Pentru că gospodinele de la Drochia gătesc delicios, ansamblurile folclorice cântă de răsună împrejurimile, iar costumul tradițional are o frumusețe specifică, pe 30 iulie 2017 a fost organizat Festivalul bucătăriei naționale „GurmanIA”. Acest festival a fost organizat în premieră la Țarigrad!

„Îmi aduc aminte perfect săptămânile din luna iunie, eram cu echipa de la Casa de Cultură din Țarigrad și discutam despre evenimente. Atunci a apărut o idee: ”ce ar fi dacă am organiza un festival gastronomic, ceva deosebit, ceva ce nu a mai fost la noi ?”. Nu ne-a trebuit prea mult timp că deja schița era făcută, doar că era foarte greu să alegem denumirea festivalului. Doamne, câte titluri numai nu ne trecea prin cap: „Trandafir de la Moldova/Bucataria de acasă” și tot așa, denumiri peste denumiri, nu era zi să nu dezbatem această temă. Într-o zi îl întreb pe colegul de serviciu, ce părere are de ”Gurmand” sau poate ”Delicios pentru pofticioși”?. Răspunsul a fost simplu: „Gurmandia”. Acestă denumire a devenit atât de molipsitoare și ușor de reținut încât am decis să rămânem la ea, doar că puțin am modificat-o în „GurmanIA”, povestește pentru EA.md organizatoarea Cristina Jitaru.

„Echipa Casei de Cultură și-a unit forțele, toate cunoștințele, relațiile pentru a organiza un festival de zile mari. Timp de câteva săptămâni, programul devenise încărcat, zeci de tineri se înscriau de la ora 11:00 până seara la 21:00, la repetiții, la decorații. Casa de Cultură chiar devenise a 2-a casa, acolo era tot: lucru, muzica, masa, discuții de suflet și depănări de amintiri!”, povestește organizatoarea

Cristina ne-a mai dezvăluit că și cei din diasporă au depus mult efort la organizarea acestui festival. Doamna Alexandra care se află peste hotare deja de câțiva ani a venit cu inițiativa să organizeze și ei așa festival însă acolo.

„Nici acum nu îmi vine să cred, o doamna care o stimez foarte mult cu toate că nu o cunosc personal, Alexandra Stîncă, a reușit să adune la ea acasă, zeci de moldoveni, români, ucraineni și să organizeze în aceeași zi, la aceeași oră, Festivalul bucătăriei naționale cu același generic: „GurmanIA”. 
Toate aceste gospodine s-au adunat din diverse orașe la Alexandra acasă și au pregătit bucate tradiționale moldovenești: plăcinte, sarmale, friptură etc. 
Mi-am dat seama de un lucru, acești oameni chiar dacă au plecat peste hotare, nu au uitat de unde și-au pornit rădăcinile și mă bucur că prin intermediul Gurmaniei, bucatelor și tradițiilor moldovenești, acești oameni ne-au fost alături de noi chiar dacă sunt la mii de km distanță”.

Crisitna Jitaru spune că a fost depusă multă muncă și mult efort de către toți locuitorii satului Țarigrad.

„Când a ajuns ziua cu pricină la Casa de Cultură din Țarigrad, ”albinuțele ” roiau de la 05:00 dimineața, pregăteau terenul pentru gurmanzi! Gospodinele de acasă pregăteau masă cu gustoșenii, totul trebuia sa fie proaspăt și perfect.”

Au fost degustate cele mai bune mâncăruri tradiționale cum ar fi: sarmalele, mămăliguța cu friptură, plăcinte, dulciuri de tot felul, dar și multe alte bunătăți locale! De asemenea, au fost dezvăluite tainele preparării acestor bucate, căci organizatorii au pregătit și o mulțime de master-class-uri!

În stil tradițional a fost pictată și o fântână și desigur că oaspeții au fost foarte surprinși de cele văzute.

Festivalul a adunat formații folclorice din raionul Drochia și România pentru a promova atât cântecele, dansurile populare, cât și portul național. Participanții au admirat, de asemenea expoziții hand-made, târguri ale meșterilor populari, au primit sfaturi și au împletit legături profesionale. Iar cei mici s-au dat în scrânciob și au sărit pe bătută.

 

La acest frumos festival a fost prezentă și Lilu, originară din Țarigrad aceasta a profitat de ocazie și sa alintat și ea cu mâncărurile tradiționale pregătite de gospodinele din sat.

Cristina Jitaru, organizatoarea acestui festival ne-a povestit că speră și la anul să se organizeze ediția II. Și cum IA este cea care face GurmanIA un festival deosebit, a avut loc și un spectacol senzațional de prezentare a costumelor specifice zonei!

Iar ca la final de festival toți sătenii au jucat o sârbă ca la Țarigrad.

 

Foto: Cristina Jitaru