Datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că din totalul populației care lucrează 49,6 sunt bărbați, iar 50,4 - femei. Există însă un aspect important la care puțini se gândesc vreodată. Practica ne vorbește despre faptul că avem profesii masculinizate și feminizate. Să le vedem mai întâi pe cele feminizate! În domeniul sănătății și asistenței sociale sunt angajate 73 % femei,  în hoteluri și restaurante- 71 % femei, în învățământ - 66 la sută , în administrația publică -58 %, industria ușoară - 57 procente, iar în comerț 53 la sută. Profesii masculinizate pot fi considerate cele din domeniul construcțiilor unde 92 la sută sunt bărbați, în agricultură vorbim despre 64 %, iar în transport despre 61 %. 

În Moldova, femeile sunt profesoare, iar bărbații lucrează în construcții modulare. Așa se face că, de multe ori, încă din copilărie ni se bagă în cap profesiile potrivite în funcție de sexul pe care îl reprezentăm. Curios este că o hotărâre de Guvern din 1991 interzicea accesul femeilor la anumite profesii. Acestea se referă la domenii ca aviația și metalurgia, a povestit avocata Doina Ioana Străisteanu pentru Centrul de Jurnalism Independent.  

„Explicația Ministerului Muncii și Protecției Sociale responsabil de crearea clasificatorului a fost: femeile sunt viitoarele mame, trebuie să avem grijă de sănătatea reproductivă a femeii care trebuie să nască. De ce sănătatea unui bărbat nu este atât de importantă, deși e sămânța următoarei generații, respectiv la fel nu trebuie să fie expusă unor substanțe nocive.”

Prin feminizarea profesiilor, femeile sunt private de șansa de a lucra în domenii bine plătite. Ratează oportunitatea de a ridica salarii bune.

„Ar trebui să promovăm femeile în ramuri mai salarizate, cum este domeniul tehnologiilor informaționale. Fiindcă așa s-a acceptat ani de zile că femeile acceptă domenii mai puțin salarizate, acestea nu intră în competiție”, declară Raisa Dogaru, directoarea Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Dacă acea Hotărâre de Guvern din 1991 s-ar implementa, astăzi noi nu am putea povesti despre Olga Culic, unica femeie pilot din Moldova.

„Eu gândesc mult mai deschis și liber. Ce înseamnă o profesie pentru femei? Eu nu știu. Mereu m-a atras înălțimea. De pe la 14-15 ani visam să sar cu parașuta. Veneam aici doar ca să văd anturajul. Știam că o voi face într-o zi. Am sărit cu parașuta, iar asta m-a molipsit atât de mult că am vrut să continui”, își amintește pilotul.

Se consideră că bărbații nu ar trebui să își bage nasul în trusele de machiaj. Emilian Crețu a făcut o meserie din priceperea lui de a farda.

„ Treaba asta a început când eram mic. Primul meu machiaj l-am făcut pe mine. Maică-mea de obicei nu se machiază, nu avea produse cosmetice. Cred că eram în clasa a cincea, a șasea , aveam acuarelă și am făcut un machiaj de seară. Desigur, a fost un dezastru. S-a uscat acea acuarelă , iar când clipeam cădeau bucăți de acureală. De acolo a început totul. La mine în mahală erau multe domnișoare, colege de clasă. Mă rugau să le fac ceva. Venind la academia de teatru, aveam lecții, am făcut și cursuri”, povestește Emilian.

Prin urmare, părinții au datoria de a încuraja copiii să își urmeze visul, făcând abstracție de stereotipuri. Prin masculinizarea și feminizarea profesiilor nu se obține nimic altceva decât ratarea oportunităților, pierderea șansei de a construi o carieră de succes. Mai multe la acest subiect vedeți în emisiunea „Împărțit la doi: Profesii masculinizate și feminizate pe Piața Republicii Moldova.”