Iari, 19 ianuarie, la Chișinău, lumea bună, admiratoare și promotoare a portului tradițional ucrainesc și-a dat o întâlnire de suflet. Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova (CFUM) a organizat prezentarea calendarului tematic „Scrisori trimise pe front: Frumusețea este eternă, armamentul este destructibil”. Cât de frumos arată portul ucrainean, tradițional și stilizat, vedeți în galeriile foto de mai jos.

Acest calendar include imagini inedite cu ucrainence în port național și a fost produs în Moldova de către Comunitarea femeilor ucrainene din Moldova. Autorii proiectului sunt Ivan Kravcișin (Trembita Kino, or. Kiev) și Maisetrnya „Treti Pivni” (or. Lviv), cu suportul Muzeului de arhitectură și folclor (or. Lviv).

1 (159)Calendarul a fost prezentat de către autorul Ivan Kravcișin. Ivan este scenarist, producător și regizor al mai multor filme documentare și artistice din Ucraina (peste 70 de filme), a colaborat și cu Canalul Discovery. Ivan Kravcișin este unul dintre cei mai cunoscuți producători din Ucraina și a fost decorat cu mai multe premii prestigioase în domeniu.

În cadrul acestui eveniment, Ivan Kravcișin a povestit despre ideea acestui proiect, cum a fost implementat și a relatat unele istorii ale doamnelor, care au participat în acest proiect minunat.

„Ideea acestui proiect este mai adâncă decât se pare. Proiectul este despre front, dar nu frontul de luptă/omor cu utilizarea armamentelor. Este frontul din inima fiecărui dintre noi, despre lupta cu indiferența, lenea, și despre învingerea frumosului. Primul semn de atingere a obiectivelor noastre este faptul că, privind acest calendar, mulți oameni spuneau ca își doresc și ei un port popular, pentru că este frumos. Cu ajutorul frumuseții portului popular, tradițiilor noastre, limbii naționale – noi alimentăm viitorul nostru. Pentru mine, acest calendar este un instrument eficient de diseminare a bunătății și valorilor adevărate”, a relatat Ivan Kravcișin, autorul proiectului, în cadrul evenimentului.

1 (86)„Portul popular este unul dintre cele mai importante caracteristici ale unui popor. Este codul lui genetic, ocrotitorul neamului, dar și modalitate de exprimare. Acest calendar prezintă doamnele în port popular, care transmit tradiții naționale și totodată iradiază iubire. Noi implementăm acest proiect în Moldova pentru a promova valorile neamului ucrainean, precum și pentru a demonstra că exista multe lucruri, care ne unesc cu cei care locuiesc pe meleagurile moldave, ceea ce se observă în mod deosebit în ornamentele și obiceiurile noastre. Această similaritate este foarte simbolică, dar totodată este patrimoniul nostru comun. Prin acest proiect dorim să promovăm frumusețea și asemănarea culturilor noastre. De asemenea, aducem mulțumiri Republicii Moldova pentru înțelegerea importanței dezvoltării culturii ucrainene, care în Moldova este meritul tuturor. Poporul ucrainean este o minoritate etnică integrată, care cunoaște și respectă tradițiile locale, își pastrează tradițiile proprii și contribuie în mod deosebit la consolidarea și dezvoltarea statului Republica Moldova”, a afirmat Dna Valentina Moraru, Președinta CFUM.

La eveniment au participat cca 60 de persoane, inclusiv reprezentanți ai corpului diplomatic, instituțiilor de stat, mediului de afaceri, cât și reprezentanți ai mass media și societății civile. Vedeți galeriile foto de la eveniment.

Distribuie articolul: