori, imposibilă.

Distribuie articolul: