În luna iulie, peste 150 de țări susțin campania internațională Plastic Free July 2017 (Fără Plastic în Iulie). Tot în iulie, s-a aprobat în lectură finală proiectul de lege privind interzicerea pungilor de plastic în Republica Moldova. În acest sens, redacția Revistei Managementul Deșeurilor în Republica Moldova vă prezintă o serie de recomandări pentru a reduce consumul de plastic, în special cel de unică folosință care poate fi ușor înlocuit cu alternative reutilizabile.

Spune „nu” cănilor de unică folosință atunci când procuri cafea. Mașinuțele și gheretele cu ceai și cafea se găsesc la fiecare colț de oraș. Unii dintre noi consumă 1-2 căni de cafea. În Marea Britanie, de exemplu, se folosesc zilnic peste 7 milioane cești de cafea de unică folosință, iar majoritatea nu pot fi reciclate. Așadar, când procurăm cafea în căni de unică folosință să nu uităm că unele nici măcar nu sunt biodegradabile.  

ALTERNATIVA este să veniți la gheretă cu o cană termos de exemplu. Puteți cumpăra căni pentru cafea din oțel inoxidabil, din sticlă și ceramică reutilizabile, sau…de ce nu, puteți să veniți cu ceașca în care vă serviți acasă cafeaua.

Spune „nu” pungilor din plastic la cumpărături. Zilnic facem cumpărături și ne alegem uneori cu o pungă din plastic pentru fiecare produs. Mai târziu acestea ajung depozitate la groapa de gunoi sau aruncate în ape, având nevoie de până la 400-500 ani pentru descompunere.

ALTERNATIVĂ sunt pungile reutilizabile. Aici chiar nu e o scuză să nu le folosim atât timp cât ele sunt confecționate cu drag de oameni frumoși și iubitori de natură sau de copii. Acestea pot fi personalizate la dorință și arată stilat pe umărul fiecăruia din noi. O poți purta mereu în geantă, în mașină, sau o poți pune lângă ușă pentru a evita scuza “am uitat-o, dați-mi vă rog o pungă din plastic!”.

Un alt deșeu din plastic produs în cantități enorme și aruncat după prima utilizare este PAIUL. Da, acest obiect mic și de multe ori colorat pentru a atrage și mai mult atenția în special a copiilor, este inutil. În cazul acestuia chiar nu ar fi o scuză. Este suficient să renunțați sa îl mai utilizați, nu pierdeți nimic, gustul băuturii va rămâne neschimbat.

ALTERNATIVA în cazul în care totuși insistați să îl utilizați ocazional, să știți că există. În cazul dat, puteți alege paiuri produse din materiale reciclabile precum din oțel inoxidabil reutilizabil, din sticlă sau din bambus.

Nu uitați că schimbarea durează, iar noile deprinderi nu se capătă într-o zi. Începeți a le forma pe cele sănătoase chiar astăzi!

Distribuie articolul: