Reprezentanții Asociației Obștești „Părinți Solidari” au organizat în parteneriat cu Uniunea Elevilor din Moldova și Asociația Obștească „Orașul Meu” o expoziție fotografică prin care vor să atragă atenția societății și autoritaților asupra lipsei condițiilor de igienă în școli.  Pe 1 iunie, aceștia invită toți chișinăuienii la un marș la care vor revendica dreptul elevilor la intimitate și sănătate.

Pe data de 22 mai, în scuarul monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, a fost expusă o expoziție de imagini cu condițiile dezastruoase din toaletele a 12 școli din țară. Prin această manifestare publică, organizatorii vor să atragă atenția societății și autorităților că, zilnic în școlile din toată țara se încalcă dreptul elevilor la intimitate și sănătate.

„Rapoartele oficiale confirmă că 10% dintre școli nu corespund standardelor minime de igienă, pe când 70% din elevii, care au participat la sondajul lansat de Platforma Copiilor, au afirmat că aproape niciodată sau niciodată nu există săpun, iar 75% dintre respondenți au menționat lipsa hârtiei igienice. Este timpul să batem alarma și să ne mobilizăm. Noi considerăm că a cere condiții mai bune de igienă înseamnă revendicarea drepturilor fundamentale la sănătate și intimitate, drepturi de care trebuie să se bucure fiecare elev într-o țarăcare pretinde a fi europeană”, a declarat Ala Revenco, fondatoarea Grupului „Părinți Solidari”.

„Școala nu ar trebui să fie un loc unde sănătatea noastră să fie în pericol din cauza condițiilor proaste de igienă. Este inacceptabil ca toaletele să nu aibă uși și să nu garanteze un minim de intimitate! Suntem aici pentru că autoritățile ignoră această problemă”, a spus Paul Fukarev, președintele Uniunii Elevilor din Moldova.

Organizatorii au invitat trecătorii la Marșul „Marea Săpuneală”, care va porni pe 1 iunie, la ora 10.00, de la magazinul UNIC. Marșul va cere autorităților publice locale și centrale ca, până la următoarele alegeri, toate școlile din capitală să respecte standardele minime de igienă, iar ulterior, campania să continue și în școlile din restul țării. 

Autor: Mihaela Croitor, stagiară

Distribuie articolul: