Lemnul a fost mereu pasiunea și feblețea multor artizani, măiestria lor fiind demonstrată de obiectele care „prind viață” în mâinile lemnarului. Un pasionat de lucrul cu lemnul este și Ruslan Chirița, un tânăr din Todirești, Anenii Noi, care reușește să modeleze acest material după placul și imaginația sa, dar mai presus poate, după dorințele oamenilor. Cum a ajuns să facă brazi din lemn și potcoave cu clopoței, dar și care sunt obiectele de decor și cele uzuale cele mai solicitate de oameni, aflăm chiar de la el.

De la garduri și porți, la obiecte de decor

Ruslan Chirița, lemnar

„Acum 5 ani am pus în aplicare ideea mea, care mocnea în mine de mai mult timp și am început afacerea cu lemnul. Lemnul este un material deosebit, iar produsele realizate din lemn au un farmec aparte și sunt unice în felul lor. Am început prin realizarea lucrărilor de exterior și anume a gardurilor și porților din lemn. În 2018 am reușit să ne extindem, construind un atelier nou, cu spațiu de producere mai mare, ceea ce ne-a permis să producem și alte tipuri de produse din lemn cum ar fi: mese și scaune pentru exterior, terase și foișoare pentru grădini și alte lucrări exclusive și individuale la dorința clienților. Fiind în ajunul sărbătorilor de iarnă ne-a venit și ideea de a crea și obiectele de decor din lemn”, povestește omul.

Fiecare obiect realizat din lemn este o provocare

„Am depus efort și pasiune pentru fiecare produs realizat. Toate lucrările efectuate sunt deosebite, diferite în felul lor, individuale și creative. Totodată, ne străduim ca fiecare client să rămână mulțumit de lucrările realizate și să povestească altora cu mândrie despre ele. Pentru noi fiecare produs realizat din lemn e o adevărată provocare, mai ales la început. Sunt mândru de fiecare lucrare în parte, deoarece efortul și dăruirea este maximă mereu. Sigur că avem și lucrări de serie, dar asta nu înseamnă că acestea sunt mai puțin deosebite”, recunoaște Ruslan.

Pasiunile se cultivă, calitățile – se moștenesc

„Nu avem pe nimeni din familie care să se ocupe cu realizarea lucrărilor din lemn. Nici măcar din rudele îndepărtate. Deci nu avem pasiunea ca moștenire, poate doar calitatea de a munci, de a face lucrul bine până la capăt, care ne-au educat-o părinții, buneii. Inițial a apărut ca o idee de afacere care s-a copt vreo 4-5 ani și pe care am pus-o în aplicare în 2014 cu forțele proprii. De la pasiune însă a pornit totul, iar acum, prin lucrările pe care le realizez, încerc să-i conving pe toți din jur că acest material deosebit – lemnul – are un farmec și un aspect aparte față de alte materiale utilizate în construcții”, ne-a mai povestit lemnarul.

Oamenii caută mereu ceva nou, deosebit

„Întotdeauna când muncești și depui eforturi imense, apar și idei noi, pe care vrei să le pui în aplicare. Mă consider o persoană creativă și o sursă de idei pe care încerc să le pun în aplicare mereu. Îmi plac lucrurile originale, exclusive și unice. Încerc pe cât posibil să dau o notă de unicitate fiecărui obiect, iar internetul este o sursă imensă de inspirație. Cred că fiecare profesie și activitate își are locul ei sub soare. Oamenii întotdeauna caută ceva nou, inovativ și deosebit, iată de ce avem mereu imboldul să creăm altceva – deci e o provocare continuă”, mai spune Ruslan Chirița pentru EA.md.

Foto: Ruslan Chirița